ایران پرس: مقام های سعودی که این روزها به شدت نگران تحولات سیاسی منطقه و پیامدهای ناشی از شکست انتخاباتی ترامپ هستند؛ تلاش می کنند خود را از اقدامات بی ثبات کننده در منطقه و تروریسمی که با پول و اندیشه های تکفیری بوجود آمد، مبرا نشان دهند .

فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان در گفت‌ وگو با فرانس ‌پرس و همچنین در سخنرانی روز جمعه در مجمع «گفت و گو در حوزه مدیترانه » از برنامه هسته‌ای صلح امیز ایران ابراز نگرانی کرد. وی همچنین با قایل شدن جایگاهی ویژه برای ریاض در معادلات منطقه بر ضرورت مشورت با کشورهای حوزه خلیج فارس درباره هرگونه توافق جدید با ایران تاکید کرد. 

فرحان با طرح اتهاماتی علیه تهران از امادگی ریاض برای گفت و گو  در خصوص تکثیر تسلیحات هسته‌ای و استفاده از موشک‌های بالستیک سخن گفت. ورود به این موضوعات نشان از ذهنیات آشفته حکام سعودی دارد که برای رهایی از بحران های خود ساخته، بدنبال جریان "ایران هراسی" در منطقه هستند.

این سناریوسازی ها در حالی دستمایه دیپلماسی شکست خورده عربستان قرار گرفته است که نگاهی به رخدادهای چند دهه اخیر واقعیت های دیگری را در باره نقش مخرب عربستان آشکار می سازد. واقعیت این است که مداخلات و ائتلاف سازی های عربستان سعودی برای راه انداختن جنگ های نیابتی، ریشه ناامنی و بی‌ثباتی در منطقه و خطری جدی برای صلح و امنیت در غرب آسیاست.

ریاض اما بجای نگاه به گذشته؛ بدنبال فرافکنی است. این فراکنی، اما عربستان را از مسئولیت‌پذیری در برابر جنایت‌ها در جنگ یمن، حمایت از تروریسم و حرکت در مسیر عادی‌سازی روابط با اسرائیل و خیانت به آرمان فلسطین مبرا نمی‌کند. 

دیپلماسی ریاض اکنون سالهاست که از تعامل و تفاهم فاصله گرفته است. این رویه غلط با حضور ترامپ در کاخ سفید و استفاده امریکا از سیاست بحران سازی در جهت کسب منافع ناشی از فروش میلیارد ها دلار سلاح به عربستان سرعت گرفت و محمد بن سلمان ولیعهد سعودی ضدیت با ایران را با چراغ سبز امریکا توام با بلند پروازی تشدید کرد. 

در این اتهام سازی ها دو نکته وجود دارد:

نکته اول؛ پنهان کردن ماهیت واقعی عربستان در برهم زدن ثبات و آرامش در منطقه است.

نکته دوم؛ فرافکنی در خصوص فعالیت های غیرمتعارف هسته ای زیر پوشش ادعاهای موهوم درباره برنامه هسته ای ایران است. این ادعا در حالی ازسوی عربستان مطرح می شود که «اولی هاینونن» معاون و رئیس سابق بازرسان تسلیحاتی و هسته‌ای آژانس بین المللی انرژی اتمی و استاد دانشگاه هاروارد می گوید : «عربستان سعودی شفافیت هسته‌ای را نشان نداده است و ما برنامه‌های انرژی هسته‌ای روشن و واضح ریاض را به غیر از تعیین تعداد راکتورهای هسته‌ای که باید ساخته شوند، مشاهده نکرده ایم.»

گذشته نشان می دهد؛ فرافکنی و رفتارهای تفرقه افکنانه هیچ کمکی به تقویت گفتمان سازنده برای صلح و امنیت نمی کند.

مقام های ریاض شاید فراموش کرده اند که امریکا سال ها تلاش کرد ایران را یک تهدید امنیتی معرفی کند در حالیکه خود مشوق عربستان برای جنگ و بحران سازی در منطقه بوده است. 

با چنین سوابقی عربستان قطعا" در جایگاهی نیست که بخواهد با تحریف واقعیت ها برای منافع ملی و امنیتی ایران و سرنوشت برجام خط مشی و یا پیش شرط  مذاکره تعیین کند.

نویسنده: جمشید امین زاده 

112

بیشتر بخوانید:

 افول جایگاه عربستان در میان ملت های مسلمان با حمایت از رژیم صهیونیستی

فرافکنی ملک سلمان؛ عربستان منبع ناامنی در منطقه

سخنان «ملک سلمان» در مجمع عمومی؛ خشم در مقابل اقتدار ایران