ایران پرس- فرمانده نیروهای آمریکایی در کره جنوبی از پایان قریب الوقوع پیمان تبادل اطلاعات نظامی بین کره جنوبی و ژاپن ابراز نگرانی کرد.

ژنرال «رابرت آبرامز» Robert  Abrams در گفت وگو با خبرنگاران در سئول گفت: تمدید نشدن پیمان تبادل اطلاعات نظامی بین ژاپن و کره جنوبی این پیام را ارسال خواهد کرد که واشنگتن و دو متحد آسیایی اش، به اندازه کافی همکاری ندارند و قدرتمند نیستند.

پیمان تبادل اطلاعات نظامی بین کره جنوبی و ژاپن درپی تصمیم ماه اوت 2019 از سوی سئول، 23 نوامبر منقضی می شود. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که ژاپن محدودیت های تجاری را بر کره جنوبی در نظر گرفت و این کشور را از فهرست شرکای قابل اعتماد کنار گذاشت. 

کمی قبل از این تصمیم ژاپن، در ماه اکتبر 2018 دیوان عالی کره جنوبی احکامی را صادر کرد که اختلاف دو کشور از این مقطع آغاز شد.

بر اساس این احکام، از شرکت های ژاپنی خواسته شد به افرادی از کره جنوبی که ادعا می کنند در جنگ جهانی دوم مجبور به کار اجباری در این شرکت ها شده اند، غرامت بپردازند. این درحالیست که ژاپن بر این باور است که بر اساس توافق سال 1965 بین سئول و توکیو، اختلافات دو کشور درباره کار اجباری کارگران کره جنوبی در ژاپن حل شده است. 

بسیاری از کارشناسان و مورخان می گویند ریشه اختلافات کنونی دو کشور شرق آسیا در توافق سال 1965 توکیو و سئول نهفته است که با وساطت و میانجیگری آمریکا امضا شد. 

«الکسیس دودن» مورخ آمریکایی در روزنامه نیویورک تایمز می نویسد: "کانون اختلاف اخیر توکیو و سئول توافقنامه ای است که ژاپن و کره جنوبی در سال 1965 با میانجیگری واشنگتن امضا کردند. تصور می شد که این توافق نامه موجب عادی سازی روابط دو کشور شود اما، باید گفت، واشنگتن برای پیشبرد منافع آمریکا و بنا به مصلحت، یک متحد (کره جنوبی) را در برابر دیگری (ژاپن) قرار داد چرا که این توافق نامه به نفع ژاپن بود تا کره جنوبی. در واقع، ارجحیت ها و تصمیات واشنگتن منشاء مشکلات بین دو کشور است." 

فارغ از این موضوع؛ واقعیت این است که ژاپن و کره جنوبی از زمان امضای پیمان تبادل اطلاعات نظامی در سال 2016، همکاری گسترده ای را درباره مسایل امنیتی و نظامی آغاز کرده بودند.

بخصوص اینکه این پیمان در زمانی امضا شد که کره شمالی با آزمایش های موشک قاره پیما و آزمایشهای هسته ای از پیشرفت های قابل توجهی در عرصه نظامی رونمایی کرده بود و متحدان آمریکا در این منطقه بیش از هر زمانی در موضع دفاعی قرار گرفته بودند.

امضای پیمان تبادل اطلاعات نظامی بین سئول و توکیو برای دو کشوری که به لحاظ تاریخی اختلافات عدیده ای دارند دستکم این فرصت را ایجاد کرد تا برغم اختلافات، اطلاعات خود را درباره موضوعات حساس همچون کره شمالی مبادله کنند. 

اما حالا در آستانه پایان قریب الوقوع این پیمان (23 نوامبر2019) به نظر می رسد که روابط سئول و توکیو شکننده تر از هر زمان دیگری شده است و پس از چند ماه اختلاف، لغو این پیمان نیز می تواند روابط توکیو و سئول را متزلزل تر کند.

البته، لغو این پیمان نه تنها برای دو کشور شرق آسیا بخصوص ژاپن ناگوار است که برای آمریکا به عنوان همپیمان این دو کشور دردناک تر است. آمریکا که برای مقابله با چین روی کشورهایی همچون کره جنوبی، ژاپن، استرالیا و هند حساب باز کرده است و از طرحهایی همچون ناتوی آسیایی سخن می گوید، حالا با شکرآب شدن روابط دو متحدش در شرق آسیا در موقعیت دشوارتری قرار می گیرد و آرزوهایش را بر باد رفته می بیند. 

مضافا اینکه، با تشدید اختلاف ژاپن و کره جنوبی به عنوان دو مخالف سیاست های کره شمالی، پیونگ یانگ نیز نفس راحت تری خواهد کشید و این چیزی است که قطعا به مذاق دولتمردان آمریکایی خوش نخواهد آمد.

نویسنده: محمود بلنداختر

139/116

بیشتر بخوانید:

تصمیم کره جنوبی برای خارج کردن ژاپن از لیست کشورهای صادراتی/ تحلیل

تصمیم کره جنوبی به تجدید نظر در پیمان امنیتی با ژاپن

تشدید تنش بین توکیو- سئول و احضار سفیر کره جنوبی در ژاپن/ تحلیل