تحلیل؛

ایران پرس: نظرسنجی‌های جدید حاکی از تنزل موقعیت بنیامین نتانیاهو نزد افکار عمومی اسرائیل است.

نتانیاهو ژانویه سال گذشته کابینه جدید خود را پس از 18 ماهه دوری از قدرت تشکیل داد. نتانیاهو از سال 2009 تا 2021 به صورت متوالی برای مدت 12 سال نخست وزیری اسرائیل را در اختیار داشت. در سال 2021 موفق نشد کابینه جدید را تشکیل دهد و رقبای وی کابینه تشکیل دادند که تنها یک سال و نیم دوام آورد و برگزاری پنجکمین انتخابات زودهنگام پارلمانی به نخست وزیری مجدد نتانیاهو منجر شد. با این حال، نتانیاهو در دور جدید قدرت با سه چالش مهم مواجه شد.

چالش نخست، اجبار به تشکیل کابینه جدید با افراطی‌ها و فاشیست‌های سیاسی نظیر ایتمار بن گویر و اسموتریج بود. بن گویر وزیر امنیت داخلی و اسموتریج هم وزیر دارایی شد. همین موضوع سبب بروز فشارهای شدید داخلی و خارجی شد. در داخل، منتقدان بر این باور بودند که حضور تندروها در کابینه سبب تشدید نزاع داخلی خواهد شد که عملاً نیز چنین اتفاقی افتاد. در خارج نیز دولت بایدن در آمریکا بارها از کابینه نتانیاهو انتقاد کرد و حتی تا پیش از جنگ غزه حاضر نشد با نخست وزیر اسرائیل دیدار کند. 

چالش دوم، نتانیاهو تا پیش از جنگ غزه با چالش مداوم و هفتگی تظاهرات مردمی مواجه شد. مردم تظاهرات بی‌سابقه چند صد هزار نفری برگزار کردند که در طول تاریخ رژیم صهیونیستی بی‌سابقه بود. علت اصلی تظاهرات نیز تلاش نتانیاهو برای تضعیف دستگاه قضا و مخالفت قاطع مردم و منتقدان وی با این اقدام بود چرا که عملاً از یک سو به دیکتاتوری منجر می‌شد و از سوی دیگر سبب خاتمه یافتن پرونده‌های متعدد فساد وی و خانواده‌اش می‌شد. بنابراین، تظاهرات صدها هزار نفری مردم به چالش جدی برای نتانیاهو تبدیل شد، چالشی که در 12 سال قبل با آن مواجه نشده بود.

 

 

چالش سوم، عملیات طوفان الاقصی و جنگ غزه بود. طوفان الاقصی ابهت ادعایی اطلاعاتی و نظامی رژیم صهیونیستی را زیر سوال برد و وجهه نتانیاهو را نیز به شدت تخریب کرد. نتانیاهو برای اعاده این وضعیت و اعاده حیثیت، جنگی همه‌جانبه را علیه غزه شروع کرد، جنگی که چهارمین ماه آن نیز در حال سپری شدن است. این جنگ سبب پررنگ‌تر شدن تظاهرات علیه نتانیاهو شد زیرا مسایل قبلی همچنان وجود داشت و ناتوانی وی در آزادی اسرای صهیونیست، از بین بردن حماس و بازگرداندن اعتبار ادعایی اطلاعاتی و نظامی نیز به چالش‌های قبلی افزوده شد. 

بر این اساس، در نظرسنجی‌های جدید جایگاه نتانیاهو با تنزل زیادی مواجه شد. نظرسنجی که کانال 13 اسرائیل انجام داد نشان می‌دهد که ۵۳ درصد از اسرائیلی ها معتقدند که انگیزه نتانیاهو در جنگ غزه منافع شخصی اوست. براساس این نظرسنجی، بیشتر ساکنان مناطق اشغالی فلسطین معتقدند که نتانیاهو در پیگیری سیاست‌های خود توجهی به منافع عمومی اسرائیل ندارد. براساس این گزارش، در صورت برگزاری انتخابات در شرایط فعلی، ۴۸ درصد صهیونیست ها از نخست وزیری «بنی گانتس» رهبر حزب «اتحاد»، ۴۵ درصد از نخست وزیری «گادی آیزنکوت» عضو شورای جنگ و تنها ۳۲ درصد از نخست وزیری نتانیاهو حمایت خواهند کرد.

با توجه به این شرایط و همچنین نتانیاج به دست آمده از نظرسنجی‌ها، برخی کارشناسان منطقه و رژیم صهیونیستی معتقدند که برقراری آتش بس در جنگ غزه منجر به سقوط فوری کابینه نتانیاهو شده و وی به خاطر شکست از مقاومت فلسطین و پرونده‌های فساد، محاکمه خواهد شد.

نویسنده: سید رضی عمادی

116

بیشتر بخوانید:

طرح استیضاح نتانیاهو روی میز کنست

فریاد علیه ظلم «بنیامین نتانیاهو» در داخل فلسطین اشغالی

افزایش درگیری بین وزیر جنگ رژیم صهیونیستی و نتانیاهو

ادامه مخالفت‌ها با اظهارات نتانیاهو علیه شناسایی کشور فلسطین