ایران پرس- وزیر امور خارجه پاکستان با هدف دیدار با مقامات چین، سفر سه روزه خود به پکن را آغاز کرد.

«شاه محمود قریشی» قرار است، در این سفر در خصوص توسعه مناسبات پکن و اسلام آباد، کریدور اقتصادی مشترک چین و پاکستان موسوم به «سی‌پیک»، تنش میان هند و پاکستان و مذاکرات شکست خورده امریکا و طالبان در قطر با مقامات چین بحث و تبادل نظر کند.

سفر وزیر امور خارجه پاکستان به چین درحالی انجام می شود که علاوه بر مسائل دوجانبه در روابط دو کشور، دو مسئله عمده شامل تشدید تنش در روابط هند و پاکستان و تلاش دهلی نو برای گنجاندن نام «مسعود اظهر» سرکرده گروه «جیش محمد» در فهرست سیاه سازمان ملل از جمله اهداف سفر شاه محمود قریشی به پکن است.

در درگیری اخیر نظامی هند و پاکستان که دو کشور را شدیدترین وضعیت تخاصم پس از سه جنگ تمام عیاردر تاریخ روابط آنان قرار داد، دهلی نو و اسلام آباد به موضع شرکای راهبردی خود به ترتیب آمریکا و چین چشم دوختند.

اظهارات اخیر برخی مقامات آمریکایی از جمله سخنان فرمانده ستاد مرکزی ارتش این کشور در متهم کردن دوباره پاکستان به حمایت از تروریسم این برداشت را ایجاد کرد که کاخ سفید در تنش و درگیری اخیر نظامی هند و پاکستان از موضع دهلی نو حمایت کرده است.

در چنین شرایطی پاکستان انتظار دارد که چین هم با اتخاذ موضعی صریح، نقش حمایتی به عنوان شریک راهبردی اسلام آباد را ایفا کند. البته چین در روزهای اخیر با مخالفت با درخواست هند برای قرار دادن نام سرکرده گروه جیش محمد در لیست سیاه سازمان ملل که متهم به حملات تروریستی در خاک این کشور است گام موثری در حمایت دیپلماتیک از پاکستان برداشته است.

درخواست هند از شورای امنیت سازمان ملل برای قرار دادن نام مسعود اظهر در لیست سیاه که از حمایت آمریکا، انگلیس و فرانسه نیز برخوردار بود با مخالفت نماینده چین در شورای امنیت از دستور کار این نهاد خارج شد. اگرچه چین در خصوص درگیری محدود نظامی پاکستان و هند موضع صریح را هنوز اتخاذ نکرده و صرفا دو طرف را به خویشتنداری دعوت کرد، اما با مخالفت مجدد با درخواست هند در شورای امنیت از ایجاد اجماع قدرت های بزرگ علیه پاکستان جلوگیری کرد.

بنابراین بخشی از اهداف سفر وزیر خارجه پاکستان به چین طرح شفاف انتظارات اسلام آباد از این کشور در قبال تنش با هند است. همچنین تشدید تنش های اخیر لفظی بین افغانستان و پاکستان که موجب طرح دوباره انتقادهای تند کابل از اسلام آباد شده است از دیگر مسائلی است که پاکستان انتظار دارد دولت چین در کاهش تنش و تعادل بخشی به مناسبات پاکستان و افغانستان نقش موثری بر عهده بگیرد.

البته باید توجه داشت که در سفر شاه محمود قریشی به پکن بررسی روند اجرایی طرح کلان کریدور اقتصادی چین و پاکستان که نقش بسیار مهمی در رشد و تحرک اقتصادی این کشور خواهد داشت از دیگر محورهای سفر وی به چین است که دو کشور را در مسیر تعمیق همکاری های راهبردی قرار خواهد داد.

نویسنده: محمدرضا عسگری

114/116

بیشتر بخوانید:

تاکید چین بر خوشتن داری هند و پاکستان

شکنندگی صلح در جنوب آسیا و درخواست‌ها از هند و پاکستان/ تحلیل