دور هفتم مذاکرات آمریکا با طالبان که شنبه هفته گذشته آغاز شد حالا به پایان خود نزدیک شده است.
رسانههای افغانستان از پیشرفت گفت وگوها و تهیه پیش نویس برای خروج نیروهای خارجی از این کشور خبر میدهند.
پیش بینی می شد تعیین جدول زمانی خروج نیروهای خارجی، عدم تهدید سایر کشورها از خاک افغانستان، آتشبس فراگیرو مذاکرات بین الافغانی صلح با حضور نمایندگان دولت افغانستان چهار محور اساسی مذاکرات طالبان و آمریکا باشد.
اگر چه طالبان تنها مشتاق به مذاکره درباره خروج نیروهای خارجی است اما «زلمی خلیلزاد» نماینده ویژه آمریکا درامور افغانستان اعلام کرد تا زمانی که درباره تمام این چهار محور به تفاهم نرسیم توافقی در کار نیست.
تلاش دولت آمریکا پس ازشش دور گفتگوهای ناکام با طالبان در دور هفتم مذاکرات این بود که بتواند با این گروه برای پایان جنگ و برقراری آتش بس در افغانستان به توافق برسد.
البته هدف آمریکا از توافق با طالبان، نجات از بحران عمیقی است که درحدود دو دهه گذشته در افغانستان گرفتارآن بوده است.
آمریکا که با شعار مبارزه با تروریسم و مواد مخدر، افغانستان را در سال 2001 به اشغال خود در آورد، در این سالها برغم کشاندن پای اعضای ناتو به این جنگ با پشتیانی بیش از 150 هزار نظامی خارجی نتوانست بر تروریسم در افغانستان فائق آید.
البته این دیدگاه وجود دارد که هدف اصلی آمریکا در افغانستان مهار تروریسم و کمک به تحکیم حاکمیت ملی در این کشور نیست و بنا به برخی ملاحظات تلاش دارد برغم وجود هدف کلان خروج از بحران در شرایط کنونی، اما همچنان به حضور خود در افغانستان ادامه بدهد.
به همین دلیل است که آمریکا تاکنون حاضر به پذیرش خواست طالبان مبنی بر لزوم خروج کامل نظامیان خارجی ازافغانستان نشده است.
«احمد سعیدی» کارشناس سیاسی در افغانستان گفته است؛
آمریکا در استراتژی کنونی خود خواهان ماندن در افغانستان است و برنامه ای برای ترک این کشور ندارد.
با توجه به شکست شش دور گفتگوی آمریکا با طالبان، بیش از پیش تریددها درباره برنامه آمریکا برای خارج کردن نظامیان خود از افغانستان افزایش یافته است.
در حال حاضر این پرسش در بین افکار عمومی منطقه و در سطح جهان مطرح است که اگر آمریکا در ادعای خود برای پایان خشونت و جنگ در افغانستان صداقت دارد، باید زمینه آنرا از طریق خارج کردن همه نیروهای خارجی از این کشور فراهم کند.
این دیدگاه وجود دارد که آمریکا پس از شش دور گفتگوی بی نتیجه با طالبان که با اصرار بر ماندن در افغانستان این مذاکرات را به شکست کشانده است برای خروج از فشار افکار عمومی داخلی و بین المللی مجبور است در مسیر گفتگو برای تنظیم جدول زمانی خروج از این کشور پای بگذارد.
انتشار برخی اخبار درباره وجود برخی پیشرفت ها در مذاکرات آمریکا و طالبان در دور هفتم این گمانه را تقویت کرده است که کاخ سفید تا حدودی درباره مسئله خروج از افغانستان نرمش نشان داده است و به همین دلیل است که دفتر سیاسی این گروه در قطر هم اعلام کرده که مذاکرات پیشرفت داشته است.138/118
نویسنده: محمدرضاعسگری
بیشتربخوانید:
گزارش: دور هفتم مذاکرات آمریکا و طالبان در قطر
مذاکره آمریکا با طالبان؛ ابزاری برای تحقق منافع کاخ سفید/ تحلیل