پایگاه اطلاع رسانی روزنامه فرانسوی لوموند با تاکید بر اهمیت توافق آتن و اسکوپیه بر سر نام مقدونیه نوشت: روستای مرزی "پسارادیس"، روز یکشنبه پذیرای مراسم امضای توافق تاریخی میان دولت های یونان و مقدونیه بود.
بر اساس این توافق، نام جمهوری مقدونیه یوگسلاوی سابق به مقدونیه شمالی تغییر می یابد. این توافق حاصل شش ماه مذاکرات سخت دو طرف برای پایان دادن به اختلاف 27 ساله میان آنها است.
توافق تاریخی یونان و مقدونیه درباره نام «جمهوری مقدونیه شمالی»+ ویدئو
امضا کنندگان این توافق وزرای امور خارجه دو کشور، "نیکوس کوتزیاس" از یونان و "نیکلا دیمیتروف" از مقدونیه بودند.
نخست وزیران دو کشور، "الکسیس سیپراس" از یونان و "زوران زائف" از مقدونیه نیز در این مراسم حضور داشتند.
نمایندگان سازمان ملل و اتحادیه اروپا نیز از این توافق تاریخی استقبال کرده اند و می توان گفت با این توافق قفل درب ورود مقدونیه به اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو باز می شود.
آتن از زمان استقلال کشور همسایه خود، در سال 1991 با ماندن نام مقدونیه بر این کشور مخالف بود زیرا این نام، با نام یکی از استانهای ویژه و مهم یونان که مهد امپراتوری اسکندر مقدونی و میراث باستانی این کشور است، یکی می باشد.
آتن این نام را برگرفته از اسکندر مقدونی، امپراطور بزرگ یونان می داند. این توافق در هر دو کشور با مخالفتهای شدیدی مواجه شده است که ادامه دار خواهد بود.
پس از اعلام توافق با مقدونیه سیپراس، نخست وزیر یونان از سوی احزاب افراط گرای چپ خیانتکار خوانده شده است؛ رقیب وی "میتسوتاکیس" از حزب محافظه کار نیز از این توافق انتقاد کرده است.
اپوزیسیون این کشور در پارلمان علیه سیپراس رای عدم اعتماد دادهاند. در مقدونیه نیز، "جورج ایوانف"، رییس جمهوری این کشور با مخالفت با توافق بر سر نام کشورش، وعده داده است که جلوی این توافق را می گیرد.
وی حق وتویی را برای ممانعت از اجرای این توافق از سوی مخالفان ناسیونالیست در نظر گرفته است. این در حالی است که با ایجاد این حق وتو، شاید فقط اجرای این توافق مدت کمی به تاخیر بیفتد.
معترضان به این توافق در هر دو کشور در صدد برگزاری تظاهرات همزمان با مراسم امضای این توافق برآمدند. همچنین روزهای چهارشنبه و شنبه گذشته نیز، تجمعاتی از سوی فعالان احزاب راست در آتن برگزار شد.
معترضان اعلام کردند که اصلا برای آنها تغییر نام کشور مقدونیه خوشایند نیست. پلیس یونان تدابیر امنیتی را در روستای مرزی محل امضای توافق که فقط 60 نفر جمعیت دارد، اتخاذ کرده است.
در آن سوی مرز نیز، معترضان این توافق را غیرقابل قبول و شکستی برای مقدونیه دانسته اند اما موافقان این توافق این نظر را دارند که با این توافق، امکان تردد در مرز دو کشور به وجود می آید و صنعت گردشگری رونق می گیرد.
مقدونیه باید این توافقنامه را در پارلمان تصویب و با برگزاری همه پرسی آن را تایید و سپس آن را با انجام اصلاحات، در قانون اساسی خود ثبت کند. پس از آن، قرار است این موضوع در پارلمان یونان تصویب شود.
در صورتی که از طرف مقدونیه مانعی برای اجرای توافق پیش آید، طرف یونانی در اواخر سال 2018 این توافق را در پارلمان خود به تصویب خواهد رسانید.
سیپراس هشدار داده است، در صورتی که در اجرای این توافق از سوی مقدونیه مشکلی به وجود آید، امکان عضویت این کشور در اتحادیه اروپا و ناتو لغو خواهد شد.
از میان منتقدان در یونان به این توافق می توان به "آنتونیوس ساماراس"، نخست وزیر سابق این کشور اشاره کرد که این توافق را توافقی توهین آمیز و باعث تضعیف ثبات منطقه دانسته است.
این مقام سابق یونان از حزب محافظه کار که در سال 1993 دولت وی بر سر این مساله سقوط کرد، این اظهارات انتقادآمیز را روز شنبه بیان کرد.
سیپراس نیز در دفاع از این توافق گفت که طبق آن طرف یونانی متعهد می شود که هرگونه ادعای مالکیت میراث فرهنگی را در مقدونیه تاریخی (استانی در یونان) از خود سلب کند.
وی افزود، با اجرای این توافق همچنین تمرکز بر چالش های منطقه ای و همچنین تنش جدید با ترکیه بیشتر می شود.
مقدونیه پس از استقلال ، در سال 1993 از سوی 140 کشور از جمله امریکا و روسیه به نام "جمهوری مقدونیه" به رسمیت شناخته شد.
اسکوپیه امیدوار است که در نشست کشورهای اروپایی در اواخر ماه ژوئن ، تاریخ دقیقی برای مذاکره بر سر عضویت این کشور در اتحادیه اروپا مشخص شود و همچنین در اواسط ژوییه از آن برای پیوستن در ناتو دعوت شود.
مترجم: بیتا حاجی خانی
1-Psarades
2-Nikos Kotzias
3-Nikola Dimitrov
4-Alexis Tsipras
5-Zoran Zaev
6-Antonis Samaras
بیشتر بخوانید:
تظاهرات هزاران مقدونیه ای در مخالفت با مذاکره دولت این کشور با یونان بر سر نام مقدونیه
پس از 27 سال؛ توافقنامه تغییر نام کشور مقدونیه امضاء شد + ویدئو
مخالفت رئیس جمهوری مقدونیه در مورد توافق با یونان درباره نام کشورش
نخستین ناکامی نخست وزیر مقدونیه برای تغییر نام کشورش/ تحلیل
مقدونیه و یونان در مسیر حل اختلافی عمیق و کهنه/ تحلیل