ایران پرس- در آستانه دو سالگی تنش درون عربی میان قطر و چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر، دولت سعودی دو اقدام متناقض درباره قطر انجام داد که گویای سردرگمی ریاض در مقابل دوحه است.

تنش میان قطر و گروه 1+3 شامل سه کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس (عربستان، امارات و بحرین) به علاوه مصر، از ژوئن 2017 آغاز شد.

علت اصلی این تنش، سیاست خارجی ناهمسو و مستقل قطر به خصوص در مقابل سیاست خارجی عربستان بود.

چهار کشور عربی شروط 13 گانه ای را برای قطر در نظر گرفته و اعلام کرده بودند با رعایت این شروط توسط دوحه به محاصره این کشور پایان خواهند داد، اما قطر اعلام کرد، این شروط به معنای نقض استقلال و حاکمیت این کشور است و آنرا نخواهد پذیرفت.

دو سال از این تنش گذشته، اما قطر نه تنها این شروط را نپذیرفته بلکه به نوعی با تداوم تاکید بر استقلال و حاکمیت خود پیروز این نبرد حیثیتی با چهار کشور عربی به خصوص با عربستان سعودی نیز بوده است. این رویکرد دوحه سبب سردرگمی و عصبانیت سیاسی ریاض شده است.

ریاض در تازه ترین اقدام خود با متهم کردن قطر به ضعف و کم ‌کاری، انتقال یکی از دفاتر سازمان یونسکو را از دوحه به جده یا منامه خواستار شده است. 

روزنامه الاخبار در این خصوص نوشت: «یک مسئول سازمان یونسکو گفته است که عربستان سعودی به طور رسمی از «ادره آزوله» دبیرکل سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) خواسته است تا «دفتر برنامه ‌ریزی تربیتی» از دوحه به شهر جده یا منامه منتقل شود.»

طبق گفته وی، مقامات سعودی به دبیرکل یونسکو گفته ‌اند که قطر ضعف بالایی در زمینه آموزش و توانمندسازی دارد و برخی برنامه ‌ها را نقض و در مقابل گزارش‌ های خلاف واقع عرضه کرده است.»

آل سعود در حالی علیه قطر در یونسکو عمل کرد که همزمان تلاش زیادی انجام می دهد تا شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در نشست های مربوط به سران عرب به خصوص نشست های شورای همکاری خلیج فارس مشارکت کند.

در همین راستا، وزارت خارجه قطر اعلام کرد که سلمان بن عبدالعزیز، شاه سعودی از تمیم بن حمد برای حضور در نشست فوق‌ العاده شورای همکاری خلیج فارس در روز سی ‌ام ماه مه در مکه مکرمه دعوت کرده است.

عربستان سعودی نشست مکه را با هدف بررسی حمله پهپادی ارتش یمن به تاسیسات نفتی عربستان و همچنین حادثه الفجیره امارات برگزار خواهد کرد.

در همین حال، مطابق برخی گزارش ها، عربستان درصدد است نشست اعضای شورای همکاری خلیج فارس را نیز در مکه با حضور امیر قطر برگزار کند.

این رویکرد متناقض دولت سعودی، اما با واکنش قطری ها مواجه شد که به نوعی انتقاد شدید از سیاست خارجی ریاض و همچنین تاکیدی بر شکست عربستان در مقابل قطر است. 

«عبدالله العذبه» سردبیر روزنامه قطری العرب نوشت: «ریاض از امیر قطر برای نشست ‌های مکه دعوت کرده است و حال آنکه نظام حاکم دوحه را تروریستی می ‌خواند.»

«حمد لحدان المهندی»، معاون رئیس شورای شهر قطر نیز در صفحه توئیتر خود نوشت: «عجیب است که دبیرکل شورای همکاری خلیج (فارس) از قطر برای نشست فوق ‌العاده دعوت کرده، اما آیا الزیانی نمی‌ داند که قطر از سوی سه کشور عضو این شورا محاصره شده است. آیا الزیانی نمی ‌داند که شورای همکاری از دو سال پیش به دلیل محاصره قطر، تعطیل شده است.»

135/118

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید: 

گام‌های عقلانی قطر در مقابل عربستان، اولین سفیر دوحه در کابل / تحلیل