«سیدعباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ریاست هیات ایران در نشست کمیسیون مشترک برجام را برعهده دارد.
عراقچی: اراده سیاسی در بین کشورهای عضو برجام وجود دارد+ ویدئو
مذاکره با اروپایی ها فی نفسه جریانی مثبت است اما آنچه محل بحث و تحلیل است؛ معطل ماندن در یک چرخه ثابت و به تعبیری حرکت در یک مدار بسته است. چنین مذاکراتی در مورد برجام که زمان قابل توجهی را اما با نتیجه ای اندک و محدود پشت سر گذاشته با تردیدها و پرسش هایی مواجه است که در عرصه دیپلماسی باید پاسخ قانع کننده ای به آن داده شود.
در این زمینه باید بین دو مسئله تفکیک قایل شد:
مسئله اول؛ پیگیری مطالبات برجامی ایران از اروپاست که اهداف نشست کار گروه وین در همین چارچوب قرار دارد.
سید عباس عراقچی دوشنبه شب در آستانه نشست وین در دیدار «فلیپ اکرمان» مدیرکل منطقه ای وزارت امور خارجه آلمان در تهران با اشاره به اقدام اخیر آلمان، فرانسه وانگلیس در ایجاد کانال ویژه تجارت با ایران موسوم به «اینستکس» INSTEX از طولانی شدن فرآیند تشکیل این سازوکار انتقاد کرد و گفت: "انتظار می رود طرف اروپایی برای نتایج عملی و ملموس برجام وعملیاتی شدن هرچه سریعتر اینستکس، تلاش جدی تری به عمل آورد."
«کمال خرازی» رییس شورای راهبردی روابط خارجی هم روز سه شنبه در دیدار هیاتی از اندیشکده فرانسوی «مونتین» با بیان این که رویکرد اروپا در قبال برجام، موجب بیاعتمادی افکار عمومی در ایران به اروپا شده است، تصریح کرد: "عملکرد سریعتر اروپا در اجرای اینستکس میتواند فضای کنونی را علیه اروپا تغییر دهد."
اما مسئله دوم؛ حرکتی است که باید در نگاه به انتظارات از برجام و گره زدن همه مشکلات اقتصادی و سیاسی به این توافق نیم بند صورت پذیرد.
پرسش این است که اروپا تا کجا به این روند ادامه خواهد داد و آیا مکانیزم هایی برای ادامه برجام وجود دارد؟ دو نکته در تحلیل این روند حائز اهمیت است:
نکته اول؛ ارائه تضمین های محکم و شفاف از طرف اروپایی ها مبنی بر تضمین قطعی منافع ایران از برجام است.
نکته دوم توجه به سقف زمانی و قطعی اجرای تعهدات اروپاست، زیرا در شرایط فعلی بخشی از فعالیت های اقتصادی ایران معطل نتیجه مذاکرات مانده است.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در تیر ماه 1397 در دیدار رئیسجمهور و اعضای هیئت دولت با انتقاد از گره زدن مشکلات اقتصادی کشور به اموری مانند برجام و بسته اروپایی چنین کاری را خلاف منافع کشور دانستند.
ایشان تاکید کردند: " کار را در محدودهی مقدورات کشور با جدّیّت دنبال بکنید؛ منتظر این و آن نباشید. ما یک روز مشکل اقتصادی کشور را موکول کردیم به برجام، [امّا] برجام نتوانست مشکل اقتصادی کشور ما را برطرف کند و به ما کمک قابل توجّهی بکند؛ و نتیجه این شد که مردم نسبت به برجام شرطی شدند که وقتی آن بابا (رئیسجمهور آمریکا) میخواهد از برجام خارج بشود، تا مدّتی که او میگوید خارج میشوم، ما همینطور دچار تلاطم در بازار خواهیم بود؛ ما شرطی شدهایم دیگر مردم را ما شرطی کردهایم.
حالا هم «بستهی اروپایی» مردم را درباره بسته اروپایی شرطی نکنید. البتّه اروپاییها مجبورند، ناچارند، چشمشان چهارتا! بایستی بگویند چگونه خواهند توانست از منافع ما دفاع کنند- که اسمش همان بسته است - امّا این را جزو موضوعات اصلی کشور قرار ندهید؛ بستهی اروپایی بیاید، نیاید. ما کارهایی در کشور داریم، مقدوراتی در کشور داریم، این مقدورات بایستی تحقّق پیدا کند؛ دنبال این مقدورات بروید؛ گره نزنید بهبود اقتصاد کشور را به چیزی که از اختیار ما خارج است."
نویسنده: جمشید امین زاده
113/116
بیشتر بخوانید:
عراقچی: اراده سیاسی در بین کشورهای عضو برجام وجود دارد+ ویدئو
انتقاد ایران از عملکرد اروپا در قبال "برجام"
برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام؛ چهارشنبه