به گزارش خبرگزاری ترند، «المار محمدیاراف» با اشاره به زیان ناشی از فرسودگی تجهیزات نیروگاه هسته ای متسامور و خطرات زیست محیطی این نیروگاه برای منطقه خواهان توقف فعالیت آن شد. به گفته وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان، تداوم فعالیت نیروهاه هسته ای متسامور بر محیط زیست ترکیه، گرجستان، جمهوری آذربایجان و همچنین مردم ارمنستان تاثیرات منفی برجای خواهد گذاشت. به گفته وی، فعالیت نیروگاه اتمی «متسامور» در ارمنستان مانند نیروگاه «چرنوبیل» اوکراین است و تاریخ مصرف آن به پایان رسیده است .
اعتراض جمهوری آذربایجان به ارمنستان در ارتباط با فعالیت نیروگاه هسته ای متسامور، تازگی ندارد. پیش از این نیز رئیس جمهوری آذربایجان اظهارات مشابهی را در این زمینه مطرح کرده است. الهام علی اف در سومین " اجلاس امنیت هسته ای " در لاهه هلند در سال 2014 میلادی، به همسایگان ارمنستان و سایر دولت های منطقه پیرامون وضعیت نامناسب زیست محیطی نیروگاه اتمی متسامور هشدار داده بود. دولت ترکیه نیز بارها به ادامه فعالیت نیروگاه اتمی متسامور ارمنستان اعتراض کرده و خواستار تعطیلی آن شده است.
اهداف آذربایجان از پیگیری موضوع نیروگاه متسامور
کی نیست به دلیل واقع شدن نیروگاه هسته ای متسامور در منطقه زلزله خیز و تجربه زلزله سال 1988 میلادی و همچنین صدمات احتمالی زیست محیطی ناشی از ادامه فعالیت این نیروگاه، فعالیت آن با مشکلاتی روبروست. هر چند از این حقیقت نیز نباید غافل شد که، اعتراض جمهوری آذربایجان و ترکیه به ادامه فعالیت نیروگاه هسته ای مستامور، بخشی از تلاش مشترک باکو و آنکارا برای وارد ساختن فشار بر ایروان است چرا که در نمونه ای مشابه دولت باکو درباره آسیبهای زیست محیطی ناشی از فعالیت پایگاه استراق سمع قبله روسیه در خاک خود سکوت اختیار کرده بود، اما در دوران فعالیت این ایستگاه ، مقام های دولت باکو سکوت اختیار کرده بودند. در حالی که، آمارهای منتشر شده در جمهوری آذربایجان از ابتلای شمار زیادی از اتباع شهرستان قبله به انواع سرطان حکایت داشته است.
در حال حاضر، نیروگاه اتمی متسامور 40 درصد از نیازهای ارمنستان را به انرژی برق تأمین می کند. این نیروگاه در 16 کیلومتری مرز ترکیه و در 40 کیلومتری جنوب غربی پایتخت ارمنستان واقع است. نیروگاه متسامور از دو واحد تشکیل شده و دارای مدل ساخت WWER440/V230 است. فعالیت واحد متسامور-1 با توان تولید 240 مگاوات برق در سال 1976 میلادی آغاز شده است. این نیروگاه سالانه 144 تن اورانیوم مصرف می کند. واحد متسامور-2 نیز با مدل ساخت WWER440/V270 با توان تولید 400 مگاوات برق درروز، 31 دسامبر سال 1979 میلادی به بهره برداری رسیده و وارد مدار تولید برق شده است. این نیروگاه نیز سالانه 144 تن اورانیوم مصرف می کند .
فعالیت نیروگاه هسته ای "متسامور" که توسط متخصصین شوروی سابق طراحی و احداث شده پس از زمین لرزه دسامبر سال 1988 میلادی با مصوبه ویژه حکومت شوروی متوقف شد. با وجود این ، بحران اقتصادی پس از استقلال ارمنستان، بهانه ای شده است تا سیاستمداران حاکم بر ایروان در سال 1993 میلادی، بار دیگر با کمک کارشناسان روس به راه اندازی این نیروگاه اقدام کنند.
نکته نگران کننده از فعالیت این نیروگاه اتمام زمان فعالیت تعریف شده آن در سال 2001 است که بر نگرانی باکو در این زمینه صحه می گذارد بویژه که هر لحظه امکان بروز برخی عواقب ناگوار انسانی و زیست محیطی در این نیروگاه و مناطق اطراف آن ، وجود دارد. با وجود این ، به نظر می رسد مقام های دولت باکو هدفی جز ضربه زدن به ارمنستان را در سر نمی پرورانند.
در این زمینه می توان به دریای خزر اشاره کرد که، برغم آلودگی های روزافزودن نفتی ، دولت باکو سکوت کرده است. در عین حال ، بخش اعظم آلودگی اکوسیستم دریای خزر ناشی از فعالیت های نفتی و گازی جمهوری آذربایجان در این پهنه آبی است.114/111
بیشتر بخوانید:
تشدید رقابت های تسلیحاتی جمهوری آذربایجان و ارمنستان
اعتراض جمهوری آذربایجان به سیاست ارمنستان در قبال قره باغ
ارمنستان: سازش با جمهوری آذربایجان یعنی شکست