گوترش گفت: منشور ملل متحد و قوانین بین المللی راهنمای ما برای ایجاد جهانی عاری از بلای جنگ هستند. با این حال، تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین بطور مستقیم هر دو را نقض کرد. او گفت: سازو کارهای حل و فصل اختلافات در فصل ششم منشور مشخص شده است که عبارتند از مذاکره، تحقیق، میانجیگری، توافق، داوری، حل و فصل قضایی، و توسل به آژانس ها یا ترتیبات منطقه ای.
موضع گیری دبیر کل سازمان ملل در باره لزوم پایان دادن به جنگ اوکراین و برقراری صلح با توجه به تبعات و پیامدهای انسانی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و نیز تاثیرات منفی آن بر امنیت قاره اروپا بیان شده است.این جنگ بیش از 500 هزار نفر تلفات از دو طرف جنگ گرفته و موجب ویرانی بخش زیادی از بخش های شرقی و مرکزی اوکراین شده است. طبق برآوردها بازسازی اوکراین نیازمند هزینه ای 500 میلیارد دلاری به مدت ده سال است.
جنگ اوکراین را باید حاصل اقدامات و تحریکات دو دهه ایی غرب به سرکردگی آمریکا علیه روسیه به ویژه تلاش برای جدا سازی اوکراین از روسیه و قرار دادن آن در موضع خصومت با مسکو با مطرح ساختن لزوم عضویت اوکراین در ناتو و روی کار آمدن یک دولت غربگرا در اوکراین از سال 2014 که موضعی خصمانه علیه روسیه اتخاذ کرد از سوی دیگر دانست. در واقع جنگ اوکراین پس از پاسخ منفی آمریکا و ناتو به اولتیماتوم روسیه مبنی بر کنار گذاشتن مساله عضویت اوکراین در ناتو رخ داد.
از دیدگاه مسکوعضویت کشورهای حوزه خارج نزدیک از جمله اوکراین در ناتو تهدید مستقیم امنیت ملی روسیه و به معنی استقرار تاسیسات و نیروهای ناتو در مرزهای این کشور است. مساله ای که به هیچ عنوان برای کرملین پذیرفته شدنی نبوده است. ضمن اینکه غربی ها اوکراین را تشویق به عضویت در اتحادیه اروپا نمودند که البته این امر در عمل موجب تشویق کی یف برای کاهش شدید روابط اقتصادی، تجاری و صنعتی روسیه واوکراین شده است. این در حالی است که برای روسیه داشتن این روابط با اوکراین که از دوره شوروی وجود داشته است بسیار مهم تلقی می شود. از سوی دیگر با توجه به پیشینه روابط تاریخی و فرهنگی این دو کشور و اشتراک قومی و جمعیتی و دینی تلاش غربی ها برای واگرایی اوکراین از روسیه اقدامی بسیار تهدید آمیز از جانب مسکو تلقی شده است.
با وجود همه هشدارهای روسیه اما سرانجام جنگ اوکراین در 22 فوریه 2022 آغاز شد . به رغم تصور اولیه مسکو در باره اینکه این جنگ کوتاه مدت خواهد بود اما به دلیل حمایت های همه جانبه و بی سابقه غرب به سرکردگی آمریکا و ارسال میلیارد ها دلار انواع تجهیزات نظامی و تسلیحات مختلف و نیز اعزام هزاران نیروی مزدور از کشورهای مختلف، این جنگ به درازا کشیده شده است. مقامات ارشد روسیه معتقدند که غربی ها مانع از پذیرش آتش بس و مذاکرات صلح از جانب کی یف در سال اول جنگ شدند و پس از آن نیز مقامات ارشد اوکراینی با تصور اینکه با کمک های غرب قادر به پیروزی در این جنگ هستند در عمل بابرقراری آتش بس دائمی و مذاکرات صلح مخالفت کرده اند.
اکنون سومین سال جنگ اوکراین در حالی فرا رسیده است که چشم اندازی برای پایان آن وجود نداشته و تداوم درگیری ها به خصوص پس از آغاز ضد حملات اوکراین موجب افزایش قابل توجه تلفات انسانی و تجهیزاتی دو طرف جنگ یعنی روسیه و اوکراین شده است. «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه هفته قبل در مصاحبه با «تاکر کارلسن» مجری سرشناس آمریکایی گفت: روسیه بر خلاف کشورهای ناتو، جنگ اوکراین را به مثابه «مساله مرگ و زندگی» میبیند. وی تاکید کرد که روسیه هنوز به هدف خود برای ازبینبردن ایدئولوژی نازیسم در اوکراین دست نیافته است.
اوضاع به نحوی است که غربی ها از پیروزی اوکراین مایوس شده اند. ضمن اینکه تداوم کمکهای نظامی به اوکراین به خصوص از جانب آمریکا به دلیل مخالفت جدی جمهوری خواهان در مجلس نمایندگان با بسته کمک 60 میلیارد دلاری به اوکراین در هاله ای از ابهام قرار دارد و اروپایی ها نیز در عمل در زمینه ادامه کمک به کی یف دچار اختلاف نظر هستند. این مساله انتقاد شدید مقامات اوکراینی را به دنبال داشته است. آنها به خوبی می دانند که بدون تداوم حمایت های همه جانبه و گسترده غرب قادر به پایداری حتی کوتاه مدت در مقابل روسیه نیستند.
اکنون با توجه به در خواست صریح دبیر کل سازمان ملل برای برقراری صلح در جنگ اوکراین، زمینه و فرصت مناسبی برای تحقق آن پدید آمده است. مسلما تحریک اوکراین از جانب مقامات غربی برای ادامه جنگ و اصرار مقامات ارشد کی یف به خصوص ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین برای تداوم بخشیدن به جنگی خانمان سوز و بی حاصل صرفا موجب واردآمدن تلفات بیشتر انسانی به این کشور و ویرانی گسترده تر اوکراین خواهد شد. وزیر خارجه روسیه روز چهارشنبه گفت: نه اوکراین و نه حامیان غربیاش به پایانبخشیدن به درگیری با روسیه تمایلی ندارند؛ حال آنکه تنها راه برقراری صلح «بیطرفشدن اوکراین» و پذیرش «واقعیتهای ارضی جدید» است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
116
بیشتر بخوانید:
اذعان آمریکا به عدم وجود راه حل نظامی برای جنگ اوکراین
اذعان زلنسکی به عقب نشینی در جنگ اوکراین بدون کمک های غرب
جنگافروزی آمریکا با پول اروپاییها
تمایل مردم روسیه برای پایان جنگ اوکراین
سود کارخانههای تسلیحاتی آمریکا از جنگ اوکراین چقدر است؟