ایران پرس-تداوم بحران سیاسی ونزوئلا و ناکامی های مخالفان برای براندازی نیکلاس مادورو رئیس جمهور چپگرای ونزوئلا باعث شد تا خوان گوایدو سرکرده مخالفان پیشنهاد میانجی گری نروژ و انجام گفت و گو بین نمایندگان دولت و مخالفان در اسلو را بپذیرد.

با این همه گوایدو در جدیدترین موضع گیری خود در جریان یک راهپیمایی در جمع هوادارانش با چرخش 180 درجه ای نسبت به موضع قبلی خود، مدعی شد که مخالفان تحت امر وی قصد شرکت در دور جدید مذاکرات نروژ با حضور نمایندگان دولت قانونی ونزوئلا را ندارند.

 گوایدو گفت: «امروز مذاکرات بیشتر در دستور کار نیست، چرا؟ چون وقتی کار پیش نمی‌رود (و مادورو استعفا نمی‌کند) مذاکره بی‌فایده است.»

دور قبلی این مذاکرات که مه 2019 در اسلو پایتخت نروژ برگزار شد، به دلیل اصرار گوایدو به برکنارینیکلاس مادورو رئیس‌جمهور قانونی ونزوئلا با ناکامی پایان یافت.

حزب سوسیالیست حاکم ونزوئلا خواستار میانجی‌گری نروژ در قبال بحران کاراکاس شده بود، اما مخالفان به این مذاکرات خوش‌بین نبوده و مدعی هستند مادورو از مذاکره به‌عنوان حربه‌ای برای ماندن در قدرت استفاده می‌کند.

گوایدو در 25 مه نیز با ناچیز شمردن نتایج مذاکره با دولت قانونی ونزوئلا در نروژ اعلام کرد تا استعفای دولت اعتراضات ادامه خواهد داشت.

 وی تاکید کرد که مخالفان فقط به پیشنهاد دولت نروژ برای میانجی‌گری پاسخ دادند. از دیدگاه گوایدو ، هر راه‌حلی برای خروج ونزوئلا از بحران شامل استعفای نیکلاس مادورو و دادن اجازه به دولت انتقالی برای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری است. در واقع از نگاه گوایدو، این مذاکرات تنها یک نتیجه می‌تواند داشته باشد و آن کناره‌گیری مادورو و برگزاری انتخابات جدید است. 

وزارت امور خارجه آمریکا نیز ضمن حمایت از موضع گوایدو اعلام کرد: «ما امیدواریم که مذاکرات در اسلو بر سر این مسائل متمرکز باشد و تنها از این منظر پیشرفت در مذاکرات ممکن خواهد بود.»

مخالفان ونزوئلا نهایتا در 29 مه ادامه مذاکراتی را که به دنبال رسیدن به راه حل سیاسی برای این کشور است، رد کردند. هیئت مخالفان در مذاکرات اسلو استعفای مادورو و برگزاری انتخابات جدید را خواستار بودند.

گوایدو در 23 ژانویه 2019 با برخورداری از حمایت آمریکا، مشروعیت قانونی مادورو را زیر سوال برد و خود را رئیس جمهور ونزوئلا خواند.

این اقدام گوایدو شعله ور شدن بحران سیاسی در ونزوئلا را در پی داشته است. در مقابل ، مادورو به عنوان رئیس‌جمهور قانونی ونزوئلا، گوایدو را عروسک خیمه‌ شب‌ بازی آمریکا می‌داند.

آمریکا طی ماههای اخیر در حمایت از گوایدو ، فشارهای سیاسی و اقتصادی زیادی را به مادورو وارد کرده است تا وی را وادار به کناره‌گیری از قدرت به نفع گوایدو کند. با این همه تلاش های واشنگتن با شکست آشکار همراه بوده است. در عین حال آمریکا فشارهای همه جانبه علیه ونزوئلا را تشدید و تحریم های مختلف علیه کاراکاس اعمال و حتی به مداخله نظامی به نفع مخالفان تهدید کرده است.

مخالفت های بین المللی با رویکرد مداخله جویانه و براندازانه دولت ترامپ در قبال ونزوئلا به ویژه از سوی روسیه و چین همواره ابراز شده است .

در این راستا روسیه به عنوان یکی از متحدان مهم دولت چپگرای ونزوئلا ضمن حمایت جدی از مادورو، با هر گونه مداخله نظامی آمریکا در این کشور مخالفت کرده و درباره آن هشدار داده است. 

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز ششم ژوئن هرگونه مداخله نظامی آمریکا در ونزوئلا را فاجعه بار دانست و تاکید کرد: «ما به همکاری خود با ونزوئلا ادامه می‌دهیم. متخصصان ما در این کشور هستند و این حضور همچنان هم ادامه دارد.

نویسنده: سید رضامیرطاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

کارشکنی خوان گوایدو در دور جدید مذاکرات با دولت

درخواست کمک "گوایدو"  از ارتش آمریکا/ تحلیل