تحلیل؛

ایران پرس: نماینده آفریقای جنوبی در گروه اقتصادهای نوظهور جهان موسوم به بریکس گفت، ایران، عربستان، امارات، مصر و اتیوپی از اول ژانویه ۲۰۲۴ میلادی (۱۱ دی) رسما به این بلوک خواهند پیوست.

«آنیل سوکلال» با اشاره به شرکت نمایندگان بلندپایه ایران، عربستان، امارات، مصر و اتیوپی، در نشست اخیر بریکس که اوایل ماه دسامبر در دوربان آفریقای جنوبی برگزار شد، تاکید کرد: با پیوستن این کشورها، اعضای بریکس ۲ برابر خواهد شد.

قرار است نمایندگان اعضای جدید بریکس در نشست بعدی این بلوک اقتصادی که ۳۰ ژانویه (۱۰ بهمن) در مسکو برگزار خواهد شد، شرکت کنند .

اعضای فعلی شامل کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی در ماه آگوست از این 5 کشور جدید  که پیشتر درخواست عضویت خود را ارائه کرده بودند، دعوت کردند به این بلوک اقتصادی بپیوندند؛ به این ترتیب برخی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان انرژی جهان با برخی از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان آن در قالب بریکس گرد هم می آیند.

به گفته سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اکنون حدود ۳۰ کشور خواهان عضویت در بریکس هستند.

توسعه مناسبات و گسترش همکاری های چند جانبه بین المللی در قالب سازمان و نهادهایی همانند شانگهای ، بریکس و یا اوراسیا از جمله رویکردهای دولت سیزدهم ایران به ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی است، رویکردی که هم به دنبال توسعه روابط تجاری و اقتصادی است و هم راهی برای مقابله با تحریم های آمریکا محسوب می شود.    

 

 

یکی از مهم‌ترین دلایل اهمیت گروه بریکس که پتانسیل بالایی برای تاثیرگذاری بر اقتصاد جهانی دارد، رشد پرشتاب اقتصادی و نفوذ آن در امور جهانی است که به واسطه دارا بودن نیمی از جمعیت جهان و بین ۲۵ تا ۲۸ درصد از ظرفیت اقتصاد جهانی و همچنین منابع انسانی و طبیعی غنی، حاصل شده است.

روند تحولات اقتصادی ـ صنعتی اعضای بریکس نشان می‌دهد که اساس حرکت و زیربنای فکری شکل‌‌‌‌‌‌‌‌گیری این گروه به‌عنوان یک تشکل نوظهور به‌منظور نقش‌‌‌‌‌‌‌‌آفرینی در دنیای چندقطبی آینده و به چالش کشاندن نظم کنونی حاکم بر نظام بین‌الملل است.

هریک از کشورهای عضو گروه بریکس در یکی از حوزه‌‌‌‌‌‌‌‌های سیاسی یا اقتصادی در منطقه خود بازیگری عمده به‌ شمار می‌‌‌‌‌‌‌‌ رود.

موقعیت جغرافیایی منحصر به‌ فرد جمهوری اسلامی ایران و ظرفیت‌های آن در حوزه‌های انرژی، ترانزیت و تجارت می تواند برای سایر اعضا، مورد توجه باشد.

یکی از موضوعاتی که جمهوری اسلامی ایران برای کار مشترک با سایر اعضای بریکس برنامه‌ریزی کرده‌ است، موضوع دلارزدایی از مبادلات تجاری و اقتصادی و همکاری‌های مالی است.

 

 

اکنون بحث دلارزدایی در جهان به ویژه از سوی کشورهای تحت تحریم همچون ایران و روسیه ، بیش از پیش مورد توجه سایر کشورهای دنیا قرار گرفته است؛ در واقع استفاده آمریکا از دلار برای تحت فشار قرار دادن کشورهای مستقل در چند دهه گذشته، از جمله مهم‌ترین عواملی است که کشور‌ها را وادار کرده است به‌ دنبال یافتن راهی برای انجام مراودات مالی و تجاری، بدون وابستگی به دلار باشند.

«پل ماچاتیل» معاون رئیس‌جمهوری آفریقای جنوبی در این باره گفته است، اعضای بریکس عمدتاً بر کاهش وابستگی به دلار تمرکز می‌کنند؛ امروزه جهان به بریکس توجه دارد زیرا در خط مقدم گفتمان جهانی قرار دارد تا وابستگی به دلار را کاهش دهد.

یکی دیگر از موضوعات مورد توجه بریکس تشکیل صندوق «ذخیره ارزی بین‌المللی» بر اساس ارز کشورهای عضو است؛ بریکس همچنین با ایجاد بانک توسعه جدید و ذخیره ارزی مشترک سعی در مقابله با نهادهای مالی غربی مانند بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول دارد.

بدیهی است، هژمونی سیاسی و اقتصادی غرب رو به کاهش است و جهان به سمت چندقطبی شدن پیش می‌رود کشورهای تحت تحریم همچون ایران و روسیه و چین در حال تحکیم روابط و کاهش اتکا به غرب و حتی رها شدن از سلطه دلار هستند؛ برهمین  اساس، می توان انتظار داشت که عضویت ایران در بریکس علاوه بر پیوندهای سیاسی با قدرت های جدید جهانی، به پیشبرد برنامه توسعه اقتصادی، جذب شرکای جدید تجاری و همچنین افزایش جایگاه منطقـه ای و بین المللی جمهوری اسلامی ایران بیانجامد.

نویسنده: حسن عقیقی

116

بیشتر بخوانید:

 

 

قالیباف: بریکس با یکجانبه گرایی آمریکا مقابله می‌کند

بریکس و قطب بندی جدید در سطح نظام بین الملل

امیرعبداللهیان: نقش دیپلماسی در پیوستن ایران به بریکس اهمیت بالایی داشت

عضویت ایران در بریکس، پایان سیاست یکجانبه‌گرایی آمریکا