این موضوع به ویژه در هنگامه فراگیری ویروس کرونا در جهان و نیاز به همراهی و همکاری جهانی در مقابله با این بیماری اهمیت بیشتری یافته است.
در این راستا "جوزپ بورل"، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با انتقاد از سیاستهای یکجانبه گرایانه برخی کشورها، جهان را به همکاری و همافزایی بینالمللی در مقابل ویروس کرونا فراخواند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به اینکه بحران کرونا نشان داد که چندجانبه گرایی چه قدر حیاتی است، از سیاست های خود محورانه ایالات متحده آمریکا در دوره ریاست جمهوری ترامپ، به طور ضمنی انتقاد و تصریح کرد: چندجانبه گرایی تنها راه موثر برای روبرو شدن با یک چنین تهدیدی است که در مقابل آن هیچ کشوری نمی تواند به تنهایی عمل کند؛ مبارزه علیه کرونا مرزی نمی شناسد. هیچ گزینه دیگری نیز جز ادغام و هم افزایی تلاش ها برای یافتن یک راه حل جهانی وجود ندارد.
مایکل معلوف تحلیلگر سابق وزارت دفاع آمریکا در این زمینه ضمن انتقاد از سیاست های ترامپ گفت: جهان در حال حاضر به جهان چند قطبی تبدیل شده است و آمریکا نیز باید این واقعیت را بپذیرد.
طی چند ماه گذشته با شیوع کرونا در سطح جهان بار دیگر توجه بیش از پیش به همگرایی و چند جانبه گرایی برای جلوگیری از شیوع گسترده تر این ویروس و برنامه ریزی برای مقابله با عواقب اقتصادی ناشی از آن در سطح جهان و با مشارکت و همکاری کشورهای مختلف مطرح شد؛ مقامات سازمان ملل متحد و سازمان جهانی بهداشت به طور رسمی خواستار همکاری بین المللی برای مقابله با کرونا و کاهش عواقب زیانبار آن شدند به طوری که مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نشستی که با موضوع کووید- 19 برگزار شد به اتفاق آراء قطعنامه ای را به تصویب رساند که در آن خواسته شده است برای مبارزه با همه گیری کرونا همکاری بین المللی و چند جانبه گرایی صورت گیرد.
به رغم همه درخواستها، باز هم رییس جمهوری آمریکا با اتخاذ سیاستهای یکجانبه گرایانه شرایط را بحرانی تر کرد. ترامپ دربحبوحه بحران کرونا با متهم کردن سازمان جهانی بهداشت به کمک به پنهان کاری چین درباره ویروس کرونا، کمک های آمریکا به این سازمان را نیز معلق کرد.
"ژان ایو لودریان" وزیر خارجه فرانسه با انتقاد از سیاست آمریکا و "دونالد ترامپ" رییس جمهوری این کشور در تضعیف چندجانبه گرایی و زیر سوال بردن سازمان جهانی بهداشت به بهانه تاثیرپذیری این سازمان از چین به عنوان خاستگاه ویروس کرونا گفت: این سیاست تضعیف چندجانبه گرایی تازگی نداشته و آمریکا از زمان روی کار آمدن ترامپ از تعهدات خود نسبت به بسیاری از سازمانهای بین المللی دیگر سرباز زده است.
نگرانی های جهانی درباره کنترل کرونا و جلوگیری از شیوع بیشتر آن همچنین چگونگی کنترل شرایط اقتصادی پس از کرونا افزایش یافته است. بسیاری دوره پس از کرونا را سرفصل جدیدی در نظام سیاسی و نظم جهانی می دانند؛ این در حالی است که رییس جمهوری آمریکا همچنان با یکه تازی و اتخاذ سیاست های یکجانبه گرایانه در تلاش برای اثبات قدرت خود و تصویر سازی از یک آمریکای قدرتمند است.
استیون والت استاد روابط بین الملل در دانشگاه هاروارد، دراین زمینه نوشت: واکنش خودمحورانه و نگران کننده ترامپ به بحران کرونا و لحن فاقد مسئولیت پذیریِ وی، سبب از بین رفتن تریلیون ها دلار و جان باختن هزاران تن در آمریکا شده است.
این اقدام تنها سبب آسیب دیدن آمریکا نمی شود، بلکه این ناکامی سیاسی با ایده بازگرداندن دوباره شکوه به آمریکا فاصله زیادی دارد و سبب از بین رفتن بیش از پیش اعتبار آمریکا در جهان می شود.
همه گیری کووید-19 نشان داد که اعتبار و نیاز کشورها در مشارکت در سیاست های چندجانبه گرایانه و همکاری های بین المللی برای مقابله با بحران ها است؛ در این راستا به نظر می رسد« آمریکای تنها» حاصل ادامه سیاست های یکجانبه گرایانه مقامات کاخ سفید خواهد بود.118
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
ابراز تاسف "بورل" از مخالفت آمریکا با درخواست ایران از صندوق بین المللی پول
محکومیت اقدام "ترامپ" علیه سازمان جهانی بهداشت از سوی "بورل"