ایران پرس- اختلافات بین آمریکا و چین ابعاد مختلف سیاسی، تجاری و اقتصادی، نظامی و امنیتی و استراتژیک را در بر می گیرد. اکنون واشنگتن شرکت عظیم مخابراتی و ارتباطاتی چین یعنی «هوآوی» Huawei را هدف اقدامات مخرب خود قرار داده است.

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا چهارشنبه 14 مه دریک فرمان اجرایی ضمن اعلام وضعیت اضطراری ملی، شرکت‌های آمریکایی را از خرید تجهیزات مخابراتی و فناوری از هر شرکتی که «تهدیدی برای امنیت ملی» باشد، منع کرد.

با این فرمان راه برای ممنوعیت استفاده از تجهیزات و فناوری شرکت هوآوی غول مخابرات و ارتباطات چینی، هموار می‌شود.

به گفته «ویلبر راس»Wilbur Ross  وزیر بازرگانی آمریکا: این فرمان بیش از یکسال تحت بررسی بود و هدف آن این است که مانع دسترسی «دشمنان خارجی به فناوری اطلاعات و ارتباطات و زنجیره تامین خدمات» در آمریکا بشود.

طبق این فرمان اجرایی، رئیس جمهوری آمریکا اختیار خواهد داشت در خصوص معاملاتی که می توانند تهدیدی برای امنیت ملی باشند، اقدام کند.

در این فرمان از وزارت بازرگانی آمریکا خواسته شده است تا با همکاری دیگر نهادهای دولتی طی ۱۵۰ روز برنامه‌ای برای اجرای این فرمان تهیه کنند.

اعضای کنگره آمریکا مدعی هستند که  این فرمان شرکت‌هایی مانند هوآوی را هدف قرار می دهد که  به ادعای آنها دولت چین از آن برای مقاصد جاسوسی استفاده می‌کند. این در حالی است که شرکت هوآوی این اتهام را رد می‌کند.

«بنجامین ساس» Ben Sasse سناتور جمهوریخواه گفته است: صادرات اصلی چین جاسوسی است، مرزکشی بین حزب کمونیست چین و شرکتهای «بخش خصوصی» مانند هوآوی چیزی جز خیال نیست.

«تد کروز» Ted Cruzدیگر سناتور جمهوریخواه نیز می‌گوید: این فرمان اجرایی به محافظت شبکه مخابراتی نسل پنجم در مقابل شرکت هوآوی کمک خواهد کرد.

این فرمان اجرایی در حالی صادر شده است که جنگ تجاری بین آمریکا و چین، دو اقتصاد بزرگ جهان طی روزهای اخیر تشدید شده است. اکنون با اقدام جدید و جدی دولت ترامپ علیه هوآوی تقابل و تنش بین واشنگتن و پکن ابعاد جدیدی پیدا خواهد کرد.

هوآوی، بزرگ‌ترین سازنده تجهیزات مخابراتی در جهان و از سازنده‌های بزرگ تلفن‌های همراه هوشمند است. آمریکا که از حدود یک دهه پیش هوآوی را متهم به «جاسوسی برای دولت چین» و ایجاد مخاطرات امنیتی برای غرب می‌کند.

دولت ترامپ به بهانه‌های مختلف از جمله تهدیدات امنیتی، فشار های فزاینده ای را به متحدان خود برای جلوگیری ازادامه فعالیت شرکت «هوآوی» در این کشورها وارد کرده است‌.

با این حال این خواسته آمریکا با مخالفت‌های جدی در برخی از کشورها مانند آلمان و بریتانیا مواجه شده است. واشنگتن از متحدان خود خواسته که مشارکت هوآوی و سایر شرکت‌های چینی در پروژه های مهم زیرساختهای ارتباطاتی را منع کنند.

استفاده از محصولات مخابراتی و ارتباطاتی این شرکت در سال‌های اخیر نگرانی‌هایی امنیتی را در آمریکا برانگیخته و هر دو دولت اوباما و ترامپ از کشورهای اروپایی خواسته اند که استفاده از محصولات هوآوی را محدود کنند.

در حال حاضر شرکت هوآوی از شرکتهای پیشرو در زمینه تکنولوژی ارتباطاتی، مخابراتی و تلفن‌های همراه بوده و فعالیت آن گستره جهانی دارد.

از نگاه چینی‌ها، مهم‌ترین دلیل مطرح شدن مساله جاسوسی هوآوی از سوی آمریکا، حفظ منافع شرکت‌های رقیب آمریکایی و جلوگیری از نفوذ محصولات هوآوی در بازار داخلی آمریکا است. محصولات شرکت هوآوی نماد قدرت چینی‌ها در بازارهای جهانی شناخته می‌شوند.

نویسنده سید رضا میرطاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

هوآوی و 70شرکت وابسته به آن درفهرست سیاه آمریکا

مخالفت آلمان با تهدیدات آمریکا برای قطع فعالیت هوآوی/ تحلیل