«یونس مومند» رئیس اتاق تجارت افغانستان همچنین از افزایش 50 درصدی صادرات این کشور به ایران خبر داد و خواستار توسعه روابط دوجانبه شد.
جمهوری اسلامی ایران و افغانستان علاوه بر حوزه تمدنی مشترک از روابط رو به توسعه برخوردارند و این روابط هیچ گاه تحت تاثیر تحولات سیاسی و امنیتی و یا جنگ های داخلی در افغانستان قرار نگرفته است. این بدان معنا است پس از تسلط گروه طالبان بر افغانستان روابط تجاری این کشور و ایران نه تنها متوقف نشد بلکه پس از وقفه ای کوتاه با جدیت بیشتر نیز ادامه دارد. زیرا یکی از سیاست های اصولی جمهوری اسلامی ایران حضور در کنار مردم افغانستان برای گذر از مشکلاتی است که در سال های اخیر به دلیل بروز جنگ های داخلی و اشغال گریبانگیر آنان شده است. از اینرو به رغم تحولات اخیر در افغانستان صدور کالا از مبادی گمرکی به این کشور ادامه داشته است.
ابراهیم عطایی عضو هیات مدیره انجمن صنفی شرکت های حمل و نقل بین المللی در این باره می گوید:
بس از چند روز وقفه بعد از تسلط گروه طالبان برافغانستان، ثبات لازم در مرز اسلام قلعه و ماهیرود ایجاد شد و ترد کامیون ها در مرز ایران و افغانستان برای انتقال کالا در شرایط مطلوب ادامه دارد و از نظر امنیتی نیز هیچ مشکلی برای عبور کامیون ها از مرز نیست.
براساس آمارهای اعلام شده میزان تجارت میان ایران و افغانستان حدود سه میلیارد دلار است که این کشور را به عنوان پنج شریک بزرگ تجاری ایران در منطقه مطرح می کند.
در همین حال بخشی ازتجارت ایران و افغانستان از طریق قاچاق صورت می گیرد که در صورت ساماندهی بازارچه های مرزی و تسهیل تجارت میان دو کشور و فعال شدن بخش خصوصی، می توان انتظار داشت که روابط بازرگانی تهران و کابل از طریق مبادی قانونی و رسمی صورت بگیرد.
علاء الدین میر محمد صادقی نایب رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان در این باره و دورنمای روابط تجاری دو کشور براین باور است:
با وعده هایی که مسئولان گروه طالبان داده اند چشم انداز روشنی فرا روی روابط تجاری ایران و افغانستان است؛ ایران همیشه درصدد کمک به رفاه و آسایش مردم افغانستان بوده است و اکنون نیز با فعال شدن اتاق ایران و افغانستان قطعا روابط رو به توسعه ای را میان دو کشور شاهد خواهیم بود.
در هر حال، جمهوری اسلامی ایران همواره یکی از مهمترین شرکای اقتصادی افغانستان برای تامین نیازهای گوناگون مردم این کشور است. به همین دلیل پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان نیز، با ادامه همکاری های اقتصادی تهران، از بروز مشکلات عدیده تجاری وکمبود نیازهای مردم افغانستان در بازارهای این کشور جلوگیری شد.
اکنون نیز مردم افغانستان انتظار دارند در پساطالبان، با تثبیت امنیت و رویکرد این گروه برای تامین انتظارات داخلی، منطقه ای و بین المللی جهت تقویت همکاری های ملی، این کشور وارد مرحله تازه ای از تحولات خود شود که نسل های آینده نیز از آن بهره مند شوند.
نویسنده: مجید وقاری
115