"محمد فیصل" سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان در واکنش به این بیانیه اعلام کرد، دنیا به خوبی با اهداف هند از اقدامات پاکستان ستیزانه از جمله اتهام های دروغین مبنی بر حمایت اسلام آباد از تروریسم آشناست.
سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان همچنین با انتقاد از موضع ژاپن گفت، کشورهای شریک، باید نگاه عادلانه و متوازن به مسائل مربوط به صلح و امنیت در جنوب آسیا داشته باشند و از تایید مواضع یکجانبه و مغایر با واقعیت های میدانی خودداری کنند.
مذاکرات امنیتی هند و ژاپن در سطح وزیران امور خارجه و دفاع دو کشور 30 نوامبر در دهلی نو برگزار شد. در بیانیه پایانی این نشست دهلی نو و توکیو بر حل مسئله کشمیر تحت کنترل هند از طریق گفت و گو میان پاکستان و هند تاکید کردند.
اگرچه آنچه در بیانیه ژاپن و هند آمده برای اسلام آباد ناآشنا نیست، اما به نظر می رسد آنچه باعث خشم پاکستان شده حمایت ژاپن از رویکرد ضد پاکستانی دهلی نو است.
در حالی که پاکستان در ماههای اخیر با دیپلماسی چند جانبه خود موفق شد حمایت معنوی شمار زیادی از کشورها را در ارتباط با موضوع کشمیر به دست آورد، امضای توکیو پای بیانیه ای که پاکستان را به تروریسم متهم کرده است از منظر این کشور غیرقابل پذیرش است.
مقامات پاکستانی به خوبی می دانند که هند برای پیشبرد برنامه های افراطی خود در کشمیر که بر سرکوب کشمیری ها و جامعه مسلمانان هند استوار است از فقدان حمایت جهانی رنج می برد.
در چند ماهی که از لغو امتیازات ویژه منطقه کشمیر تحت کنترل هند و لغو خودمختاری این منطقه و متعاقب آن برقراری حکومت نظامی می گذرد، تاکنون کمتر کشوری به طور علنی طرف هند را گرفته است این درحالیست که تاکنون دهها کشور و نهاد بین المللی، اقدامات سرکوبگرانه هند را در کشمیر محکوم کرده اند.
در چنین فضایی دهلی نو به شدت در پی جلب نظر کشورهایی است که بر دیدگاه آن در کشمیر مهر تائید بزنند و از همین رو بیانیه مشترک هند و ژاپن برای دولت "نارندرا مودی" مهم قلمداد می شود.
از نگاه مقامات پاکستانی هند با این اقدام تلاش می کند رویکرد سخت نظامی نیروهای خود در جامو و کشمیر و نقض صریح حقوق بشر در این منطقه را از چشم جامعه بین الملل مخفی نگاه دارد.
می توان گفت که حمایت افکار عمومی جهان از کشمیری ها یکی از برگ برنده های اصلی پاکستان در اختلافات کنونی اش با هند است و چنانچه اسلام آباد احساس کند در حال از دست دادن این برگه است ممکن است تحولات در جنوب آسیا سمت و سوی دیگری پیدا کند.
"ونگ سیاجونگ" تحلیلگر چینی در تارنمای ارتش چین می نویسد: "پس از تحولات ماههای اخیر در کشمیر، به ویژه پس از آنکه هند یک سری تصمیمات سیاسی را در رابطه با منطقه به کار گرفت، پاکستان در حالت تدافعی قرار گرفت و ممکن است مجبور شود در یک مسابقه تسلیحاتی شرکت کند."
بنابراین باید گفت انتقاد پاکستان از بیانیه مشترک هند و ژاپن پیامی است مبنی بر اینکه اسلام آباد اجازه نمی دهد تا هند همزمان با نقض گسترده و فاحش حقوق بشر در کشمیر، بازیگران موثر عرصه جهانی همچون ژاپن را نیز با خود همراه سازد.
نویسنده: محمود بلند اختر
116/118
بیشتر بخوانید:
دعوت مجدد پاکستان از هند برای مذاکره
کشمیر؛ تنها اختلاف هند و پاکستان/ تحلیل