وزیر دفاع فیلیپین اعلام کرد، رودریگو دوترته، رئیس جمهوری این کشور به آمریکا اجازه نمی دهد از پایگاه‌های نظامی‌ فیلیپین برای گشت دریایی استفاده کند.

دلفین لورنزانا، وزیر دفاع فیلیپین گفت، پس از روی کار آمدن رودریگو دوترته، اجازه رفت و آمد به برخی جنگنده‌ ها و کشتی‌های آمریکایی در دریای چین جنوبی و حریم دریایی و هوایی فیلیپین داده نشده است.

وی افزود، هدف از این تصمیمات، جلوگیری از اقدامات تحریک‌آمیز آمریکا در دریای جنوبی چین و کاهش تنش‌ میان فیلیپین و چین است.

لورنزانا همچنین تصریح کرد، آمریکایی‌ها اجازه دارند از حریم هوایی فیلیپین استفاده کنند، اما باید در پایگاه‌های دیگر مستقر شوند.

سخنان وزیر دفاع فیلیپین درباره مخالفت دوترته با استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی فیلیپین برای گشت های دریایی، نشانه ای دیگری از اراده رئیس جمهوری فیلیپین برای کاهش همکاری های نظامی و دفاعی با واشنگتن است.

اختلافات مانیل و واشنگتن پس ازسخنان مداخله جویانه باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در محکومیت و مخالفت با اقدامات دولت فیلیپن در برخورد سخت با قاچاقچیان، فروشندگان و مصرف کنندگان مواد مخدر آغاز شد.

واکنش تند دوترته به اوباما و به کار بردن الفاظ رکیک درباره وی، سبب شد دیدار روسای جمهوری آمریکا و فیلیپین در حاشیه نسشت لائوس لغو شود.

در چنین شرایطی، دوترته با اتخاذ سیاست توسعه همکاری با چین، باردیگر موجب خشم مقامات آمریکایی شد.

دوترته در ادامه آنچه وی سیاست مستقل در فیلیپین نامید، از کاهش همکاری ها ی دفاعی با آمریکا خبر داد.

موضع جدید دوترته در ممنوع کردن استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی آن فیلیپین برای گشت های دریایی، می تواند بیش از همه دولت چین را خوشحال کند.

این احتمال وجود دارد که تصمیم دوترته در ممنوعیت استفاده آمریکا ازپایگاه های فیلیپین در واکنش به تصمیم چندی پیش کاخ سفید در توقف فروس سلاح به این کشور باشد.

وزارت خارجه آمریکا با صدور بیانیه ای، اجرای قرارداد فروش 26 هزار قبضه سلاح تهاجمی به پلیس ملی فیلیپین را به دلیل برخورد سخت با قاچاقچیان مواد مخدر در این کشور متوقف کرد.

مقامات پکن که گشت زنی های آمریکا در دریای چین جنوبی را نوعی نفوذ در محدوده و قلمرو سرزمینی چین می دانند، از تصمیم مانیل استقبال می کنند.

دستور دوترته مبنی بر ممنوعیت استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی فیلیپین، می تواند دغدغه دولت چین درباره گشت زنی های آمریکا در دریای چین جنوبی را تا حد زیادی برطرف کند.

از نظر چین اگر زمینه برای استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی کشورهای حوزه دریای چین جنوبی فراهم نباشد، شرایط برای قدرت نمایی و مداخله در دریای چین جنوبی توسط آمریکا دشوارخواهد شد.

 اگر فیلیپین حرکت در مسیر کاهش همکاری ها با آمریکا را ادامه دهد، چین برای کاهش تنش ها و توسعه روابط، فرصت مناسبی پیدا خواهد کرد.

در این شرایط، دولت مانیل هم متقابلاا امیدوار است د که پکن، نیازهای راهبردی فلیپین از جمله در بخش دفاعی را تامین کند.