«شاه محمود قریشی» گفت، دولت پاکستان بدون هیچ چشم داشتی تلاشهای خود را برای برقراری صلح، امنیت و ثبات در افغانستان، ادامه می دهد.
وزیر امور خارجه پاکستان افزود، افزایش همکاری مشترک با افغانستان برای دو کشور که همسایه هم به حساب می آیند، اهمیت بسیار زیادی دارد و می تواند پیشرفت را برای پاکستان و افغانستان به ارمغان بیاورد.
شاه محمود قریشی ضمن تاکید بر اینکه افغانستان امن بیش از هر کشوری به سود پاکستان است، خاطرنشان کرد، دولت افغانستان فرصت خوب و مناسبی دارد تا صلح و ثبات را به این کشور بازگرداند.
سخنان وزیر خارجه پاکستان درباره حمایت کشورش ازخاتمه جنگ و برقراری صلح در افغانستان ناشی از تاثیرات منفی تداوم خشونت و درگیری در این کشور بر امنیت ملی پاکستان است.
اسلام آباد بارها اعلام کرده است که پاکستان بزرگترین قربانی جنگ در افغانستان است که بیش از 80 میلیارد دلار به آن کشور در طول این جنگ ازسال 2001 تاکنون آسیب رسانده است.
برغم آنکه مقامات پاکستان بر حمایت این کشور از روند صلح و گفتگوهای مربوط به آن در افغانستان تاکید می کنند، اما مردم و دولت این کشور اعتماد چندانی به این گونه موضع گیریها ندارند و خواستار شفاف شدن سیاستهای اسلام آباد در این زمینه هستند.
در مقابل اما، دولت پاکستان با اشاره به اثرات مخرب جنگ در افغانستان از جمله کشیده شدن دامنه درگیری ها و خشونت ها به آن کشور و افزایش شمار مهاجرین افغان بر این مسئله تاکید دارد که افغانستان بی ثبات موجب ناامنی در پاکستان می شود و به همین دلیل مقامات اسلام آباد از هرگونه تلاش برای پایان یافتن جنگ و استقرار ثبات در آن کشور پشتیبانی می کنند.
موضع تازه شاه محمود قریشی درباره برقراری صلح در افغانستان برای این کشور و پاکستان که پیشرفت را به ارمغان می آورد، حاکی از درک درست اسلام آباد از تاثیرات مثبت خاتمه جنگ در افغانستان است.
این دیدگاه وجود دارد که چنانچه به هر دلیلی ثبات درافغانستان به وجود نیاید، برنامه های توسعهای دولت پاکستان به خصوص در ایالتهای هم مرز با افغانستان به پیش نخواهد رفت و عملا دولت "عمران خان" در تحقق وعده های انتخاباتی خود به مردم ناکام می ماند.
البته یکی از وعده های عمران خان نخست وزیر پاکستان به مردم این کشور توسعه مناسبات و همکاری با کشورهای همسایه از جمله افغانستان بوده است که برخی ارزیابی ها، از توفیق نسبی حزب حاکم تحریک انصاف پاکستان در این زمینه حکایت دارد.
در شرایط کنونی که پس از امضای توافقنامه صلح بین آمریکا و طالبان زمینه برای برگزاری مذاکرات بین الافغانی و خاتمه جنگ در افغانستان پدید آمده است، کشورهای همسایه از جمله پاکستان نیز بیش از پیش بر همراهی و همکاری خود با دولت کابل برای مهیا شدن بسترهای لازم برای دست یابی به توافق صلح بین افغانستان با طالبان تاکید دارند.
به خصوص پاکستان که در نزدیک به دو دهه گذشته همواره از سوی دولت کابل و برخی کشورهای غربی به حمایت از ناامنی در افغانستان متهم بوده است.
بنابراین، با خاتمه جنگ در افغانستان بخشی از فشارهای منطقه ای و بین المللی بر پاکستان درحوزه تحولات آن کشور کاهش پیدا می کند.
نویسنده: محمد رضا عسگری
138/118
بیشتربخوانید:
قریشی: پاکستان مسئول شکست آمریکا در افغانستان نیست
موضع عمران خان درباره راهکار واقعی صلح در افغانستان/ تحلیل