در این انتخابات حدود 275 نماینده مجلس سفلی و نیز 57 نماینده مجلس علیا از سوی نمایندگان قبایل و گروه های اجتماعی گوناگون سومالی انتخاب خواهند شد.
"حسن شیخ محمود" رئیس جمهوری فعلی سومالی و "فادومو دائیب" فعال مطرح سیاسی این کشور، از نامزدهای اصلی این دوره از رقابت های انتخاباتی سومالی، هستند.
"عمر محمد عبدل" رئیس کمیسیون انتخابات سومالی پیشتر از همه چهره های سیاسی کشور و نیز مجامع بین المللی خواسته بود برای برگزاری انتخاباتی امن و با شکوه در این کشور تلاش کنند.
اگرچه برگزاری انتخابات مدت هاست دغدغه مقامات این کشور و نهادهای بین المللی است اما بی ثباتی و نا امنی تاکنون عامل بازدارنده برگزاری انتخابات در این کشور بوده است.
پیش از این قرار بود این کشور انتخابات ملی برگزار نماید اما به دلیل مشکلات و شرایط خاص، مقامات سومالی انتخابات محدودی در نظر گرفتند که در آن شهروندان عادی شرکت نخواهند کرد. علیرغم این تصمیم باز هم برگزاری انتخابات چند بار تاکنون به تعویق افتاده است.
در انتخابات 10 نوامبر، هریک از ایالت های فدرال سومالی، نمایندگان مجلس سنا این کشور را برخواهند گزید و پس از آن، مجموع نمایندگان مجمع ملی و مجلس سنا، رئیس جمهوری جدید سومالی را انتخاب خواهند کرد.
اگر چه این مدل انتخاباتی موجب انتقاد برخی ناظران شده است اما در صورت موفقیت در برگزاری این انتخابات زمینه برای استقرار نظام انتخاباتی که در آن مردم سومالی به طور مستقیم، نمایندگان پارلمان و مجلس سنا و رئیس جمهوری را انتخاب کنند، هموار خواهد شد.
در هر حال انتخابات سومالی در شرایط سختی برگزارمی شود، زیرا این کشور همچنان درگیر حملات تروریستی گروه الشباب است، فعالیت های تروریستی این گروه مدت هاست وضعیت این کشور را تحت تاثیر قرار داده است. حملات تروریستی به مناطق مختلف سومالی تاکنون صد ها کشته و زخمی بر جای گذاشته است.
اگرچه همکاری های میان نیروهای نظامی سومالی و آمیسوم در مبارزه با الشباب تاکنون دستاوردهایی داشته اما هنوز فعالیت های تروریستی در این منطقه ادامه دارد. ریشه کنی این گروه، نیازمند عزم بین المللی و منطقه است و اکنون تنها سومالی درگیر این شرایط نیست.
از سوی دیگراوضاع اقتصادی و اجتماعی نیز در این کشور بحرانی است. این کشور علیرغم داشتن موقعیت فوق العاده جغرافیایی و منابع، درگیر فقر، فساد، بیکاری و خشکسالی است. در چند سال اخیر موضوع دزدان دریایی نیز که اکثر آنها شهروندان سومالیایی هستند وگفته می شود به علت مشکلات اقتصادی به اقدامات خلاف روی آورده اند، به معضلی جدی نه تنها برای این کشور بلکه برای بسیاری از کشورهای جهان تبدیل شده است.
از سوی دیگر خشکسالی، و تغییرات شدید آب و هوایی باعث از بین رفتن بخش بسیاری از محصولات و زمین های کشاورزی در سومالی شده است، به طوری که زندگی بیش از 5 میلیون سومالیایی با خطر نابودی مواجه است. شرایط به گونه ای است که رییس جمهوری سومالی چندی پیش خواستار کمک فوری مجامع جهانی برای حل بحران خشکسالی و کمک به ساکنان این مناطق شد.
اوضاع در سومالی بطور کلی شکننده است. پلیس، امنیت بسیاری از اماکن مهم سیاسی از جمله پارلمان این مجلس را در دست گرفته است. در چنین شرایطی مقامات این کشور امیدوارند، بتوانند انتخابات 10 نوامبر را در میان تدابیر شدید امنیتی برگزار و سرانجام پس ازمدت ها امکان تشکیل پارلمان جدید و دولت مقتدر را در سومالی فراهم نمایند.
سومالی در حال بازسازی تدریجی خود پس از چندین دهه خشونت و افراط گرایی است. اکنون باید دید برگزاری انتخابات پارلمانی تا چه اندازه می تواند راه را برای مشارکت واقعی مردم در تصمیم سازی ها و اقدامات در زمینه مبارزه با تروریسم و بهبود شرایط اقتصادی هموار سازد.