در خصوص اظهارنظر دیوید فریدمن چند نکته مهم وجود دارد.
دخالت در امور داخلی دیگر کشورها؛ راهبرد سیاست خارجی آمریکا
نخست اینکه؛ دخالت در امور داخلی دیگر کشورها از مهمترین راهبردهای سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا است. آمریکا داعیه رهبری جهان دارد و این رهبری را در حدی تعریف میکند که حتی حکام ناهمسو با خود را تهدید به برکناری از قدرت میکند. این موضوع در سال 2019 در عراق رخ داد.
عادل عبدالمهدی، نخست وزیر سابق عراق که استقلال این کشور به خصوص در سیاست خارجی را پیگیری میکرد با خشم آمریکا مواجه شد. آمریکا اکتبر 2019 با سازماندهی تظاهرات ضد دولتی در عراق توسط جریانهای وابسته و نفوذی، زمینه استعفای عبدالمهدی از نخست وزیر را فراهم کرد. دلیل خشم آمریکا از عبدالمهدی نیز توافق عراق با چین برای همکاریهای راهبردی و همچنین همراهی نکردن عبدالمهدی با تحریمهای ضد ایرانی آمریکا بود.
آمریکا به حق تعیین سرنوشت اعتقادی ندارد
دوم اینکه؛ آمریکا به اصل راهبردی حق تعیین سرنوشت اعتقادی ندارد. در واقع، آمریکاییها این اصل را برای حاکمان و کشورهای همسو با خود قائل هستند. برخی از تحلیلگران بر این باور هستند که یکی از دلایل توافق امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی، فشار زیاد کاخ سفید بر حاکمان این کشورها بود. محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی و شیخ حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین بقای خود در قدرت را وابسته به حمایت آمریکا میدانند.
یکی از نشانههای باور نداشتن واقعی آمریکا به اصل حق تعیین سرنوشت، مداخله آن در قیامهای عربی سال 2011 و به انحراف کشاندن این قیامها بود. تلاش برای برکناری محمود عباس نیز در همین راستا قابل ارزیابی است که با واکنش تشکیلات خودگردان مواجه شد. «محمد اشتیه» نخستوزیر تشکیلات خودگردان فلسطین در واکنش به اظهارات «دیوید فریدمن» گفت: دولت آمریکا در توهم به سر میبرد اگر فکر می کند که میتواند اراده خود را به مردم فلسطین تحمیل کند.
شخصیتها برای آمریکا تاریخ مصرف دارند
سوم اینکه؛ شخصیتها برای آمریکا تاریخ مصرف دارند و تا زمانی که مطیع سیاستهای واشنگتن باشند، مورد حمایت قرار میگیرند و اگر منتقد سیاست های واشنگتن باشند، خودِ آمریکا برای کنار گذاشتن آنها اقدام میکند. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین از جمله این شخصیتها است. محمود عباس از ژانویه 2005 تا کنون ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین را بر عهده دارد و همواره در چارچوب دستور کارهای تعیین شده توسط واشنگتن حرکت کرده است. با وجود مخالفتهای جدی مردم و شمار زیادی از گروههای فلسطینی با مذاکره میان دولت فلسطین و رژیم صهیونیستی، اما محمود عباس و تشکیلات خودگردان فلسطین مذاکره و سازش با این رژیم را ادامه دادند و تحت حمایت آمریکا نیز قرار داشتند.
محمد دحلان؛ فلسطینیای که با عادیسازی روابط موافق است
مخالفت محمود عباس با طرح نژادپرستانه معامله قرن و اخیراً نیز مخالفت وی با عادیسازی روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی و قطع روابط فلسطین با واشنگتن و تل آویو سبب شد واشنگتن تلاشهای خود را برای کنار گذاشتن محمود عباس و جایگزین کردن «محمد دحلان» به جای وی، آغاز کند. محمد دحلان از اعضای سابق جنبش فتح و از جمله فلسطینیهایی است که نقش مهمی در عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی ایفا کرده است. پس از اینکه حماس در سال 2006 بر باریکه غزه مسلط شد و محمد دحلان از آنجا گریخت، اسناد و عکسهایی از منزل شخصی وی به دست آمد که روابط گسترده و عمیق وی با صهیونیستها را اثبات میکرد.
آمریکا درصدد اختلافافکنی میان فلسطینیها
با توجه به این وضعیت است که آمریکا سعی دارد محمود عباس 85 ساله را از ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین برکنار و محمد دحلان را جایگزین وی کند تا از یک سو از میزان مخالفت فلسطینیها با معامله قرن و عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل بکاهد و هم بار دیگر اختلاف و واگرایی را میان گروههای فلسطینی حاکم کند. معامله قرن و عادی سازی روابط سبب اجماع و همبستگی نسبی گروههای فلسطینی برای دفاع از منافع و امنیت فلسطین شد.//114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
واکنش فلسطین به تلاش آمریکا برای کنار گذاشتن محمود عباس