ایران پرس: در روزهای اخیر منابع خبری محلی  در سوریه وعراق به کرات از تلاش امریکا برای احیای داعش و دیگر گروه های تکفیری از طریق فراری دادن زندانیان داعشی و ایجاد هماهنگی میان دیگر گروه های تکفیری در سوریه خبر داده اند.

دراین راستا جویده میخائیل ثلجه نماینده سوریه در گفت وگو با پایگاه خبری المعلومه تصریح کرد آمریکا هر بار که خود را در محاصره می بیند و بازنده میدان احساس می کند برای بازگرداندن تنش‌ها به سوریه به ازادسازی داعشی ها از زندان متوسل می شود.

یک منبع امنیتی عراقی نیز به وبگاه المعلومه گفته است: فرار زندانیان از زندان‌های الحسکه و غویران با طرح و برنامه آمریکا و با اجرای شبه‌نظامیان قسد صورت می‌گیرد؛ فراریان به‌ طورعمده از فرماندهان بلندپایه داعش هستند که بسیاری از آن ها حکم اعدام دارند.

طی روزهای اخیر نیز منابع خبری در شمال شرق سوریه از فرار تروریست‌های داعش از زندان خبر داده اند؛ اتفاقی که طی دو سال گذشته بارها رخ داده و موجب شده است این گروهک جان تازه‌ای بگیرد.

ژنرال مایک اریک کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده سنتکام، در ۲۱ اوت به سوریه سفر کرد و از اردوگاه های الهول و الروج  واقع در شمال شرق سوریه بازدید کرد.

حضوراین فرمانده سنتکام در اردوگاهی که محل اقامت خانواده‌های داعشی است فرضیات مربوط به تلاش امریکا برای احیای داعش را تقویت کرد.

در همین حال "جبار المعموری" رئیس اتحادیه علمای اهل سنت عراق در استان دیاله در سخنانی به تلاش امریکا برای تربیت نسل چهارم داعش در اردوگاه الهول هشدار داده است.  

اردوگاه الهول که جمعیت زیادی از اعضا و خانواده گروه تروریستی داعش را در خود جای داده است، در شمال شرق سوریه و در ۱۰ کیلومتری مرز عراق قرار دارد.اداره این اردوگاه را گروه مسلح موسوم به «نیرو‌های دمکراتیک سوریه» (شبه نظامیان قسد) وابسته به ارتش آمریکا بر عهده دارند.

اردوگاه الهول ابتدا با ظرفیت ۴۰ هزار نفر تاسیس شده بود و ۶ بخش داشت اما در سال ۲۰۱۹ که جمعیت این اردوگاه تقریبا به دو برابر ظرفیت آن یعنی ۷۴ هزار نفر رسید، دو بخش دیگر نیز به اردوگاه اضافه شد. در حال حاضر جمعیت این اردوگاه بین ۵۰ تا ۶۰ هزار نفر تخمین زده می‌شود و ساکنان آن از ۵۷ ملیت مختلف هستند.

کارشناسان یکی از دلایل قدرت‌یابی نسبی داعش در مناطق شرق سوریه و اجرای عملیات‌های تروریستی ماه‌های اخیر را به فرار عناصرداعش از زندان‌ها مربوط می‌دانند؛ زندان‌هایی که در کنترل شبه‌نظامیان کُرد و ائتلاف آمریکایی است.

گزارش های موجود بیانگر آن است نیروهای آمریکایی در شرق فرات در سوریه و به طور مشخص در دو منطقه بوکمال و دیرالزور پادگان‌هایی برای آموزش گروه‌های تروریستی وابسته به داعش ایجاد کرده‌اند.

ترس از اتحاد اقتصادی، ایران، عراق، سوریه و لبنان، فروکش کردن اثر تحریم‌ها و از همه مهم‌تر تبدیل شدن محل‌های درگیری به شاهراه‌های اقتصادی، از جمله مواردی هستند که آمریکا را وادار کرده است تا گذرگاه بوکمال را مختل کند.

امریکا به بهانه مبارزه با داعش نیروهای نظامی خود را از سال 2014  دوباره به عراق بازگرداند و به دنبال تسری حضور داعش از عراق به سوریه حضور خود را به بخش های از اراضی سوریه بخصوص در مناطق نفت خیز آن  گسترش داد و اکنون 28 پایگاه: شامل 24 پایگاه نظامی و 4 پایگاه لجستیکی در سوریه دارد که نزدیک به دو هزار نیروی نظامی در آن ها مستقر شده اند.

به اعتقاد کارشناسان اگر داعش به هر طریقی از سوی ایالات متحده در منطقه احیا شود بدون تردید اتحادیه اروپا و کشورهای عضو این بلوک سیاسی - اقتصادی متضرر اصلی و نهایی خواهند بود.

از این دید پروژه احیای داعش و دیگر گروه های تکفیری در سوریه هر چند در راستای منافع امریکا برای منحرف کردن توجه روسیه ازجنگ اوکراین ویا منافع اسرائیل برای قطع خطوط ارتباطی محورمقاومت قرار دارد اما قطعا به ضرر اتحادیه اروپاست چراکه تعداد زیادی از داعشی های که  در اردوگاه الهول سکونت دارند ملیت اروپایی دارند و اگرچه کشورهای اروپایی تاکنون از تحویل انها خودداری کرده اند اما اگر روند فراری دادن داعشی ها از زندانها در مناطق اشغالی سوریه وعراق  کماکان ادامه یابد و نسل چهارم داعشی ها از اردوگاه الهول به میدان بیایند قطعا دیر یا زود پایشان به اروپا خواهد رسید. 

نویسنده: احمد کاظم زاده

 112