سید رضا میرطاهر- "ژان ایو لودریان"، وزیر دفاع فرانسه پس از چراغ سبز دولت هند در مورد خرید 36 فروند هواپیمای جنگنده رافال از آن کشور روز پنج شنبه به دهلی نو پایتخت هند رفت.

دولت هند، پس از یک سال و نیم مذاکرات بین پاریس و دهلی نو، خرید این جنگنده فرانسوی را تصویب کرد.

ژان ایو لودریان، وزیر دفاع فرانسه و مانوهار پاریکار همتای هندی وی روز جمعه قرارداد فروش جنگنده رافال ساخت شرکت فرانسوی « داسو اویاسیون » به ارزش حدود 8 / 7 میلیارد یورو امضا کردند و به این ترتیب به حدود 18 ماه مذاکره درباره شرایط مالی بازار خاتمه دادند.

این بزرگ ترین قرارداد خرید هواپیماهای جنگی توسط هند در بیست سال گذشته بشمار می رود.

به این ترتیب شمار جنگنده های فرانسوی رافال که تا به امروز به فروش رفته است، به 264 فروند می رسد.

فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه در بیانیه ای اعلام کرد: « این توافق نشان می دهد که هند به عنوان یک قدرت بزرگ نظامی به عملکرد عملیاتی، کیفیت فناوری و رقابتی بودن صنعت هوانوردی فرانسه اذعان دارد.»

مقامات دولت سوسیالیست فرانسه که اکنون بدلیل ناکامی های سیاسی و اقتصادی خود در فرانسه از محبوبیت اندکی برخوردارند، امیدوارند که با فروش این هواپیماها به رونق اقتصادی فرانسه و کاهش شمار بیکاران کمک کنند.

در سال های اخیر با توجه به وضعیت نامناسب اقتصادی فرانسه و بویژه افزایش شمار بیکاران، دولت سوسیالیست فرانسه در صدد افزایش صادرات این کشور برآمده است.

در این میان افزایش صادرات اقلام نظامی با توجه به صنایع نظامی گسترده فرانسه مورد توجه دولت مردان این کشور قرار دارد.

به همین جهت وزارت دفاع این کشور برای عقد قراردادهای تسلیحاتی تلاش های گسترده ای را آغاز کرده است.

بازار تسلیحاتی آسیای جنوبی بویژه هند و پاکستان برای فرانسه از اهمیت ویژه ایی برخوردار است.

با این همه با به میدان آمدن برخی رقبای قدرتمند، اکنون فرانسه باید برای فروش تجهیزات نظامی خود با کشورهایی مانند آمریکا، انگلیس، آلمان، روسیه و دیگر کشورها رقابت نماید.

فرانسوی ها که اکنون دغدغه های فراوانی در زمینه اقتصادی دارند و با مسائلی مانند بیکاری گسترده، کسری بودجه، کاهش رشد اقتصادی و نیز فشارهای فزاینده اتحادیه اروپا برای کاهش کسری بودجه به 3 درصد تولید ناخالص داخلی مواجه هستند، اکنون چاره را در این می بینند که برای بهبود اوضاع اقتصادی، کاهش نرخ بیکاری و افزایش صادرات خود، بر صادرات تسلیحاتی بیش از پیش تمرکز نمایند تا در چارچوب معاملات سیاسی و اقتصادی به امتیازات بزرگی از لحاظ فروش تسلیحات و نیز انعقاد قراردادهای پر سود تجاری، صنعتی با کشورهایی مانند هند به عنوان یک اقتصاد نوظهور دست یابند.

در برهه کنونی تلاش مقامات سیاسی و نظامی فرانسه این است که با توجه به اهمیت روز افزون هند به عنوان یک اقتصاد نوظهور که دارای پتانسیل های زیادی از لحاظ جمعیتی، اقتصادی، سیاسی، نظامی و استراتژیک است، روابط فرانسه را با این کشور آسیای جنوبی هر چه بیشتر توسعه بخشند، اما از سوی دیگر هند نیز با توجه به صنایع پیشرفته نظامی فرانسه و سطح کیفی تجهیزات نظامی این کشور خواهان خرید این تسلیحات پیشرفته از فرانسه است.

طبیعتا روسیه به عنوان بزرگترین شریک دفاعی هند که فروشنده اصلی انواع تسلیحات و تجهیزات نظامی به این کشور محسوب می شود با نگرانی به تلاش فزاینده غربی ها بویژه فرانسوی ها و آمریکایی ها برای توسعه روابط تسلیحاتی با دهلی نو می نگرد.

با وجود رقابت شدید از سوی کشورهای بزرگ غربی، روسیه کماکان تلاش می کند تا روابط گسترده نظامی و تسلیحاتی خود با هند را حفظ نماید.با این همه روند رو به رشد قراردادهای تسلیحاتی غربی ها با هند نشان می دهد که آنها به دنبال تصرف جایگاه روسیه در بازار تسلیحاتی هند هستند.

از دیدگاه مقامات ارشد غربی توسعه روابط تسلیحاتی و نظامی غرب با هند موجب افزایش واگرایی بین هند و روسیه به ویژه در چارچوب های نظامی و اقتصادی خواهد شد.