مردم و ارتش ونزوئلا و نیز بسیاری از کشورهای جهان، این اقدام گوایدو را کودتا علیه دولت قانونی این کشور تلقی و با آن مخالفت کردند. گوایدو تلاش کرد تا از طریق آمریکا به قدرت دست پیدا کند با این حال اکنون پایان کار وی فرا رسیده است.
پارلمان ونزوئلا موسوم به "مجمع ملی" در نشست روز یکشنبه خود، "لوئیز پارا" Luis Parra را به عنوان رئیس جدید این نهاد قانون گذاری انتخاب کرد و "خوان گوایدو" سرکرده مخالفان ریاست پارلمان را از دست داد.
"لوییز پارا" با حمایت بلوک موسوم به "سرزمین مادری" در مجمع ملی و برخی قانونگذاران اپوزیسیون به عنوان جانشین "خوان گوایدو" تعیین شد.
تلویزیون دولتی ونزوئلا اعلام کرد "لوئیز پارا" روز یکشنبه سوگند یاد کرده است.
گوایدو مدعی شد که نیروهای امنیتی دولتی مانع ورود وی و نمایندگان موافقش به جلسه پارلمان شدهاند و متحدان وی نیز این اقدام را کودتای پارلمانی خواندهاند.
گوایدو و همپیمانانش که مخالف مادورو هستند، انتخاب پارا را نامشروع دانسته و مدعی شده اند که جلسه مجمع ملی برای رایگیری منجر به انتخاب لوئیس پارا، بدون حضور حداقل تعداد لازم از قانونگذاران تشکیل شده است. گوایدو پارلمان جدید را غیرقانونی خوانده و گفته است که جلسات پارلمان را در هر جای ممکن تشکیل خواهد داد.
هنگام رای گیری درباره ریاست جدید کنگره در پارلمان ونزوئلا درگیری و جنجال هایی نیز رخ داد.
با وجود انتخاب پارا، نمایندگان مخالف با تشکیل جلسهای در دفتر مرکزی یکی از روزنامه های مخالف دولت ونزوئلا، خوان گوایدو را بار دیگر برای ریاست مجمع ملی انتخاب کردند.
آمریکا در دوره ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" تلاش خود را بر سرنگونی دولت چپگرای ونزوئلا و "نیکلاس مادورو" رئیس جمهور این کشور و روی کار آوردن دولت هوادار واشنگتن به ریاست "خوان گوایدو" سرکرده مخالفان متمرکز کرده و در این روند همه ابزارهای ممکن از جمله تحریم های گسترده را به کار گرفته است.
با این حال کنار رفتن گوایدو از ریاست پارلمان ونزوئلا در واقع به مثابه پایان کار وی در عرصه سیاسی ونزوئلا و ناکامی بزرگی برای دولت ترامپ است که طی یک سال گذشته سرمایه گذاری هنگفتی برای به قدرت رساندن وی انجام داده بود و تصور می کرد که قادر است تا نیکلاس مادورو رئیس جمهور قانونی ونزوئلا را کنار بزند.
به همین دلیل اقدام پارلمان ونزوئلا در کنار گذاشتن گوایدو با واکنش واشنگتن مواجه شده است.
"مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا اقدام روز یکشنبه حزب حاکم ونزوئلا در انتخاب رئیس جدید مجمع ملی را برخلاف روال قانونی این کشور خواند و آن را محکوم کرد.
پمپئو در اقدامی بی ثمر تلاش کرد تا بار دیگر گوایدو را رئیس مجمع ملی قلمداد نماید و به همین دلیل در بیانیهای اعلام کرد: «ما به خوان گوایدو برای انتخاب دوبارهاش به عنوان رئیس مجمع ملی ونزوئلا تبریک میگوییم و تلاشهای ناموفق رژیم پیشین نیکلاس مادورو را در نفی ارادۀ مجمع ملی و دموکراتیک محکوم میکنیم.»
با این حال به توجه به انتخاب رسمی "لوئیس پارا" به عنوان رئیس جدید مجمع ملی ونزوئلا عملا جایی برای گوایدو در عرصه سیاسی ونزوئلا باقی نمانده است و وی نمی تواند ادعا کند که به طور قانونی همچنان رئیس پارلمان ونزوئلا است.
در واقع گوایدو اکنون همانند قبل که ادعا می کرد رئیس جمهور خودخوانده ونزوئلا است بار دیگر باید مدعی ادامه ریاستش بر مجمع ملی شود؛ ادعایی که مورد قبول دیگر کشورها به جز آمریکا و متحدانش نخواهد بود.
دولت ترامپ پس از شکست در سیاست براندازی دولت چپ گرای مادورو در ونزوئلا، سیاست تحریم کامل این کشور به ویژه تحریم نفتی را در پیش گرفته و دخالت در امور داخلی ونزوئلا را به اوج رسانده است.
با این همه، تلاش های واشنگتن و نیز اقدامات گوایدو به عنوان عامل آمریکا مانند سخنرانی ها و اقدامات نمادین به منظور کسب حمایت مردمی، تشویق مردم ونزوئلا به ایجاد ناآرامی و شورش و اقدام به کودتای نظامی با ناکامی مواجه شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
139/117
بیشتر بخوانید:
ردپای کشورهای خارجی در حمله به ونزوئلا
ادامه فشارهای آمریکا بر ونزوئلا؛ اعمال تحریمهای جدید/ تحلیل
افشای طرح جدید مخالفان ونزوئلا برای براندازی دولت/ تحلیل