ایران پرس - رییس مجلس سنای افغانستان در واکنش به تصمیم آمریکا مبنی بر مذاکره با گروه طالبان گفت: هرگونه مذاکرات صلح باید با مدیریت افغان‌ها انجام شود.

«فضل هادی مسلم یار» در جلسه علنی مجلس نمایندگان افغانستان گفت: این کشورمستعمره آمریکا نیست و هرگونه مذاکرات صلح باید با مدیریت افغانها برگزار شود.

وی افزود: درصورتی که آمریکایی ها در مذاکرات صلح امتیازی برای گروه طالبان درنظر بگیرند مورد قبول مردم افغانستان نیست و مشکلات جدیدی ایجاد خواهد شد.

این برای اولین بار نیست که امریکا با طالبان به طور مستقیم گفتگو می کند.

در زمان ریاست جمهوری «حامد کرزای» گفتگوهای مستقیم آمریکا و طالبان منجر به گشایش دفتر سیاسی طالبان در دوحه شد.

اهتزاز پرچم موسوم به «امارت اسلامی طالبان» بر سردر این دفتر موجب خشم حامد کرزای شد و در پی هشدار وی، طالبان دفتر سیاسی خود را در دوحه تعطیل و مذاکرات این گروه با امریکا نیز قطع شد.

با این حال در پی تمایل دولت «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان برای گفتگو با طالبان مجددا دفتر طالبان در دوحه قطر بازگشایی شد.

دولت افغانستان اعلام کرد: حاضر است در صورت پیوستن طالبان به روند گفتگوهای صلح افغانستان با گشایش دفتر این گروه در چند کشور دیگر نیز موافقت کند.

در چنین شرایطی تمایل امریکا برای گفتگو با طالبان نه تنها می تواند روند صلح افغانستان را که دولت این کشور پی گیری می کند تضعیف کند بلکه گفتگوهای بین الافغانی را نیز مخدوش می کند.

از دیدگاه دولت افغانستان بحران این کشور مساله داخلی این کشور است که باید با مشارکت همه جریانهای قومی و مذهبی حل شود و مداخله امریکا ضمن نادیده گرفتن استقلال و حاکمیت ملی افغانستان بحران این کشور را نیز پیچیده تر می کند.

«علی قادری» کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان در این باره گفت:

"آمریکا به فکر منافع مردم افغانستان نیست بلکه در صدد حفظ دستاورد ها و وجه بین المللی خود است. یعنی گفتگو با طالبان در چارچوب حفظ وجه بین المللی آمریکا معنی و مفهوم دارد. ناکامی در افغانستان به معنی شکست آمریکا در افغانستان محسوب می گردد."

اهداف طالبان از تلاش برای گفتگو با ادعاهای این گروه برای خارج کردن امریکا از افغانستان در تضاد است.

این گروه ادعا می کند که برای اخراج نیروهای خارجی به سرکردگی امریکا در حال نبرد است، اما درخواست برای مذاکره با امریکا به معنای نادیده گرفتن حق حاکمیت ملی افغانستان است که از دیدگاه رئیس مجلس سنای افغانستان به معنای مستعمره نشان دادن این کشور برای امریکا است.

به همین دلیل دولت افغانستان اعلام کرده است که هر گونه تفاهم احتمالی میان طالبان و امریکا مورد قبول دولت کابل نیست. 

«معین مرستیال» کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان معتقد است:

"تا زمانی که دولت افغانستان مستقیما در هر جریان صلح این کشور دخیل نباشد و نقش عمده را دولت افغانستان نداشته باشد برای مردم این کشور هیچ توافقنامه ای قابل پذیرش نیست."

در هر حال، دولت افغانستان گفتگوهای صلح با طالبان را در چارچوب قانون اساسی این کشور می پذیرد و بارها تاکید کرده است که طالبان می تواند با کنار گذاشتن سلاح و در چارچوب فعالیتهای سیاسی در فرایند انتخابات شرکت و حتی صاحب قدرت شود.

در این شرایط، تمایل طالبان برای گفتگو با امریکا به نظر می رسد حرکتی حساب شده از سوی پاکستان است تا ضمن کاستن از فشارهای امریکا بر اسلام اباد، واشنگتن را برای دادن امتیاز در مورد مسایلی همچون حضور طالبان در ساختار سیاسی افغانستان و حل خط فرضی دیوراند متقاعد کند.موضوعی که دولت افغانستان با ان به شدت مخالف است.

نویسنده: مجید وقاری

141/116

بیشتر بخوانید:

معاون اول مجلس سنای افغانستان: امریکا اراده‌ ای برای مبارزه با تروریسم در افغانستان ندارد

تاکید مجلس سنای افغانستان بر لغو پیمان امنیتی واشنگتن - کابل/ تحلیل