احزاب دولت ائتلافی آلمان (اتحادیه احزاب متحد مسیحی و حزب سوسیال دموکرات) در انتخابات اخیر ایالت "تورینگن" آلمان شکست تلخی خورده و با ریزش شدید آراء مواجه شدند.
بعد از این شکست تلخ، انتقادهای شدیدی به آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و دولت ائتلافی وارد شد و برخی سیاستمداران بلند پایه، سیاستهای دولت ائتلافی را عامل این وضعیت ارزیابی کردند.
رتبه نخست در در انتخابات ایالتی تورینگن به حزب چپها با کسب 31 درصد آرا رسید، حزب راست گرای افراطی "آلترناتیو برای آلمان" با کسب 23.4 درصد آراء جایگاه دومین حزب قدرتمند را در این ایالت شرقی آلمان به دست آورد. در حالی که حزب دموکرات مسیحی به جایگاه سومین حزب قدرتمند سقوط کرده و فقط توانست 22.7 درصد آرا شهروندان را به خود اختصاص دهد.
به طوری که حزب خانم صدراعظم نسبت به 5 سال قبل با حدود 10 درصد کاهش محبوبیت مواجه شد. این حزب قبلا در این ایالت دومین حزب قدرتمند محسوب می شد.
این یک نتیجه بد تاریخی برای حزب دموکرات مسیحی محسوب می شود.
حزب سوسیال دموکرات هم در این انتخابات تنها توانست 8.7 درصد آرا شهروندان را کسب کند و این در حالی است که این حزب در دور قبل بیش از 12 درصد آراء را به خود اختصاص داده بود.
نتایج انتخابات ایالتی در تورینگن باعث ایجاد شوک عظیمی در عرصه سیاسی آلمان شده و اکنون در ائتلاف بزرگ حاکم، این نگرانی وجود دارد که نتایج انتخابات در یک ایالت کوچک بتواند باعث تغییر موازنههای سیاسی در این کشور بزرگ اروپایی شود.
از نکات قابل توجه در این انتخابات ایالتی، گسترش اقبال مردم به حزب راستگرای افراطی "آلترناتیو برای آلمان " یعنی منتقد اصلی سیاستهای مرکل است که موفق شد جایگاه خود را در میان رای دهندگان آلمانی استحکام بخشد و در حالی که در دوره قبلی انتخابات در سپتامبر 2014 این حزب توانسته بود حدود 10 درصد آرا را کسب کند اکنون با کسب بیش از 23.4 درصدی پیروزی قابل توجهی را کسب کرده و در واقع علامت سئوال جدی درباره میزان مقبولیت احزاب بزرگ سنتی آلمان یعنی حزب دموکرات مسیحی و حزب ائتلافی چپ میانه یعنی حزب سوسیال دموکرات بگذارد.
در عین حال نتیجه این انتخابات باعث شده تا درخواست ها برای کناره گیری مرکل افزایش یابد. "فریدریش مرتس"، از سیاستمداران با نفوذ حزب دموکرات مسیحی، ائتلاف بزرگ در آلمان و آنگلا مرکل به عنوان صدر اعظم را مسئول این شکست ارزیابی کرده است.
به اعتقاد "مرتس" که به نوشته برخی رسانهها از نامزدهای صدر اعظمی آینده آلمان هم هست، نتیجه بد و تاریخی انتخاباتی برای احزاب دولتی در انتخابات ایالتی تورینگن یک رای عدم اعتماد بزرگ علیه ائتلاف بزرگ در برلین است.
در عین حال این مساله را می توان بازتابی کلی از وضعیت احزاب بزرگ حاکم در بسیاری از کشورهای اروپایی تصور کرد. در واقع اکنون روند افزایش اقبال مردم در کشورهای اروپایی به سمت احزاب راست گرای افراطی به چشم می خورد و روند مشابهی در برخی از کشورهای اروپایی مانند ایتالیا، فرانسه، یونان، مجارستان و اتریش وجود دارد.
به گفته مرکل: در بسیاری از کشورها از جمله آلمان شاهد پوپولیسم رو به افزایش و ملی گرایی افراطی هستیم. جنبشها و احزاب راست گرای افراطی در اروپا روز به روز در حال افزایش قدرت و نفوذ خود و کسب هواداران بیشتری هستند.
به نظر می رسد نارضایتی شدید مردم کشورهای اروپایی از احزاب سنتی در اروپا باعث افزایش توجه بیشتر به احزاب راست گرای افراطی در کشورهای مختلف قاره سبز شده است.
بحران اقتصادی سال 2008 و تبعات وخیم آن، افزایش ورود مهاجران و پناهجویان به کشورهای اروپایی و نیز انتقادهای فزاینده از اتحادیه اروپا و وابستگی کشورهای اروپایی به این نهاد و درخواست برای استقلال عمل بیشتر از دلایل این مساله شمرده شده است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/117
بیشتر بخوانید:
گزارش: گمانه زنیها درباره سرنوشت سیاسی مرکل
هشدار آلمان درباره خطر فزاینده راست گرایان افراطی/ تحلیل