"گنگ شوانگ" در پکن در جمع خبرنگاران در واکنش به هشدار آمریکا که اعلام کرده بود، چنانچه چین یا هر کشور دیگری از ایران نفت بخرد با تحریم های آمریکا روبرو خواهد شد گفت: روابط عادی تجاری چین با جمهوری اسلامی ایران، کاملا منطقی و قانونی است و پکن تسلیم تصمیمات غیرقانونی آمریکا نخواهد شد.
وی گفت: روابط اقتصادی و تجاری چین با جامعه بین الملل از جمله جمهوری اسلامی ایران، در چارچوب قوانین بین المللی است و باید مورد احترام و محافظت قرار گیرد.
شوانگ با بیان اینکه پکن با تحریم های یکجانبه آمریکا مخالف است؛ همچنین تصریح کرد، قطعاً چین از حقوق و منافع قانونی خود دفاع خواهد کرد.
این نخستین بار نیست که دولت چین پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم های جدید علیه تهران، از ادامه همکاری اقتصادی و خرید نفت از ایران دفاع کرده است.
مقامات چین بارها اعلام کرده اند، در چارچوب لزوم تحقق حداکثری منافع ملی خود و آسودگی از تامین انرژی مورد نیاز برغم فشارهای آمریکا روابط اقتصادی با ایران را ادامه می دهند و از تهدیدهای کاخ سفید نمی هراسند.
موضع جدید سخنگوی وزارت خارجه چین بر سر ادامه خرید نفت از ایران نشان می دهد، پکن به عنوان بزرگترین خریدار نفت ایران در سال های اخیر و یکی از امضا کنندگان برجام مخالف یکجانبه گرایی آمریکا در مواجهه با تهران است.
دولت آمریکا با نوعی رویکرد قلدرمابانه و زورگویانه تلاش دارد تا قوانین داخلی خود را به دیگر کشور ها تسری دهد که اعمال فشار بر دیگر کشورها به خصوص شرکای بزرگ اقتصادی ایران از جمله چین برای تبعیت از قوانین آمریکا در قبال تهران در همین راستا ارزیابی می شود.
"جان دریکسول" کارشناس بازار انرژی می گوید؛ چین اهمیتی به تهدیدهای آمریکا نمی دهد و پکن در کنار هند از بزرگترین وارد کنندگان نفت ایران هستند که منافع خود را در ادامه روابط اقتصادی با ایران در نظر می گیرند و اصلا نمی خواهند اظهارات و تهدیدهای "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا را جدی بگیرند.
علاوه بر چین که قاطعانه در برابر خواسته غیر منطقی و زورگویانه آمریکا برای قطع خرید نفت از ایران ایستاده است دیگر خریداران عمده انرژی ایران به خصوص هند، کره جنوبی و ژاپن نیز با این درخواست کاخ سفید مخالفند و آن را در تضاد با منافع خود و قوانین بین المللی می دانند.
شرکت های بخش خصوصی چین نیز که در حوزه انرژی فعالیت می کنند خواستار تامین نفت مورد نیاز پالایشگاه های خود از ایران هستند و در این راستا برخی از آنان با قطع خرید نفت از آمریکا، نفت ایران را جایگزین کرده اند.
"ویکتور شوم" کارشناس بازار انرژی می گوید؛ چین اشتهای بی نظیری برای نفت دارد و این کشور با قدرت و به سرعت در حال رشد است و نمی تواند نفت ایران و نیازهای خود را نادیده بگیرد.
به نظر میرسد سیاست "ترامپ" برای همراه کردن کشورهای دیگر با تحریم ها علیه ایران با توجه به مخالفت های جهانی در این زمینه با شکست مواجه شده است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
138/117
بیشتربخوانید:
تاکید نماینده چین بر لغو تحریم های آمریکا ضد ایران
تاکید سخنگوی وزارت خارجه چین بر اجرای موثر برجام
پاسخ صریح چین به تهدید آمریکا درباره خرید نفت ایران