دیدار «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه از ترکیه با هدف ممانعت از قطع روابط میان آنکارا و پاریس انجام شد. هر چند که «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه اخیراً دچار تنش هایی جدی با اتحادیه اروپا شده است.

به گزارش مونیتورینگ ایران پرس، روزنامه فرانسوی لیبراسیون در مطلبی درباره سفر روز پنج شنبه «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه به ترکیه نوشت، لودریان این سفر دو روزه دیپلماتیک را به دعوت «مولود چاووش اوغلو» همتای ترکیه ای خود انجام داده است. دیدار با «رجب طیب اردوغان» از برنامه های ژان ایولو دریان است و البته دیدار با «کمال قلیچدار اوغلو» رهبرجناح مخالف دولت.

این دیدار در دوره ای خاص و مهم انجام می شود؛ دوره ای که ترکیه با شرکای اروپایی خود دچار تنش هایی جدی شده است.

سران اتحادیه اروپا بارها نگرانی خود از نقض حقوق بشر در ترکیه، پس از کودتای نافرجام ژوئیه 2016 در این کشور و برقراری حالت فوق العاده، اعلام کرده اند.

از ژوئیه 2016 تاکنون پنجاه هزار نفر در ترکیه بازداشت شده اند و بیش از صد هزار نفر از کار بیکار واخراج شده اند. این افراد مظنون به همکاری با جنبش وابسته به «فتح الله گولن» مخالف دولت ترکیه هستند. دولتمردان ترکیه، گولن را مغز متفکر کودتای نافرجام سال قبل در این کشور می دانند.

این دیدار از بعد دیگری نیز دارای اهمیت است.

«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان که کشورش بزرگترین میزبان اتباع ترک (3 میلیون نفر) است و البته دارای روابط اقتصادی با ترکیه، در تلاش است تا حمایت و رضایت همتایان اروپایی خود را برای پایان دادن به مذاکرات الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا جلب کند و در چنین وضعیتی وزیر امور خارجه فرانسه به ترکیه سفر کرده و رویکردی عمل گرایانه را انتخاب کرده است.

یاد آور می شود «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه هفتم سپتامبر در اظهاراتی اعلام کرده بود، از هر گونه قطع رابطه با ترکیه اجتناب می کند و آنکارا یک متحد مهم و اساسی برای پاریس محسوب می شود. مکرون خواستار همکاری ترکیه با فرانسه برای رویارویی با بحران های منطقه ای از جمله بحران پناهجویان و تروریسم شده بود.

رئیس جمهوری فرانسه البته درباره اوضاع حاکم بر ترکیه نیز ابراز نگرانی کرده بود.

اختلاف نظر المان و فرانسه درباره ترکیه

سفر لودریان و اظهارات مکرون مبنی بر ادامه همکاری با ترکیه، اختلاف مواضعی جدی میان زوج فرانسه- آلمان محسوب می شود.

از سوی دیگر به نظر می رسد دولتمردان فرانسه می خواهند کانال های ارتباطی پاریس - آنکارا حفظ شود، هر چند گاهی اوقات این روابط بسیار پیچیده می شود ولی به نظر پاریس، رابطه با آنکارا گریز ناپذیر است.

همکاری در مبارزه با تروریسم، توسعه همکاری های منطقه ای، موضوع مهاجرت پناهجویان و روابط ترکیه و اتحادیه اروپا از محورهای سفر وزیر امورخارجه فرانسه به ترکیه است. امانوئل مکرون همچنین از ژان ایو لودریان خواسته است دراین سفر موضوع تشکیل یک «گروه بین المللی تماس» را برای حل بحران سوریه پیگیری کند.

ترکیه از برخی مخالفان «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه حمایت می کند در حالی که ایران و روسیه حامی اسد هستند.

در حالی که متحدان آنکارا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نگران رویکردهای استراتژیک دولت ترکیه هستند که این نگرانی با خرید سامانه موشکی اس 400 از روسیه تشدید هم شده است، فرانسه همچنان به ترکیه به عنوان شریک نگاه می کند و خواستار حفظ روابط دو کشور است.

ژان ایو لودریان در سفر خود به ترکیه و دیدار با مقامات این کشور همچنین باید موضوع قراردادهای شرکت های اروپایی با ترکیه و توافق هایی که ماه ژوئیه میان آنکارا و این شرکت ها شامل شرکت چند ملیتی «ام بی دی ای» (MBDA) و گروه فرانسوی «تالس» حاصل شد، یادآوری کند. توافق هایی با هدف توسعه سیستم های دفاعی .

البته در این سفر دیپلماتیک نمی توان موضوع مهم بازداشت خبرنگار فرانسوی توسط ترکیه را نادیده بگیریم. موضوعی که از آن به عنوان تنش دیپلماتیک نام برده شده است.

«لو بورو» خبرنگاری که بیش از یک ماه قبل در جنوب شرقی ترکیه بازداشت شد و درخواست های امانوئل مکرون از رجب طیب اردوغان برای آزادی وی نتیجه ای نداشت.

نظام قضایی ترکیه درخواست دولت فرانسه را نپذیرفته و اعلام کرده این خبرنگار عضو سازمان تروریستی مسلح است.

مترجم: سارا کشاورز رضایی

110/114

بیشتر بخوانید:

سفیر ترکیه در اتحادیه اروپا به کمیسیون اروپا احضار شد

بررسی تنش ایجاد شده میان ترکیه و اروپا در شورای امنیت ملی ترکیه

ترکیه: اروپا باید بین ترکیه و دشمنانش یکی را انتخاب کند