این مساله واکنش منفی سازمان ملل متحد را موجب شده است. "گیر پدرسن" Geir Pedersen فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه در دیدار سرگئی شایگو وزیر دفاع روسیه گفت که از موضع روسیه درمورد نیروهای خارجی دعوت نشده در سوریه (یعنی آمریکا) حمایت میکند و این حضور را نگران کننده میداند چرا که حضور نیروهای خارجی در سوریه، چالشی جدی است.
نیروهای آمریکایی و برخی نیروهای همپیمان آن در ناتو و نیز ارتش ترکیه، نیروهای خارجی غیرقانونی در سوریه هستند که بدون دعوت دمشق و با ادعای مبارزه با داعش درباره آمریکا و هم پیمانهای آن در ناتو و ادعای مبارزه با شبه نظامیان کرد درباره ترکیه وارد سوریه شدند و از نظر قوانین بین المللی متجاوز محسوب میشوند.
به گفته پدرسن، اکنون پنج گروه از نظامیان خارجی در سوریه به سر میبرند که این مساله باید حل شود. موضوع دیگری که در دیدار شایگو و پدرسون طرح شد، غارت منابع طبیعی سوریه بود.
وزیر دفاع روسیه از سرقت نفت سوریه به دست نیروهای آمریکایی به شدت انتقاد کرد.
روسیه به عنوان متحد دولت سوریه بارها بر غیرقانونی بودن حضور نظامی آمریکا در این کشور جنگ زده تاکید کرده و خواستار خروج هر چه سریع تر نظامیان آمریکایی از سوریه شده است.
اکنون سازمان ملل متحد نیز موضعی مشابه مسکو اتخاذ کرده و بر غیرقانونی بودن حضور نیروهایی که بدون درخواست دولت قانونی سوریه در این کشور مستقر شده اند تاکید میکند.
برخلاف وعدههای مکرر ترامپ درباره خارج کردن نیروهای نظامی آمریکایی از سوریه، دستگاه حاکمیتی آمریکا کاملا با این دیدگاه وی مخالف است و به همین دلیل فشارهای کنگره باعث شد تا ترامپ با استقرار حدود 600 نفر از نیروهای ویژه آمریکا در شرق سوریه برای به اصطلاح حفاظت از میادین نفتی این منطقه درمقابل اقدامات احتمالی داعش رضایت دهد.
ترامپ در اواخر سال 2019 با وجود وعده خود برای خروج نظامیان کشورش از سوریه، از باقی ماندن این نیروها در میادین نفتی سوریه در شرق رود فرات خبر داد؛ جایی که 90 درصد از ذخایر نفتی سوریه در آنجا قرار دارد.
"جیمز جفری" نماینده دولت آمریکا در امور سوریه اواخر نوامبر 2019 مدعی شد که حضور نظامیان آمریکایی در میادین نفتی سوریه قانونی است. جفری تاکید کرد: حضور ما در میادین نفتی سوریه قانونی است. من براین باورم این اقدام مغایرتی با حقوق بین الملل ندارد. ما هیچ کار غیرقانونی انجام نداده ایم.
وی برای توجیه حضور نظامی آمریکا در شرق سوریه ادعا کرد که نیروهای دموکراتیک یعنی کردهای سوریه این میادین نفتی را کنترل میکنند و واشنگتن هم این اقدام آنها را تسهیل می کند.
با این حال این مساله صرفا توجیهی برای تداوم حضور اشغالگرانه آمریکا در سوریه است. در واقع دولت ترامپ در حال استفاده از منابع نفتی سوریه است؛ در حالی که طبق قوانین بین المللی هر نوع استفاده از منابع طبیعی یک کشور مستقل بدون مجوز دولت آن کشور غیرقانونی است.
مسکو به عنوان هم پیمان دمشق در جنگ با گروههای تروریستی در سوریه بارها تاکید کرده که آمریکا به عنوان سردمدار غرب مانع اصلی در مسیر پایان دادن به بحران سوریه است.
دولت سوریه و مقامات ارشد این کشور هم بارها از نقش منفی غرب در عرصه سوریه و به خصوص سیاست آمریکا برای تداوم تنش و درگیری در سوریه انتقاد کرده اند.
مقامات دمشق همواره تاکید کرده اند حضور نظامی آمریکا دراین کشور بدون مجوز دولت قانونی این کشور است و تداوم اشغالگری آمریکا در شرق سوریه با هدف چپاول منابع طبیعی سوریه به ویژه نفت صورت میگیرد؛ ضمن این که محور غربی- عربی با ادامه حمایت از تروریستهای تکفیری که در استان ادلب به سر میبرند، مسیر تضعیف دولت قانونی سوریه را به عنوان حلقه اصلی محور مقاومت در منطقه دنبال می کنند.
این همان هدفی است که رژیم صهیونیستی همواره به دنبال تحقق آن است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
تجهیز ترویست ها در سوریه توسط ناتو
پدِرسِن: کمیته قانون اساسی سوریه به زودی تشکیل می شود