ایران پرس- تنش میان قطر و چهار کشور عربی (عربستان، امارات، بحرین و مصر) که از ۵ ژوئن ۲۰۱۷ آغاز شد از روز گذشته (۵ ژوئن ۲۰۱۹ ) وارد سومین سال خود شد، در حالی که همچنان این تنش روند صعودی دارد.

طی دو سال گذشته، عربستان به سیاست محاصره و اعمال فشار به قطر ادامه داد و در مقابل، قطر نیز بر حفظ حاکمیت و استقلال سیاست خارجی خود تاکید کرده است.

سیاست محاصره قطر که با هدف اعمال فشار اقتصادی بر این کشور اتخاذ شد در عمل بر اقتصاد قطر تاثیر منفی نگذاشته و دوحه روند رشد اقتصادی خود را حفظ کرده است. 

در همین راستا، صندوق بین المللی پول در گزارشی به مناسبت دومین سال تنش قطر و چهار کشور عربی نوشت: اقتصاد قطر به رغم بحران دیپلماتیک با کشورهای عربی بهبود چشمگیری داشته است.

قطر سال گذشته ۸۴.۵ میلیارد دلار صادرات داشت که نسبت به سال ۲۰۱۷ بیش از ۲۵ درصد رشد داشته است.

این کشور بزرگترین صادر کننده گاز مایع در جهان است.

ذخایر ارزی بانک مرکزی قطر در حالی که در اوج بحران با همسایه های عربی در سال ۲۰۱۷ به زیر ۱۵ میلیارد دلار سقوط کرده بود، سال گذشته به بالای ۳۰ میلیارد دلار رسیده است.

رشد اقتصادی قطر نیز پارسال به ۲.۲ درصد رسید، در حالی که سال پیش از آن حدود ۱.۶ درصد بود و انتظار می رود سال آینده به ۲.۶ درصد برسد. 

نرخ تورم نیز تنها دو دهم درصد، یعنی در حد صفر است.

با توجه به این شاخصه ها، " لولوه الخاطر"، سخنگوی وزارت خارجه قطر گفت: کشورهای محاصره کننده با وجود همه تلاش های خباثت آمیز خود در رسیدن به اهداف اقتصادی شان ضد قطر شکست خوردند.

اعمال فشار با هدف تاثیرگذاری بر سیاست خارجی قطر، همسو کردن آن با سیاست های منطقه ای ریاض و منزوی کردن دوحه درمنطقه غرب آسیا نیز آشکارا با شکست مواجه شد.

قطر نه تنها در منطقه با انزوا مواجه نشد بلکه ضمن توسعه روابط با کشورهای دیگر، به همراه کویت و عمان در درون شورای همکاری خلیج فارس و از طریق همراهی با ایران و ترکیه در منطقه غرب آسیا، قطب جدیدی را تشکیل داده اند.

دولت قطر استقلال سیاست خارجی خود را نیز حفظ کرده است.

درهمین راستا، اگرچه نخست وزیر قطر در نشست روزهای ۳۰ و ۳۱ مه در مکه شرکت کرد، اما "محمد بن عبدالرحمن آل ثانی"، وزیر خارجه قطر روز دوم ژوئن مخالفت خود را با بیانیه پایانی دو نشست سران عرب و شورای همکاری خلیج فارس در مکه اعلام و عنوان کرد که این دو بیانیه با سیاست خارجی دوحه در تضاد است.

وی اعلام کرد که این بیانیه ها از قبل آماده شده و قبل از صدور دو بیانیه، رایزنی انجام نگرفته بود.

بیانیه دولت قطر با عصبانیت و واکنش عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجه عربستان سعودی مواجه شد.

بیانیه دولت قطر نشان داد که شکاف میان سیاست های ریاض و دوحه نه تنها کاهش نیافته است بلکه روند صعودی نیز دارد.

نکته پایانی اینکه، پایان دومین سال تنش درون عربی نشان داد شکست در مقابل قطر را نیز باید به شکست های دیگر "ملک سلمان" و پسرش، "محمد"، در منطقه از جمله در جنگ علیه یمن و در براندازی نظام سوریه اضافه کرد.138/118

نویسنده:سید رضی عمادی

بیشتربخوانید:

نشست‌های مکه؛ "نه" قطر به سیاست‌های سعودی/ تحلیل

مخالفت قطر با بیانیه های پایانی 2 نشست مکه