در این بیانیه تاکید شده است: در هر زمان که خواسته های ایران تامین شود تهران نیز به همان میزان اجرای مجدد تعهدات متوقف شده خود را از سر خواهد گرفت، اما در غیر این صورت، ایران مرحله به مرحله تعهدات دیگری را متوقف خواهد کرد.
این بیانیه می افزاید: ایران در مرحله فعلی دیگر خود را متعهد به رعایتِ محدویت های مربوط به نگهداری ذخائر اورانیوم غنی شده و ذخائر آب سنگین نمی داند.
«حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران هم گفت: توافق ایران در برجام این بوده است که غنی سازی را در سطح 67 / 3 در صد نگاه دارد از این اقدام خودداری می کنیم یعنی دیگر سطحی برای ما مطرح نیست و در مورد رآکتور آب سنگین اراک هم بعد از 60 روز تصمیم خواهیم گرفت که برنامه پیش از توافق برجام را ادامه داده و رآکتور آب سنگین اراک را تکمیل کنیم.
اکنون یکسال از تحرکات کارشکنانه ترامپ برای از بین بردن برجام می گذرد. این کارشکنی ها تا جایی ادامه یافته که برجام عملا به یک جریان بازدارنده در مقابل حقوق مشروع ایران تبدیل شده است. اما دوره صبر و انتظار همیشگی نیست. یکسال بد عهدی و امروز و فردا کردن اتحادیه اروپا تامین منافع ایران حاصل از امضای برجام را به حاشیه رانده است.
تعیین شروطی از سوی ترامپ و طراحی سناریوهای متعدد و غیر قابل بحث و مذاکره حول محور توان دفاع موشکی ایران و همچنین دائمی کردن مفاد برجام برای تهران از مواردی است که نشان داد آمریکا و برخی طرف های اروپایی بدنبال گزینه های دیگری هستند که هیچ ربطی به برجام ندارد.
برهمین مبنا حذف بند «غروب آفتاب» در برجام نیز به یکی از گزینه های آمریکا برای افزایش فشار بر ایران تبدیل شد.
آمریکاییها درباره بند «غروب» یا پایان دوران محدودیتها، اینگونه القا می کنند که با منقضی شدن زمان پیش بینی شده برای محدودیت در فعالیت های هسته ای در برجام ایران به سمت تولید سلاح اتمی خواهد رفت که این ادعا از ابتدا ساختگی و غیر واقعی بود. جمهوری اسلامی ایران براساس باورهای دینی و اخلاقی و فتوای رهبر معظم انقلاب حرام بودن ساخت و بکارگیری سلاح اتمی را به دنیا اعلام کرده است و این موضوع را بعنوان سند رسمی درسازمان ملل به ثبت رسانده است.
موافقت ایران با پذیرش کاهش داوطلبانه سطح فعالیت های هسته ای برای مدتی مشخص نیز اقدامی در جهت اعتمادسازی بوده است اما ترامپ با خروج از برجام نه تنها از این اصل عدول کرد بلکه قطعنامه شورای امنیت را هم نقض کرده است.
حسین کاشانی کارشناس امور بین الملل، می گوید:
"برجام در واقع پیوست A قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد به شمار می رود، که بر اساس قانون بین الملل، بخش جدایی ناپذیر این قطعنامه است."
سخنان حسن روحانی رییس جمهور در این زمینه صریح و قاطع بیان شد. روحانی گفت: به کشورهای عضو برجام (انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین) اعلام کردهایم که ۶۰ روز فرصت دارند پای میز مذاکره بیایند و اگر در پای میز مذاکره با پنج کشور به نتیجه رسیدیم و منافع اصلی ایران به خصوص در حوزه نفت و بانک بهعنوان دو منفعت مهم تامین شد به شرایط قبل باز میگردیم ولی اگر در پایان ۶۰ روز ما به نتیجه ای نرسیدیم دو اقدام دیگر را آغاز میکنیم.
روحانی همچنین یادآور شد: در پیام به 5 کشور طرف برجام به صراحت گفتیم که اگر بخواهند از اقدام امروز ما بهانه جویی کنند و پرونده ایران را به شورای امنیت برگردانند با اقدامی بسیار قاطع روبرو خواهند شد.
این مواضع نشان می دهد تصمیم امروز و مهلت 60 روزه ایران به سایر طرف های برجام را می بایست به منزله یک هشدار جدی نسبت به اهداف آمریکا و سرنوشت نهایی برجام ارزیابی کرد. 113/118
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتربخوانید:
رئیس جمهور: امروز آن روی سکه برجام را نشان میدهیم/ هیچ گاه تسلیم قلدری نمی شویم
بیانیه شورای عالی امنیت ملی: ایران برخی اقدامات خود در توافق برجام را متوقف میکند
نامه رییس جمهوری تسلیم سفیران کشورهای عضو برجام شد