زیره با نام لاتین BULBOCASTANUM CARUM یکی از اقلام صادراتی ایران است.
زیره از نظر مشخصات گیاه شناسی، گیاهی علفی، پایا و بدون کرک به ارتفاع 30 تا 60 سانتی متر و دارای ساقه راست است.
ریشه این گیاه دوکی شکل و برگهایی با بریدگی هایی نازک و نخی شکل به رنگ سبز روشن دارد. گلهای آن کوچک، سفید یا صورتی و مجتمع به صورت چتر مرکب است. میوه اش بیضی شکل به طول 4 تا 6 میلی متر و به قطر 1 تا 1/5 میلی متر به رنگ قهوه ای شکلاتی یاقهوه ای مایل به زرد و شفاف است.
قسمت مورد استفاده زیره در واقع همین میوه گیاه است که بوی آن بسیارمعطر، قوی، مطبوع و طعم آن تند و کمی سوزاننده و معطراست.
انواع مختلف زیره
انواع مختلفی از زیره بر اثر کشت متوالی آن بدست آمده است که هریک از نظر ابعاد میوه و رنگ آن با دیگری تفاوت دارد؛ از جمله می توان به نوع زیره سبز اشاره نمود که در برخی نواحی مرکزی و شرق ایران به میزان زیاد کشت می گردد و دارای خواصی مشابه با زیره سیاه است.
از نظر ترکیبات شیمیایی زیره دارای 8 درصد تانن، ماده روغنی به رنگ سبزو به مقدار 7 تا 15 درصد، موم، موسیلاژ، مواد رزینی، مواد قندی مختلف، 19 تا 20 درصد مواد ازته و 2/5 تا 9 درصد اسانس است.
مواد تشکیل دهنده میوه (دانه) زیره مخصوصا اسانس آن بر حسب مشخصات محل رویش گیاه و اختصاصات زمین زراعتی و غیره فرق می کند.
اسانس زیره از له شده میوه گیاه به وسیله تقطیر با بخار آب حاصل می گردد. از اساس زیره به مقدار 3 تا 4 قطره بر روی یک قند کوچک برای تحریک اشتها،تسکین یافتن گرفتگی غیر ارادی ماهیچه های معده و در راشیتیسم استفاده بعمل می آید.
خواص درمانی زیره
زیره از نظرخواص درمانی دارای اثر نیرو دهنده، تقویت کننده عمل هضم، ضدنفخ، مدر، ضد تشنج و ضد عفونی کننده و رفع تنگی نفس است، لذا مصرف زیره با توجه به صفاتی که از نظر درمانی دارد در معالجه بیماریهای مختلف مانند ضعف عمل دستگاه گوارش، دل پیچه کودکان، ضعف اعصاب و موارد دیگر معمول است.
در دامپزشکی نیز از زیره استفاده های گوناگون می شود. از گرد زیره به عنوان ادویه و چاشنی در تهیه برخی غذاها مانند سوپ، نان، پنیر، نانهای قندی و غیره استفاده می شود.
اسانس زیره نیز در تهیه صابون های عطری و در قنادی مصرف دارد.
موادر استفاده زیره
در ایران از زیره به عنوان چاشنی در تهیه برخی از انواع پلو نیز استفاده به عمل می آید.
برای استفاده از خواص زیره 20 گرم زیره را در نیم لیتر آب داغ بمدت 30 دقیقه دم کنید و یک تا سه فنجان بعد از غذا میل کنید.
در استعمال خارجی شست وشوی صورت با آب جوشانده زیره رنگ چهره را روش می کند و شفافیت خاصی به پوست می بخشد.
غرغره خیسانده زیره در دهان، دندان درد را تسکین می دهد. اگر دانه زیره رابا نمک بجوید و میل کنید در تسکین ناراحتی معده موثر است.
استفاده از زیره به عنوان چاشنی مواد گوشتی نیز آنرا به غذایی گوارا تبدیل می کند.
بیشتر بخوانید:
خواص گل سرخ؛ از گلاب خوشعطر تا مربای خوش طعم
گردو؛ میوهای با خواص بینظیر
خواص کرچک؛ گیاه نام آشنای طب سنتی
از زرشک با خواص بیشمار آن غافل نشوید
شنبلیله و خواص بینظیر آن
117