«میثم لطیفی» همچنین با اشاره به توجه ویژه دولت سیزدهم به دانش بنیان ها تصریح کرد: تعداد شرکتهای دانش بنیان در این دولت به ۱۰ هزار شرکت افزایش یافته و رئیس جمهورفقید بر استفاده از ظرفیت دانشبنیانها تاکید ویژه داشت.
طبق بررسیها، ظرفیت اقتصاد ایران هزار میلیارد دلار است؛ اما به دلیل نبود بهرهوری، حدود سه چهارم این ظرفیت غیرفعال است و توسعه دانش بنیان ها می تواند به فعال شدن این ظرفیت کمک کند.
دولت سیزدهم برای استفاده حداکثری از ظرفیت های اقتصادی ایران و رفع بنیادین مشکلات اقتصادی مردم برنامه های متنوع و گسترده ای را در دستورکار گذاشته است که آثار و نتایج مثبتی طی دو سال و نیم گذشته به همراه داشته است و با توجه به گستره این برنامه ها در آینده نیز این روند ادامه خواهد یافت.
رویکرد دولت سیزدهم در حوزه رشد اقتصادی
رویکرد دولت سیزدهم در حوزه رشد اقتصادی «رشد آفرینی غیرتورمی» بوده که در قالب سیاستهای بازآفرینی رشد اقتصادی و فعالسازی ظرفیتهای بلا استفاده، جلوگیری از تعطیلی واحدهای تولیدی، تسهیل در راهاندازی کسب و کارها، دیپلماسی اقتصادی، حمایت از صادرات غیرنفتی، تسهیل در ترخیص کالاهای ضروری و... پیگیری شده است.
تورم، از شروع دوره تحریمها تا به امروز، سختجانترین شاخص اقتصادی بوده است. اقدام اساسی دولت این بود که موتورهای تولید کنندهی تورم را کنترل کند. در این راستا دولت انضباط مالی شدید در بودجه دولت و شرکت های دولتی اعمال کرد و نقدینگی را کنترل کرد و اصلاحات اقتصادی را به گونه ایی اعمال کرد که یارانه های اختصاصی به ارز به سفره مردم بخصوص اقشار آسیب پذیر برگردد.
همین اتفاق موجب شد که فاصله نابرابری و شکاف طبقاتی در کشور در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش پیدا بکند و ضریب جینی کاهش و فاصله دهکها بهبود پیدا کند.
از اینرو بر اساس گزارش مرکز آمار تورم نقطه به نقطه مصرف کننده از ۵۵.۵ درصد در فروردین ۱۴۰۲، به عدد ۳۰.۹ در فروردین ۱۴۰۳ رسید که حاکی از کاهش ۲۴.۶ درصدی است. تورم نقطه به نقطه تولید نیز در فروردین امسال با کاهش ۶.۱ واحد درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، به ۳۱.۲ درصد رسید.
کنترل نقدینگی هم به عنوان یکی دیگر از شاخص های تورم از عدد ۴۲ درصد رشد نقدینگی در ماههای ابتدایی شروع به کار دولت سیزدهم، امروز به کمتراز ۲۷ درصد رشد نقدینگی رسیده است. همچنین دولت سیزدهم به منظور حل معضل بیکاری در کشور به ویژه بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی، سیاست ایجاد فرصت های شغلی جدید و حفظ اشتغال موجود کشور به عنوان یک اولویت در قالب سیاستهای بازآفرینی رشد اقتصادی، حمایت از تولید و اشتغال (تبصره ۱۶ و ۱۸ قانون بودجه)، جلوگیری از تعطیلی واحدهای تولیدی و تسهیل در راه اندازی کسب و کارها، حمایت از صادرات غیرنفتی و... پیگیری کرده است.
سیاست دولت سیزدهم برای افزایش سرمایه گذاری و ظرفیت سازی برای تولید آینده کشور، رفع موانع توسعه کسب و کارها، ارتقای بهرهوری و کارایی منابع موجود، تخصیص منابع محدود به طرحها و پروژههای مهم و پیشران، استفاده از منابع و ظرفیتهای قابل سرمایهگذاری بخش خصوصی و دیگر بخشها از جمله بخش عمومی غیردولتی بوده است.
فعالیت دولت سیزدهم در حوزه دیپلماسی اقتصادی
درعین حال دولت سیزدهم دیپلماسی اقتصادی را نیز در کنار تقویت رویکرد چندجانیه گرایی در عرصه سیاست خارجی فعال کرده است که ازجمله این اقدامات، متنوع سازی کانالهای ورود سرمایه به کشور، فعال شدن مراکز سرمایهگذاری خارجی و استقرار نماینده دستگاهها در آن، حل و فصل موانع بازگشت سرمایه ایرانیان مقیم خارج، فعال شدن در نمایشگاهها و از همه اینها مهمتر استفاده از روشهایی برای تهاتر و مشوقهایی برای رفع تعهد صادراتی سرمایهگذاران بودهاست.
شهید سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری فقید ایران در ۳۴ ماه دوران ریاست خود در دولت سیزدهم ۲۸ سفر خارجی داشت و در این مدت توسعه روابط و تقویت مراودات سیاسی با کشورهای همسایه را در اولویت کاری سیاست خارجی ایران قرار داد.
او دراین مدت دو بار به تاجیکستان، دو بار به روسیه، دوبار به ترکمنستان، دوبار به ازبکستان و دوبار به سازمان ملل متحد سفر کرد. کارنامه سفرهای خارجی هشتمین رئیس جمهوری اسلامی ایران به خوبی نشان میدهد که تاکید و اولویت سیاست خارجی او تقویت همکاری با کشورهای همسایه به خصوص کشورهای آسیای مرکزی بوده است.
رئیسی در آخرین سفر کاری خود به مرز ایران و جمهوری آذربایجان رفت و در نقطه صفر مرزی در حاشیه رود ارس با «الهام علی اف» رئیس جمهوری این کشور دیدار کرد.
او در این مراسم گفت: "سد «قیز قلعهسی» نماد توسعه در منطقه و نشانه عزم و اراده دو کشور و دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان برای گسترش همکاری است."
در واقع ادغام و هم افزایی سیاست خارجی و اقتصاد در دولت سیزدهم، یکی از رموز ارتقای تاب آوری منطقه ای و بین المللی کشورمان در مواجهه با تحریم ها محسوب می شود.
نویسنده: احمد کاظم زاده
117
بیشتر بخوانید:
رئیسی و امیرعبداللهیان، شهدای راه خدمت به ایران، اسلام و مقاومت
نقش آفرینی شهید رئیسی و شهید امیرعبداللهیان در عرصه بین المللی