دکتر همایون سامه یح نجف آبادی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی می گوید؛ متاسفانه شاهد احتکار آنتیبیوتیکها توسط شرکت های تامین کننده و توزیع کننده به منظور اعلام قیمت جدید و سوددهی بیشتر زیر سایه ضعف نظارت وزارت بهداشت هستیم.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، سامه یح نماینده مردم کلیمیان در مجلس ضمن انتقاد از کمیاب شدن برخی از داروها گفت: در گفت و گویی که با برخی شرکت های دارویی داشتم مطرح شد که انبارها سرشار از دارو است اما به دلیل تغییر قیمت دارو مجوز فروش ندارند.
وی افزود: معمولا زمانی که قیمت دارویی افزایش می یابد شرکت های دارویی مبادرت به فروش دارو نمی کنند و داروها در کارخانجات دپو می شود تا قیمت جدید تعیین تکلیف و اعلام شود.
دکتر سامه یح نجف آبادی خاطرنشان کرد: اظهاراتی هم در مورد افزایش چندبرابری قیمت آنتی بیوتیک ها شنیده می شود و به همین دلیل تمایل و رغبت شرکت های دارویی نسبت به توزیع و فروش دارو به داروخانه ها به شدت کاهش یافته است. با وجودی که وزارت بهداشت در جریان وجود این رویه در شرکت های تامین کننده و توزیع کننده قرار دارد و این اقدام به نوعی احتکار دارو برای سوددهی شرکت ها و کارخانجات دارویی به شمار می رود اما توجهی چندانی نمی کند.
عضو کمیته دارو و غذای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس یادآور شد: همانطوری که وزیر بهداشت اعلام کرد تا هفته آینده قیمت جدید آنتی بیوتیکها اعلام می شود و به طور قطع با این اقدام شاهد فراوانی آنتی بیوتیک در داروخانه ها خواهیم بود؛ متاسفانه در حال حاضر با کمبود جدی شربت آنتی بیوتیک کودکان مواجه هستیم در حالی که با افزایش ابتلای کودکان به سرماخوردگی و آنفلوآنزا مواجه هستیم و نایاب شدن دارو به دلیل عدم اعلام قیمت جدید ناشی از کم کاری و ضعف نظارت وزارت بهداشت است.
وی در گفتوگو با خانه ملت با انتقاد از اینکه کمبود سرم به مشکلی دنباله دار تبدیل شده است، تصریح کرد: به دلایل مختلف مانند اختلاف قیمت بین تولید و فروش و همچنین سوددهی پایین، برخی کارخانجات تمایل چندانی به تولید نداشته و یا تولید را کاهش می دهند و بر همین اساس با کمبود سرم مواجه می شویم.
احضار مدیران شرکتهای دارویی به سازمان بازرسی
سازمان بازرسی کل کشور امروز سهشنبه اعلام کرد: در پی کمبود برخی اقلام دارویی و با دستور رئیس سازمان بازرسی کل کشور، موضوع با حضور بازرس کل امور بهداشت و درمان، بازرس کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مدیران سازمان غذا و دارو، شرکتهای داروساز و نماینده سندیکای صاحبان صنایع دارویی در سازمان بازرسی کل کشور بررسی شد.
ایروان مسعودی اصل بازرسکل امور بهداشت و درمان سازمان بازرسی کل کشور در این نشست با تأکید بر اینکه کمبود اقلام دارویی یک مسئله ملی و بسیار حائز اهمیت است، افزود: در طرح «دارویار» که از ۲۳ تیر امسال اجرا شد و قرار بود طی یک برنامه ۲ تا سه ماهه با تعامل سازمان غذا و دارو و هلدینگهای حاکمیتی و شرکتهای خصوصی فعال در حوزه تولید، دیگر شاهد کمبود دارو نباشیم ولی این موضوع در هفتهها و روزهای اخیر سلامت عمومی کشور را تهدید کرده است.
بازرس کل امور بهداشت و درمان با اشاره به گزارش بازرسیهای این سازمان در زمینه طرح «دارویار» گفت: جمعبندی و نتایج بررسیهای بازرسی کل امور بهداشت و درمان در مرکز و بازرسی کل استانها نشان میدهد که مردم از کمبود دارو و افزایش پرداخت از جیب گلایه دارند.
بازرس کل امور بهداشت و درمان تأکید کرد: چنانچه سازمان بازرسی به اسنادی برسد که سازمان غذا و دارو در مورد وظایف خود تعلل داشته یا شرکتهای دارویی اقدام به انبار کردن دارو با هدف بالا بردن قیمتها کردهاند، به صورت قاطع برخورد میکند.
اشکان میرمحمدی بازرس کل امور تعاون، کار و رفاه اجتماعی سازمان بازرسی کل کشور نیز در این نشست با اشاره به بازدید خود از برخی شرکتهای پخش دارو و شرکتهای «مواد اولیه ساز» در پی بررسی کمبود اقلام دارویی، اظهار کرد: بررسیهای میدانی حاکی از این است که ماده اولیه انواع آنتیبیوتیک در انبارهای شرکتهای تأمین کننده به طور کامل فراهم است. به طور نمونه در بازدید از یکی از شرکتهای دارویی مشخص شد حدود ۳۰ تن ماده اولیه «آزیترومایسین» در انبار این شرکت موجود است و حدود ۳۰ تن دیگر از مواد اولیه این شرکت در گمرک وجود دارد که در مجموع این مقدار برای نیاز ۶ ماه کشور کافی خواهد بود.
میرمحمدی راجع به امتناع شرکتهای دارویی از تولید اقلام دارویی آنتیبیوتیک گفت: در این بازدیدها «حذف ارز ترجیحی و عدم همسانسازی قیمتهای جدید با افزایش ناشی از تغییر نرخ ارز جهت تهیه مواد اولیه» و نیز «افزایش هزینههای مرتبط با تولید محصولات دارویی» دو عامل مهم امتناع شرکتهای دارویی از تولید برخی اقلام دارویی به واسطه عدم اصلاح به موقع قیمتها توسط سازمان غذا و دارو منتج به زیان شرکتهای تولیدکننده ناشی از آن عنوان شده است.
بازرس کل امور تعاون، کار و رفاه اجتماعی سازمان بازرسی کل کشور از سازمان غذا و دارو خواست چنانچه اخبار و اسنادی در مورد احتکار دارو یا مواد اولیه دارو دارند به سازمان بازرسی منعکس کنند تا به صورت قاطع برخورد شود.