تحلیل:

ایران پرس: امروز (دوشنبه) آخرین روز ثبت‌نام از داوطلبان چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران بود. 

ثبت نام از داوطلبان نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران از ساعت ۸ صبح روز پنجشنبه (۱۰ خرداد) آغاز شد و تا ساعت ۱۸، روز دوشنبه (14 خرداد) ادامه داشت.

بر اساس معیارهای اعلام شده توسط شورای نگهبان، داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری برای ثبت‌نام باید دارای حداقل سن ۴۰ سال تمام و حداکثر سن ۷۵ سال تمام در هنگام ثبت‌نام باشند.

داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری باید دارای مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی ارشد یا معادل آن مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه باشند.

پس از اتمام فرصت پنج‌روزه ثبت نام از نامزدهای ریاست جمهوری، شورای نگهبان از روز سه شنبه (۱۵ خرداد) به مدت هفت روز صلاحیت‌ها را بررسی می‌کند تا در نهایت اسامی کاندیداهای تأیید صلاحیت شده در ۲۲ خرداد به وزارت کشور اعلام شود.

پس از اعلام نظر نهایی شورای نگهبان، کاندیداهای انتخابات ۱۵ روز (تا ۶ تیر) فرصت تبلیغات دارند. از ۷ تیرماه تبلیغات انتخاباتی ممنوع و روز هشتم تیرماه انتخابات برگزار می‌شود.

در صورتی که هیچکدام از کاندیداها حائز اکثریت آرا نشوند نیز روز جمعه (۱۵ تیرماه) مرحله دوم انتخابات برگزار خواهد شد.

براساس اصل ۱۳۱ قانون اساسی چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که پیش از این مقرر بود در خردادماه سال ۱۴۰۴ برگزار شود، پس از شهادت «سیدابراهیم رئیسی» رئیس‌جمهوری و همراهانش در سانحه سقوط بالگرد در استان آذربایجان شرقی، بصورت زودهنگام و هشتم تیرماه امسال برگزار خواهد شد.

مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در مواردی مانند فوت، استعفا و برکناری رئیس جمهور، وظایف وی به طور موقت به شورایی سه نفره، مرکب از رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس قوه قضائیه و معاون اول رئیس جمهور محول می‌شود.

بر اساس اصل ۱۳۱ قانون اساسی، این شورا، موظف است ترتیبی اتخاذ کند تا رئیس جمهور جدید حداکثر ظرف ۵۰ روز، انتخاب شود. طبق ماده ۳۵ قانون انتخابات ریاست جمهوری کاندیداها هنگام ثبت‌نام باید رجل مذهبی، سیاسی، ایرانی‌الاصل، دارای تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوی و مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور باشند. 

این دوراز انتخابات ریاست جمهوری با توجه به مصیبت پیش آمده تجربه نوینی را از ظرفیت های قانونی و داخلی برای عبور موفق از بحران برای جهانیان ارایه می دهد.

افزون بر این، گرچه خلأ حضور رئیس جمهور شهید و هیئت همراه همچنان در ساختار سیاسی کشور محسوس خواهد بود، اما واقعیت این است که سیاست داخلی و بخصوص سیاست خارجی ایران شخص محور نیست و از یک سری اصول  ثابت پیروی می کند.

در جمهوری اسلامی ایران علاوه بر عوامل ثابت تاثیرگذار در تعیین سیاست خارجی، چارچوب های قانونی مندرج در قانون اساسی نیز در تعیین اهداف و اجرای سیاست خارجی نقش اساسی دارد.

اهـداف سـیـاسـت خـارجـى جـمـهـورى اسـلامـى و تـعـیـیـن اولویـت هـاى آن بـر اسـاس سـه اصـل تـثـبـیـت شـده «عـزت»، «حـکـمـت» و «مـصـلحـت» بـوده و ایـن اصول سه گانه، جهت دهنده ارتباط جمهورى اسلامى با دیگر کشورهاست که به عنوان چراغ راهنما و قطب نما همچنان دنبال خواهد شد.

نویسنده: احمد کاظم زاده

117