توافق صلح سوئد روز ۱۴ دسامبر میان گروههای یمنی و با نظارت سازمان ملل متحد امضا شد. یکی از مهمترین و اصلی ترین موارد توافق، آتش بس در شهر «الحدیده» بود.
علت اصلی تمرکز بر الحدیده در این توافق، راهبردی بودن این شهر بندری به خصوص برای انتقال کمک های بشردوستانه بود که حمله های مکرر ائتلاف سعودی به این شهر با هدف در اختیار گرفتن کنترل آن سبب شده بود که کارکرد بندری و بشردوستانه آن عملا از بین برود.
تنها یک روز پس از آتش بس امضا شده در مذاکرات صلح سوئد، حمله های هوایی ائتلاف سعودی علیه الحدیده از سر گرفته شد تا مشخص شود که توافق سوئد، توافقی پایدار و دارای ضمانت اجرا نیست و آل سعود نیز از روی فشارهای فزاینده بین المللی این توافق را پذیرفته است.
در همین راستا، «فرانسوا بورگه»، مدیر پژوهش مرکز ملی تحقیقات علمی و موسسه تحقیقات و مطالعات درباره جهان عرب و اسلام با بیان اینکه موارد توافق در سوئد، «گام های کوچک» برای بحران یمن است، گفت به هیچ وجه در مورد مذاکرات سوئد خوشبین نیست.
انتظار می رفت توافق سوئد تا پایان سال ۲۰۱۸ درباره الحدیده اجرایی شود، اما با گذشت سه روز از آغاز سال ۲۰۱۹ میلادی همچنان حمله های ائتلاف سعودی علیه این شهر بندری ادامه دارد و اثری از اجرایی شدن بندهای توافق ۱۴ دسامبر گذشته نیست. تنها ۷ روز دیگر تا پایان ضرب الاجل تعیین شده برای اجرای نهایی توافق صلح سوئد باقی مانده است.
مطابق توافق، ارتش و کمیته های مردمی یمن نیروهای خود را از الحدیده خارج کرده اند اما ائتلاف سعودی از خارج کردن نیروهای خود خودداری می کند.
در همین حال، به گفته سخنگوی ارتش یمن، ائتلاف سعودی تنها طی ۴۸ ساعت گذشته ۱۹۱ بار آتش بس در الحدیده را نقض کرده است. در صورتی که این توافق اجرایی نشود سازمان ملل متحد هم عامل شکست و هم بازنده آن است.
سازمان ملل عامل شکست احتمالی توافق صلح سوئد است زیرا از یک سو به عنوان ناظر باید زمینه اجرای توافق را فراهم می کرد و از سوی دیگر باید رکن مهم خود یعنی شورای امنیت و اعضای اصلی آنرا مسئول اجرای توافق به خصوص برای اعمال فشار بر عربستان سعودی می کرد اما در عمل هیچ یک از این دو اقدام انجام نشد.
در صورت شکست توافق سوئد نیز سازمان ملل بازنده خواهد بود زیرا عملا ناکارآمدی این سازمان در بحرانی دیگر ثابت می شود. قطعنامه ۲۴۵۱ شورای امنیت از توافق ۱۴ دسامبر سوئد میان گروههای یمنی حمایت کرده است. در صورتی که آتش بس در الحدیده اجرایی نشود فاجعه انسانی در یمن تشدید خواهد شد و امیدواری به پایان این جنگ و حتی کاهش میزان حمله ها نیز به پائین ترین سطح خواهد رسید. 114/118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
گزارش: الحُدیده، یمنی باقی میماند
گزارش: انتقاد از عملکرد منفعلانه سازمان ملل در بندر الحدیده