واشنگتن در چارچوب سند امنیت ملی 2017، چین را به عنوان یکی از رقبای اصلی خود تلقی کرده و خواهان محدود کردن قدرت این کشور به ویژه در ابعاد بین المللی است.
در این راستا آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان شریک فرا آتلانتیکی واشنگتن، مخالفت خود را با گسترش پروژه بلند پروازانه چین تحت عنوان "یک کمریند یک جاده" یا "جاده ابریشم جدید" به اروپا اعلام کرده اند.
این ابراز مخالفت در پی مذاکرات اخیر رم و پکن درخصوص پیوستن ایتالیا به پروژه راهبردی چین برای راه اندازی شبکه حمل ونقل یکپارچه از درون سرزمین خود تا قلب اروپا یا "جاده ابریشم جدید" صورت گرفت.
«گرت مارکیز» سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه با روزنامه 'فایننشال تایمز' تصریح کرد:
"ما طرح "یک کمربند یک جاده" را به عنوان اقدامی حساب شده از سوی چین برای منافع خود تلقی کرده و نسبت به اینکه الحاق ایتالیا به آن می تواند مزایایی را برای شهروندان ایتالیایی به همراه داشته باشد، تردید داریم. الحاق به این طرح ممکن است در درازمدت به وجهه بین المللی ایتالیا آسیب وارد کند."
اتحادیه اروپا نیز مانند آمریکا موضعی منفی در این زمینه اتخاذ کرده است.
یکی از سخنگویان کمیسیون اتحادیه اروپا نیز روز پنج شنبه اعلام کرد که بروکسل نسبت به الحاق احتمالی ایتالیا به طرح جاده ابریشم جدید چین نگران است.
استراتژی این اتحادیه درباره روابط با چین به ویژه در زمینه پروژه عظیم یک کمربند یک راه مبتنی بر استقبال از این طرح مشروط بر مرتبط ساختن آن با استانداردهای قانون تجارت و ابزارهای کنترلی برای «مبادلاتی پایدار از نقطه نظر زیست محیطی، اجتماعی، مالیاتی و اقتصادی» بوده است.
چین: گسترش راه ابریشم به اروپا، منافع زیادی برای اروپایی ها داشته است
با این حال چین بر این گمان است که گسترش این پروژه به اروپا از جمله ایتالیا منافع زیادی برای اروپایی ها داشته و در عین حال مقامات ارشد ایتالیایی نیز به خوبی از منافع کشورشان آگاه هستند.
«لو کانگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین در واکنش به اظهارات مذکور گفت: این قضاوت غیرقابل قبول است.
ایتالیا به عنوان یک کشور بزرگ و یک اقتصاد بزرگ به خوبی می داند منافعش در کجاست و در این راستا می تواند سیاست های مستقل اتخاذ کند.
درصورت امضای تفاهم نامه مذکور میان رم و پکن، ایتالیا نخستین کشور از کشورهای بنیانگذار اتحادیه اروپا خواهد بود که به طرح جاده ابریشم جدید چین می پیوندد.
مقامات ارشد اقتصادی ایتالیا دراین باره اعلام کرده اند که مذاکرات هنوز به پایان نرسیده ولی این امکان وجود دارد که در سفر رسمی «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین به رم در روزهای 22 و 23 مارس به نتیجه برسد.
بدین ترتیب می توان گفت که غرب موضعی واحد در قبال توسعه قدرت جهانی چین اتخاذ کرده است
طرح راه ابریشم جدید یا طرح "یک کمربند یک جاده"، یک طرح سرمایهگذاری در زیربناهای اقتصادی بیش از ۶۰ کشور جهان و توسعه دو مسیر تجاری «کمربند اقتصادی راه ابریشم» و «راه ابریشم دریایی» است که توسط چین در سال ۲۰۱۳ ارائه شدهاست.
پشتوانه این طرح قدرت اقتصاد چین و توان سرمایهگذاری آن است. این پروژه با هزینه ای۹۰۰ میلیارد دلاری برای سرمایهگذاری در زیرساختهای اقتصادی جهان به منظور گسترش جهانی شدن و توسعه بازارها به ویژه برای چین مطرح شده و بزرگترین طرح سرمایهگذاری است که تاکنون توسط یک کشور ارائه شدهاست.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
نگاهی به اجلاس دو روزه احیای جاده ابریشم نوین در پکن/ تحلیل
لوبلاگ: « طرح یک جاده یک کمربند»، چه کسی چگونه برنده می شود؟
پایان اجلاس جاده ابریشم چین با پیام همکاری برای جهان