ایران پرس: دولت چین با دفاع از معاملات خود با روسیه، آن را در چارچوب همکاری های تجاری و اقتصادی عادی دو جانبه اعلام کرد. این در حالی است که آمریکا و متحدان آن می کوشند از طریق ادعاهای سیاسی و رسانه ای مبنی بر کمک های نظامی چین به روسیه، این کشور را بیش از پیش تحت فشار قرار دهند.

 

چین بارها آمریکا را از دخالت در امور مربوط به مسایل داخلی و روابط خارجی خود برحذر داشته است. اما آمریکا و متحدان آن، که در جنگ اوکراین با دردسر جدی از جمله طولانی شدن آن و تحمیل فشارهای بودجه ای مواجه اند، می کوشند چین و سایر کشورها را عامل موفقیت روسیه در جنگ اوکراین معرفی و به نوعی شکست های خود را توجیه کنند. از این رو در نشست ماه مه سران گروه هفت در ژاپن، علاوه بر اعمال تحریم‌های گسترده‌ تر علیه روسیه، کمک‌ های نظامی بیشتری به اوکراین را متعهد شده‌اند.

«هی سینگ تسو» کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: «آمریکا در مورد جنگ اوکراین علاوه بر تلاش برای تضعیف روسیه سیاست تضعیف چین را نیز پی گیری می کند. در واقع آمریکا با طرح اتهامات بر ضد چین سیاست دوگانه ای را پی گیری می کند که دو سر پیکان آن روسیه و چین و سایر کشورهایی را که با روسیه ارتباط دارند، هدف قرار می دهد. این در حالی این که چین و سایر کشورهای مستقل از روابط متناسب به عرف بین المللی خود با روسیه دفاع می کنند.»

از این رو رسانه‌های آمریکایی اخیرا مدعی شدند، داده های گمرک روسیه نشان می‌دهد، پیمانکاران نظامی دولت چین کالاهایی با کاربری نظامی شامل تجهیزات ناوبری، قطعات جنگنده، پهپاد و کالاهای دیگر برای روسیه ارسال کرده‌اند. این در حالی است که به گفته مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، این کشور با همه کشورهای جهان از جمله روسیه، همکاری تجاری و اقتصادی عادی دارد. امریکا با طرح اتهامات ضد چین به دنبال بهانه برای اعمال فشار بیشتر بر پکن و احیانا تحریم های جدید است.

آمریکا به عنوان مسبب اصلی جنگ اوکراین خود و متحدانش را در برابر روسیه ناتوان می بیند، کشورهای مختلف را به تقویت توان نظامی روسیه متهم می کنند و این در حالی است که امریکا علاوه بر کمک های چندین میلیارد دلاری به اوکراین در اخرین مورد بمب های خوشه ای در اختیار این کشور قرار داده است.

«دانیل کوالیک» کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: «آمریکا و متحدان آن‌ تصور نمی کردند جنگ اوکراین به مرحله فرسایشی برسد. زیرا این وضعیت که بودجه های مالی هنگفتی را بر اقتصاد کشورهای اروپایی تحمیل می کند، آرام آرام موجب اعتراض های عمومی به خصوص در کشورهای اروپایی نیز می شود که امریکا و متحدان آنرا در تنگناهای بیشتر در ادامه حمایت از اوکراین قرار می دهد.»

در هر حال، چین برای کمک به حل بحران اوکراین راه حل ۱۲ گانه ای را برای پایان جنگ ارایه کرد که با مخالفت امریکا روبرو شد. در این حال شی جین‌پینگ، رئیس جمهور چین و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه هم قبل از شروع جنگ اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ از دوستی نامحدود دولت‌های خود خبر داده بودند. از این رو پکن به رغم اعلام بی طرفی در جنگ اوکراین، مانع از تلاش غربی ها برای محکوم کردن روسیه در سازمان ملل شده و از دلایل روسیه در جنگ اوکراین حمایت کرده است.

پکن در طرح صلح طلبانه خود بر آغاز گفت‌وگوهای صلح بین مسکو و کی‌یف، آتش‌بس، پایان تحریم‌های غرب علیه روسیه، اتخاذ تدابیری برای تضمین امنیت تاسیسات هسته‌ای، ایجاد گذرگاه‌های بشردوستانه برای خروج غیرنظامیان و گام‌ هایی در راستای تضمین صادرات غلات تاکید کرده است که آمریکا و متحدان آن با یک جانبه خواندن این طرح به نفع روسیه از پذیرش ان خود داری کردند که موجب ادامه و تشدید جنگ شده است.

در این حال، فشارهای سیاسی و رسانه ای امریکا بر چین و سایر شرکای تجاری روسیه نیز برای تضعیف موقعیت این کشور نتیجه بخش نبوده است. از این رو آمریکا همچنان درصدد است با هجمه های رسانه ای به اصطلاح افکار عمومی را بر ضد چین و سایر شرکای روسیه برانگیزد.

نویسنده: مجید وقاری

116