ایران پرس- "آبه شینزو" نخست وزیر ژاپن بعد از ظهر چهارشنبه در صدر هیاتی بلند پایه وارد تهران شد.

نخستین روز سفر نخست وزیر ژاپن به ایران با مذاکرات با رییس جمهوری ایران آغاز شد. دیدار امروز پنجشنبه نخست وزیر ژاپن با رهبر معظم انقلاب  نیز فراز مهم این سفر تاریخی خواهد بود.

این سفر را بسیاری از ناظران در چارچوب علاقمندی ژاپن به گسترش مناسبات با ایران ارزیابی کرده اند.

"آبه شینزو" در پایان مذاکرات رسمی با "حسن روحانی" رییس جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری مشترک بر علاقمندی توکیو به گسترش مناسبات با ایران تاکید کرد. با این حال با توجه به ابراز نگرانی ژاپنی‌ها نسبت به بحرانی‌ شدن وضعیت در غرب آسیا، طبعاً این وجه سفر نیز اهمیت دارد. چنانکه نخست وزیر ژاپن در اظهاراتش از کاهش تنش در غرب آسیا بعنوان یکی از آرزو‌های این کشور یاد کرد و گفت با تمرکز بر این موضوع  به ایران سفر کرده است.

رئیس جمهوری اسلامی ایران هم با بیان اینکه نخست وزیر ژاپن درباره مسائل منطقه‌ای خوش‌بینی قابل ملاحظه‌ای دارد، خاطر نشان کرد: ایران از ادامه حمایت ژاپن از برجام و درک اهمیت این توافقنامه برای منطقه و جهان خرسند است. 

"حسن روحانی" همچنین در نشست مشترک هیأت‌های عالی‌رتبه ایران و ژاپن، با بیان اینکه همه کشورها درقبال توافق برجام و قطعنامه 2231 سازمان ملل وظایف مشخصی برعهده دارند، ابراز امیدواری کرد ژاپن نیز مسئولیت‌های خود را در این زمینه اجرایی کند.

با این حال وجه مهم و غالب این سفر را می بایست در روابط دو جانبه دو کشور دانست. چراکه سفر نخست‌وزیر ژاپن بعد از ۴۱ سال به تهران، یک سفر دوجانبه مهم و در بالاترین سطح است. سفر آبه شینزو در واقع دومین سفر یک نخست‌وزیر ژاپن به ایران در طول تاریخ روابط دو کشور است.

ژاپنی ها به اضمحلال نظام تک قطبی در دنیا باور پیدا کرده‌اند

"سلیمی نمین" کارشناس مسائل سیاسی و مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران معتقد است؛ ژاپنی ها هم مانند بسیاری از قدرت‌های اقتصادی دنیا همچون چین و هند به اضمحلال نظام تک قطبی در دنیا باور پیدا کرده‌اند و سعی دارند روابط خود را با قدرت‌هایی چون ایران افزایش دهند.

این کارشناس مسایل سیاسی تصریح می کند؛ "ایران در خلیج فارس و منطقه توانسته بسیاری از سیاست‌های آمریکایی را خنثی کند و ارتباط با ایران یعنی تأثیرگذاری و نقش‌آفرینی در منطقه غرب آسیا، لذا به نظر می‌رسد ژاپنی‌ها اهداف بلندتری را در این سفر دنبال می‌کنند تا این‌که برای ترامپ که در میان سیاست‌مداران جهان خیلی اعتباری ندارد، دلالی کنند. مختصات این سفر نشان می‌دهد اهداف ژاپنی‌ها بسیار بالاتر است."

علت اصلی تنش در منطقه؛ جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران است

ژاپن کشوری است که در سیاست خارجی خود نشان داده به  اصول حاکم بر روابط بین الملل معتقد است. از اینرو انتظار می رود "آبه " بعنوان نخست وزیر کشوری که تجربه تلخ بمباران اتمی آمریکا و جنایت این کشور علیه مردم ژاپن را در تاریخ خود دارد؛ نسبت به تهدید های واقعی در منطقه و جهان شناختی واقع بینانه داشته باشد و ورای فضا سازی های  سیاسی هدایت شده از سوی آمریکا و اسراییل درباره ثبات و امنیت پایدار در منطقه  تلاش کند. لازمه موفقیت در این زمینه درک این واقعیت است که علت اصلی تنش در منطقه جنگ اقتصادی است که آمریکا علیه ایران به راه انداخته است. بدیهی است تا وقتی که این جنگ متوقف نشود تنش‌ها در منطقه نیز ادامه خواهد داشت وتشدید نیز خواهد شد.

گسترش روابط با ایران، هدف سفر نخست وزیر ژاپن به تهران 

ایران اما خواهان ثبات و امنیت و احترام به حقوق بین الملل است و از همین زاویه در سیاست خارجی ایران این اصول مبنای توسعه روابط سیاسی  و اقتصادی  با کشورهای مستقل را تشکیل می دهد.

از این دیدگاه می توان گفت اهداف  سفر نخست وزیر ژاپن به تهران از یکسو بر گسترش روابط با ایران تمرکز دارد و از سوی دیگر فرصتی برای نزدیک ترشدن دیدگاه های تهران و توکیو نسبت به ثبات و امنیت منطقه است.

113/118

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتربخوانید:

روحانی :علاقه مند به روابط عمیق، دوستانه و بلندمدت با ژاپن هستیم

روحانی: آغازگر هیچ جنگی در منطقه حتی با آمریکا نخواهیم بود اما به هر تهدیدی پاسخ قاطع می دهیم

"روحانی" در مجموعه سعدآباد از نخست وزیر ژاپن استقبال کرد