«شاه محمود قریشی» گفت: "طالبان باید بدانند که پس از در دست گرفتن کنترل افغانستان به حمایت جامعه بین المللی نیاز خواهند داشت، پس باید به حقوق بشر و هنجارهای بین المللی احترام بگذارند."
اظهارات قریشی در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای آلمانی خود «هایکو ماس» در اسلام آباد، یک روز پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان بیان شد.
هایکو ماس وزیر خارجه آلمان نیز در کنفرانس خبری گفت: "با وجود تعهد طالبان برای تشکیل دولت فراگیر و احترام به حقوق بشر، خواهیم دید که آیا آنها به این تعهدات عمل خواهند کرد یا خیر."
سخنان وزیر خارجه پاکستان درباره مشروط بودن همکاری و کمک جامعه بین المللی به طالبان به احترام این گروه به ابعاد مختلف حقوق بشر در افغانستان نشان میدهد که اسلام آباد درباره تبعات هر گونه اعمال سیاست ها و انجام اقداماتی که موجب تضییع حقوق فردی و اجتماعی در این کشور شود به طالبان هشدار داده است.
پس از احاطه کامل طالبان بر افغانستان و خروج کامل آمریکا از آن کشور، این پرسش در بین افکار عمومی در افغانستان و جهان مورد توجه است که این گروه با مسائل مختلف حکمرانی چگونه برخورد خواهد کرد؟
با توجه به پیشینه رفتارهای طالبان، در دو دهه گذشته در افغانستان این نگرانی در این کشور وجود دارد که پس از به قدرت رسیدن این گروه، حقوق بشر در بخشهای مختلف در افغانستان مورد خدشه قرار گیرد.
نگرانی های جامعه جهانی از تسلط طالبان بر افغانستان
تضییع حقوق فردی و اجتماعی، رسانه ها، اقوام، مذاهب و گروه های سیاسی از جمله نگرانی های موجود در افغانستان پس از تسلط طالبان بر این کشور بوده است.
اگرچه در بیش از دو هفته گذشته که طالبان کابل را در اختیار گرفت، نوع برخورد این گروه و اظهارات سخنگویان طالبان نشان داده است که این گروه تغییرات قابل توجهی در سیاست ها و نوع مواجهه با جامعه و افراد را در افغانستان در پیش گرفته است.
«ذبیح الله مجاهد» سخنگوی طالبان در اولین نشست خبری خود در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران گفت: "این گروه پس از دو دهه، پخته تر و با تجربه تر شده است که این موضع گیری می تواند نوید بخش تغییراتی در سیاست ها و رفتارهای طالبان از جمله احترام به حقوق اقوام، ادیان، مذاهب و رسانه ها باشد."
از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان برخی مقامات غربی هم ضمن اعلام قطع کمک ها به این کشور در دوره حاکمیت این گروه، هر گونه تجدید نظر در این تصمیم را به تغییر سیاست های طالبان در احترام به حقوق بشر منوط کردند.
اظهارات شاه محمود قریشی درباره مشروط بودن کمک های بین المللی به طالبان در دوره حکومت در افغانستان به موضوع احترام به حقوق بشر می تواند پیامی به این گروه درباره درخواست اسلام آباد از طالبان برای رعایت حقوق بشر باشد.
به خصوص آنکه در حال حاضر خود طالبان نیز به این نتیجه رسیده اند که نمی توانند همچون گذشته با ابزار زور و خشونت و نادیده گرفتن حقوق اقوام، اقلیت ها و دیگر گروه ها به حاکمیت در افغانستان ادامه دهند.
البته باید توجه داشت که بخشی از حقوق بشر در قالب ایجاد بستر برای مشارکت مردم در عرصه های مختلف به خصوص انتخابات متبلور می شود که هنوز طالبان موضع خود را درباره برقراری یا عدم برقراری نظام انتخاباتی در افغانستان مشخص نکرده است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117
بیشتر بخوانید:
مشخص شدن وزرای خارجه، دفاع و کشور دولت طالبان