ایران پرس - وضعیت مسلمانان میانماری تا بدانجا اسفبار شده است که پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان نیز زبان به انتقاد از این وضعیت گشوده است. اینکه انتقاد صرف از زبان بزرگترین مقام مذهبی کاتولیک های جهان تا چه حد برای حل این بحران راه گشاست، نیاز به تحلیل بیشتری دارد.

پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان در سخنانی از خشونت ها، کشتار و آوارگی مسلملنان میانماری انتقاد کرد. پاپ در فرازی از سخنانش خاطر نشان ساخت، مسلمانان  میانماری به صرف اینکه می خواهند بر اساس فرهنگ و فرایض دینی خود عمل کنند، شکنجه می شوند وآزارمی بینند.  

واقعیت این است که  سرکوب  و کشتار مسلمانان میانماری در این سال ها در رسانه های منطقه ای و جهانی  بویژه در رسانه های مربوط به جهان اسلام بازتاب گسترده ای داشت؛ از این رو، ستمی که بر مسلمانان میانماری از سوی دولت به ظاهر غیرنظامی میانمار اعمال شد، بر هیچ نهاد، سازمان سیاسی منطقه ای و بین المللی  پوشیده نیست. در واقع انعکاس گسترده وضعیت مسلمانان قوم «روهینگیا» درسطح منطقه و جهان باعث شد تا سازمانها، نهاد ها و گروه های غیر دولتی و بویژه سازمان ملل وسازمان همکاری اسلامی به فراخور وزن و اعتبارخود دراین مورد ازخود واکنش نشان دهند.  

ستمی که بر مسلمانان میانماری از سوی دولت به ظاهر غیرنظامی میانمار اعمال شد، بر هیچ نهاد، سازمان سیاسی منطقه ای و بین المللی  پوشیده نیست.

در یک نگاه منصفانه برخی از این نهاد ها و سازمانها وارد عمل شده و تا حد امکان برای پایان دادن به خشونت ها علیه این اقلیت مسلمانان تلاش کرده اند؛ اگرچه اقدام این سازمانها در برخی رسانه ها ناکافی تلقی شده اما همین که سازمان ملل یا سازمان همکاری اسلامی با جدیت خواستار یافتن راهی برای پایان دادن به سرکوب مسلمانان در میانمار شدند، نقطه امیدی برای دنیای اسلام تلقی شد. اظهارات پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان درمورد مسلمانان و انتقاد وی از سرکوب آنان در میانمار، پس از گزارش اخیر سازمان ملل درمورد یورش نظامیان میانمار به خانه و محل زندگی مسلمانان شاید بیانگر این نکته تامل برانگیز باشد که پاپ آخرین فردی است که ازاین وضعیت مطلع شده یا دستکم واکنش در خوری نشان داده است.

با این حال می توان ازهمین اقدام پاپ نیز تقدیر کرد، زیرا به هر میزان که انتقادها و نکوهش افرادی نظیر پاپ متوجه دولت میانمارشود، امیدها برای حل این بحران افزایش می یابد.

دیدگاه پاپ که در اظهارات خود با یک خط کشی ساده مبنی بر اینکه مسلمانان میانماری مسیحی نیستند، اما انسان هستند و باید از حقوق انسانی، شهروندی وهویت ملی برخوردار باشند بر ضرورت رعایت حقوق انسانی مسلمانان میانمار تاکید کرده، از نگاه افکار عمومی مثبت ارزیابی می شود.

بخش دیگری از سخنان پاپ در همین زمینه  مبنی بر لزوم ایجاد همزیستی میان  بودیسم واسلام  نیز حایز اهمیت است اما هنوز چشمانداز روشنی برای نتیجه گیری درباره تاثیر این اظهارات بر متنبه شدن دولت یانگون و دست برداشتن آن از به کار بردن خشونت علیه مسلمانان روهینگیا وجود ندارد. ضمن آنکه پرداختن به ریشه های این بحران مانند نقش مهم انسداد سیاسی حاکم بر این کشور در طول شش دهه حاکمیت نظامیان بر این کشور و همچنین سیاستهای قدرتهای خارجی در طراحی مرزبندی های قومی در این کشور، امریست که در تحلیل ها باید مد نظر قرار گیرد.114/111

بیشتر بخوانید:

گزارش تکان دهنده كشتار روهینگیا/ انتقاد شدید پاپ از دولت میانمار

پاپ فرانسیس سرکوب مسلمانان روهینگیا را محکوم کرد

 

ستمی که بر مسلمانان میانماری از سوی دولت به ظاهر غیرنظامی میانمار اعمال شد، بر هیچ نهاد، سازمان سیاسی منطقه ای و بین المللی  پوشیده نیست.