ایران پرس- "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا از زمانی که روی کار آمده سیاست حمایت همه جانبه از رژیم صهیونیستی را در پیش گرفته است.

از جمله اقدامات مهم وی، به رسمیت شناختن قدس به‌عنوان پایتخت اسرائیل و دستور انتقال سفارت این کشور از تل‌آویو به قدس در دسامبر 2017 بود. 

سفارت آمریکا در 14 مه 2018، در هفتادمین سالروز تأسیس رژیم صهیونیستی به قدس منتقل شد. قدس از سال 1967 در اشغال اسرائیل است.

به رغم تلاش های همه جانبه دولت ترامپ برای ترغیب متحدان خود برای پیروی از واشنگتن در این باره، اما موفقیت بسیار اندکی نصیب واشنگتن شده و فقط کشور کوچک گواتمالا اقدامی مشابه انجام داده است. 

در آخرین تحول در این زمینه پارلمان جمهوری چک به پیش‌نویس طرح انتقال سفارت این کشور از تل آویو به قدس اشغالی رای منفی داد. از مجموع 178 نماینده پارلمان چک 112 نماینده به پیش‌نویس این طرح رای منفی و تنها 66 نماینده رای مثبت دادند.

بدین ترتیب، طرحی که "یانا چرنوخوفا" Jana Černochová نماینده پارلمان چک از حزب "دمکرات مدنی" برای انتقال سفارت این کشور به قدس اشغالی ارائه داده بود، با شکست مواجه شد.

"چرنوخوفا" در طرح خود پیشنهاد داده بود که کشورهای عضو ویزگراد (جمهوری چک، اسلواکی، بلغارستان و لهستان) سفارت خود را به قدس اشغالی منتقل کنند. این اقدام ضربه‌ای بزرگ به رژیم صهیونیستی است که امیدوار بود انتقال سفارت چک به قدس هرچه زودتر انجام شود و بارها از این مساله ابراز خرسندی کرده بود.

روز شنبه 25 مه نیز "آندره بابیس" Andrej Babis نخست وزیر جمهوری چک بار دیگر مخالفت خود با انتقال سفارت این کشور از تل آویو به قدس را تکرار کرده و تاکید کرد که این اقدام مخالف موضع اتحادیه اروپا و سازمان ملل در این زمینه است. 

بابیس گفت: جمهوری چک مبادرت به انتقال سفارتخانه خود از تل آویو به قدس نخواهد کرد، دولت ما به موضع اتحادیه اروپا و قطعنامه‌های سازمان ملل متحد پایبند است و هیچ کس در اروپا هم اکنون خواهان انتقال سفارتخانه خود نیست و جمهوری چک آغازگر این کار نخواهد بود. 

این در حالی است که "میلوش زمان" Milos Zeman رئیس جمهور چک سال گذشته میلادی در سخنرانی در کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) قول داده بود که سفارت چک را از تل آویو به قدس منتقل خواهد کرد. 

به رغم اقدام غیر قانونی ترامپ، اما قدس در سطح جهانی به عنوان پایتخت اسرائیل پذیرفته نشده است. مجمع عمومی سازمان ملل در 21 دسامبر 2017 با 128 رأی موافق، 9 رأی مخالف و 35 رأی ممتنع،  قطعنامه ای را علیه اقدام یکجانبه ترامپ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت آمریکا به این شهر به تصویب رساند.

به همین دلیل دولت ترامپ تلاش زیادی برای تشویق و یا وادار کردن دولت های متحد خود برای انتقال سفارت شان از تل آویو به قدس انجام داد. برخی دولتهای آمریکای لاتین به این خواسته ترامپ واکنش مثبت نشان داده و کشورهای گواتمالا و پاراگوئه اعلام کردند که اقدام به انتقال سفارت خود به قدس می کنند.

با این حال با ادامه اقدامات ترامپ در زمینه حمایت همه جانبه از اسرائیل و ضدیت با فلسطینی ها مانند قطع کمکها به آنروا، قطع کمکها به فلسطینی ها و خروج از شورای حقوق بشر سازمان ملل که با محکومیت جهانی مواجه شده است، اکنون برخی از همان کشورهای متحد آمریکا در تصمیم قبلی خود تجدید نظر کرده اند. از جمله پاراگوئه مجددا سفارت خود را از قدس به تل آویو منتقل کرد. 

به گفته «یلنا سوپونینا» مشاور رئیس انستیتو تحقیقات راهبردی روسیه: "دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل با آتش بازی می کند."

با توجه به همسویی نسبی اروپا و آمریکا درباره حمایت از رژیم صهیونیستی و حمایت مادی و سیاسی از آن، ترامپ تصور می کرد که اروپایی ها با این تصمیم وی مخالفت نکرده و یا حداکثر مخالفتی ملایم با آن نشان دهند.

با این حال موضع گیری شدید اتحادیه اروپا علیه اقدام ترامپ در انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به قدس نشان داد که اکنون باید اختلاف بر سر آینده قدس را به فهرست در حال افزایش اختلافات دو سوی اقیانوس اطلس اضافه کرد. اکنون با اقدام اخیر پارلمان چک، ضربه ای دیگر به طرح های ترامپ برای تقویت رژیم صهیونیستی وارد شده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

114/117

بیشتر بخوانید:

جمهوری چک انتقال سفارت خود به قدس اشغالی را رد کرد

مخالفت سوئیس با انتقال سفارت این کشور به قدس

محکومیت انتقال سفارت برزیل به قدس اشغالی