سید رضی عمادی – عملیات بازدارندگی نخست در اوت 2019 و در عمق 1200 کیلومتری عربستان در منطقه شرقی الدمام انجام شد.
عملیات بازدارندگی دوم سپتامبر 2019 علیه تاسیسات نفتی عربستان در بقیق و خریص در شرق انجام شد و توقف 50 درصدی تولید نفت این کشور را در پی داشته است.
عملیات بازدارندگی سوم فوریه 2020 انجام شد و این بار ارتش و کمیته های مردمی یمن با دو فروند موشک بالستیک قدس، دوازده پهپاد «صماد-۳» و موشک های بالستیک و دوربرد «ذوالفقار» شرکت آرامکو و اهدف حساس دیگر در «ینبع» واقع در غرب عربستان را هدف قرار داد.
در همین رابطه:
شلیک موشک یمن به پایگاه نظامی «الدمام» عربستان
اکنون در عملیات بازدارندگی چهارم، وزارت دفاع، اطلاعات و پایگاه هوایی «سلمان» و برخی مواضع نظامی در ریاض، پایتخت عربستان و جیزان و نجران هدف حملات موشکی و پهپادی ارتش و کمیته های مردمی یمن قرار گرفته است. به عبارت دیگر در عملیات بازدارندگی چهارم هم مناطق مرزی یمن با عربستان و هم پایتخت عربستان سعودی هدف حملات قرار گرفته است.
این عملیات حاوی پیام های متعددی است.
اول اینکه؛ یمنی ها از فوریه 2020 تا کنون یعنی به مدت 4 ماه حمله گسترده ای علیه عربستان انجام ندادند تا حسن نیت خود را برای ایجاد آتش بس و پایان دادن به جنگ نشان دهند، اما آل سعود با وجود ادعای آتش بس به حملات روزانه خود علیه مناطق مختلف یمن ادامه داد.
عملیات بازدارندگی چهارم نشان می دهد که "صبر" یمنی ها در مقابل جنایت های آل سعود «حدی» دارد. بنابراین، این عملیات اقدام متقابل به تداوم جنایت های آل سعود علیه یمن در ماههای اخیر بود.
رضا میرابیان، کارشناس مسایل غرب آسیا در این خصوص عنوان می کند: «حمله اخیر یمنی ها پاسخی به رفتارهای خصمانه و منافقانه عربستان است که در ظاهر دعوت به مذاکره می کند و در همان حال به بمباران یمن شدت می بخشد.»
دوم اینکه؛ عملیات بازدارندگی چهارم، هشدار جدی ارتش و کمیته های مردمی یمن به عربستان سعودی بود. اگر عربستان سعودی به حملات علیه یمن و همچنین به محاصره همه جانبه این کشور ادامه دهد، ارتش و کمیته های مردمی یمن توان وارد کردن ضربه های سنگین تر از جمله حمله به مقرهای حساس در داخل ریاض، پایتخت عربستان را دارند.
در همین راستا، محمد البخیتی، عضو شورای سیاسی انصارالله یمن گفت عملیات بازدارندگی چهارم توانایی یمن برای حمله به اهداف در عمق خاک عربستان را نشان می دهد.
سوم اینکه؛ عملیات بازدارندگی چهارم به خصوص عملیات علیه وزارت دفاع، اطلاعات و پایگاه هوایی «سلمان» در ریاض، پایتخت عربستان، قدرت اطلاعاتی ارتش و کمیته های مردمی یمن و همچنین ضعف اطلاعاتی عربستان و آسیب پذیری های آنرا ثابت کرد.
عادل المسنی، تحلیلگر سیاسی یمنی نزدیک به دولت مستعفی منصورهادی در این خصوص گفت عملیات موازنه بازدارندگی چهارم که نیروهای صنعاء علیه اهداف حساس در ریاض انجام دادند، نشان داد دیگر هیچ مکان امنی در عربستان وجود ندارد و یمنیها توان حمله به مهم ترین مناطق راهبردی در عربستان را نیز دارند.
چهارم اینکه؛ عملیات بازدارندگی چهارم ثابت می کند انصارالله یمن به مرحله ای از قدرت بازدارندگی رسیده که هزینه های جنگ را برای عربستان سعودی به شدت افزایش داده است.
عربستان سعودی مدعی شد موشک های یمنی به اهداف تعیین شده اصابت نکرد، اما این ادعا بیش از همه به دلیل کم کردن اثرات عملیات بازدارندگی چهارم است. این عملیات به طرف سعودی این پیام را منتقل می کند که پایان دادن به جنگ علیه یمن بیش از اصرار بر ادامه جنگ، منافع ریاض را تامین می کند.
بیشتر بخوانید:
سقوط سقطری با کمک عربستان؛ دولت مستعفی یمن در آستانه پایان
اعلام خودمختاری شورای انتقالی در جنوب یمن