تهران- ایران‌پرس: رئیس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت، افزایش غنی‌سازی و توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی نتیجه خباثت‌های اسرائیل و فشار حداکثری آمریکا است.

«عباس گلرو» در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری ایران‌پرس افزود، هر چند نخست وزیر اسرائیل دو سال قبل در مصاحبه‌ای گفت که اسرائیل ترامپ را به خروج از برجام تشویق کرد، اما ایران هم‌اکنون از غنی‌سازی 3.67 اورانیوم به غنی‌سازی 20 درصد رسیده است و همانطور که رهبری فرموده‌اند، براساس نیاز حق غنی‌سازی اورانیوم تا 60 درصد را داریم.

رئیس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی باید متوقف شود و بر اساس بند 6 قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌های مجلس، مکانیسمی مبنی بر تشکیل تیمی از نمایندگان مجلس برای راستایی‌آزمایی آن تدوین شده است.

عباس گلرو افزود، این تیم همکاری نزدیک با دولت و به ویژه سازمان انرژی اتمی برای رصد و نظارت بر عملی شدن توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی خواهد داشت.

رئیس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت، آمریکا تا زمانی که به برجام برنگردد و تحریم‌ها را لغو نکند، در جلسات برجام حق حضور ندارد و طرف اروپایی نیز باید سریعا گام عملی بردارد. 

وی همچنین تاکید کرد، مجلس شورای اسلامی برای احقاق حقوق و منافع ملی ایران کوتاه نخواهد آمد و از فرصت‌ها نهایت استفاده را خواهد برد.

«دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا، 8 می 2018 به طور یکجانبه با نقض تعهدات واشنگتن ذیل برجام کشورش را از این توافق بین المللی خارج و بازگشت تحریم‌های هسته‌ای را اعلام کرد.

ایران به دنبال خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از برجام (8 می 2018) تلاش کرد توافق هسته‌ای را به شرط عمل دیگر طرف‌های این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما اروپایی ها هیچ موفقیتی در اقدامات عملی وعده‌داده شده برای حفظ این توافق کسب نکردند.

در چنین شرایطی، شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران 8 می 2019 در سالگرد خروج آمریکا از برجام اعلام کرد، ایران تعهدات برجامی خود را بر اساس بندهای 26 و 36 این توافق گام به گام کاهش خواهد داد تا میان تعهدات و حقوقش توازنی برقرار شود.

دولت ایران یکشنبه 5 ژانویه 2020 در بیانیه ای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات جمهوری اسلامی ایران در برجام را اعلام کرد.

بر اساس بندهای 26 و 36 برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.

در همین راستا، مجلس شورای اسلامی نیز 11 آذرماه گذشته با تصویب قانون لغو تحریم‌ها دولت را مکلف کرد که در صورت ادامه‌ تحریم‌های آمریکا، همکاری با آژانس را محدود کرده و گام‌های بیشتری را در خصوص کاهش تعهداتش ذیل برجام بردارد. 

بر اساس ماده 6، «دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است بر اساس بندهای 36 و 37 برجام، ظرف مدت 2 ماه از تصویب این قانون، دسترسی های نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی بر اساس برجام را متوقف کند.»

کاظم غریب‌آبادی، نماینده دائم ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین دوشنبه شب اعلام کرد، بر اساس قانون "اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران" همه دسترسی های تکمیلی آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران متوقف شد. //114

بیشتر بخوانید:

بیانیه پایانی نشست خبرگان: بازگشت آمریکا به برجام بدون رفع تحریم، مضر است

سرلشکر باقری: تلاش آمریکا برای بازگشت به برجام نشان اقتدار ایران است

عراقچی: هیچکس نمی تواند حسن نیت ایران در برجام را زیر سوال ببرد

 تخت‌روانچی: بدون راستی‌آزمایی، هر امضایی برای بازگشت به برجام بی‌اعتبار است