هفتاد و ششمین ماه جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن در حال سپری شدن است. در یک ماه گذشته انتظار میرفت جنگ علیه یمن به سمت توقف یا کاسته شدن از حملات روزانه حرکت کند، اما بر شدت حملهها به خصوص در مناطق شمالی این کشور افزوده شد. تنها در حملههای توپخانهای روزهای پنجشنبه و جمعه (یکم و دوم ژوئیه) 100 غیرنظامی کشته و زخمی شدند. در حمله توپخانهای عصر دیروز (2 ژوئیه) ائتلاف متجاوز سعودی به منطقه "الرقو" در شهر "منبه" استان صعده، دستکم 12 نفر کشته و 80 نیز زخمی شدهاند. ائتلاف سعودی روز پنجشنبه نیز منطقه "الرقو" را هدف حملات موشکی و توپخانهای قرار داده بود که بر اثر این حملات، 2 یمنی کشته و 6 نفر دیگر زخمی شدند.
این حملهها در شرایطی انجام میشود که محاصره همهجانبه یمن از سوی ائتلاف سعودی نیز ادامه دارد. «عامر المرانی» وزیر حمل و نقل دولت نجات ملی یمن با هشدار درباره ادامه محاصره همهجانبه این کشور، گفت: «ممانعت از ورود کشتیهای حامل سوخت به بندر الحدیده علیرغم داشتن مجوز، نسلکشی جمعی است. میلیونها کودک بیمار در نتیجه ادامه محاصره یمن و ممانعت از ورود دارو با خطر مرگ دستهجمعی روبرو هستند.»
اکنون سوال این است که علل دور جدید حملهها و تأثیر نداشتن گفتگوهای سیاسی چیست؟
درخواست عربستان برای پایان جنگ بدون پایان اشغالگری
نخستین عامل این است که عربستان سعودی و آمریکا درصدد این بودند با شرایط خودشان گفتگوها را پیش برده و صرفاً حملههای نظامی را متوقف کنند. این در حالی است که دولت نجات ملی یمن که شامل انصارالله و متحدانش است علاوه بر توقف حملهها و پایان محاصره، خواستار خروج نظامیان اشغالگر از یمن بود. سعودیها با خروج از یمن مخالف هستند زیرا طی 6 سال جنگ در پی اشغال بخشهای مهمی از یمن بودند، کاری که در دهههای نخست قرن 20 انجام داده و بخشی از جغرافیای این کشور را به خاک عربستان اضافه کرده بودند.
همسویی دولت آمریکا با عربستان سعودی
عامل دوم تداوم حملهها این است که آمریکا از این اقدام سعودیها دفاع میکند. دولت بایدن در دو ماه ابتدایی آغاز به کار، از تداوم جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن انتقاد و حتی اعلام کرد که به حمایت از عربستان در این جنگ خاتمه میدهد. با این حال، در ماههای اخیر دولت بایدن همسویی بیشتری با ائتلاف سعودی علیه یمن داشته است. در همین راستا، وزارت دادگستری آمریکا روز 22 ژوئن در اقدامی خصمانه، شبکهها و رسانههای محور مقاومت شامل پایگاه اینترنتی رسمی کتائب حزبالله عراق، آژانس خبری المعلومه و کاف مدیا عراق، پایگاه اینترنتی شبکه العالم، المسیره یمن، اللؤلؤة بحرین، فلسطین الیوم و الکوثر را که تنها خروجی اطلاعرسانی جنگ علیه گروه های ترویستی و مقاومت یمنی ها در برابر تجاوز دولت سعودی هستند، از دسترس خارج کرد. این اقدام دولت آمریکا سیگنالی برای ائتلاف سعودی بود تا به حملهها علیه یمن ادامه دهد.
انفعال سازمان ملل متحد
عامل سوم، تداوم حملهها این است که هشدارها درباره وخامت انسانی در یمن تبدیل به هیچ اقدام عملی برای ممانعت از حملهها نشد. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل و چندین نهاد بینالمللی بارها هشدار دادند که یمن در اثر جنگ ائتلاف سعودی با وخیمترین بحران انسانی دو دهه نخست قرن 21 مواجه شد، اما سازمان ملل متحد هیچ اقدامی برای متوقف کردن جنگ انجام نداد. به عبارت دیگر، انفعال سازمان ملل متحد به نوعی تائید حملهها علیه یمن محسوب میشود. // 114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
علل تعیین سه شرط از سوی شورای عالی سیاسی یمن در قبال مذاکرات
سه اصل اساسی شورای عالی سیاسی یمن برای مذاکرات آتی