روستای زعفرانیه از توابع بخش مرکزی شهرستان سبزوار در ۳۵ کیلومتری شرق سبزوار و در حاشیه جاده اصلی سبزوار- نیشابور قرار گرفته است.
آبانبار، کاروانسرای شاه عباسی، یخدان و قلعه قدیمی روستا، ضمن نشاندادن قدمت کهن، بر رونق این روستا، در گذشتههای دور دلالت دارند.
این روستا، از قدیم در مسیر ارتباطی شهرهای سبزوار- نیشابور- مشهد قرار داشته و کاروانسرای شاه عباسی آن معروف است.
در برخی منابع قدیمی نام روستا را به مرغوبیت زعفران آن نسبت دادهاند.
کاروانسرای زعفرانیه، از آثار دوره صفوی است و در دوره قاجار بازسازی شده است. در بنای آن از آجر، ملاط و ساروج استفاده شده است.
داستان زعفرانیه
در ساختن کاروانسرای زعفرانیهی نیشابور که هنوز ویرانههای آن میان نیشابور و بیهق (سبزوار) برپاست، یاد میکنند که بازرگانی چینی برای آنکه رونق بازار چین را به رخ بازرگانان ایرانی کشد، یک کاروان زعفران به ایران فرستاد و به کاروانسالار فرمود که زعفران را به کسی بفروشد که یکجا بتواند آن را بخرد؛ و بازرگان که از راه شمال شهرهای ایران را پیموده بود و خریدار نیافته بود و به هرکجا که می رسید خودنمایی نموده و می گفت که در ایران کسی توان خرید زعفران های ما را نداشت! هنگام بازگشت، در نیشابور به جایی رسید که بازرگانی کاروانسرایی میساخت.
از وی چگونگی را پرسیدند و او داستان را باز گفت. بازرگان نیشابوری را غیرت به جوش آمد و زعفران را یکجا از او بخرید و بفرمود تا در زیر پی ساختمان کاروانسرا ریزند! به کاروانسالار گفت به چین بازگرد و بگو که کاروان زعفران شما را در ایران در گل پی کاروانسرا ریختند … نام این کاروانسرا زعفرانیه گردید و سدهها از آن بوی خوش زعفران میآمد.