جهانگیری عصر چهارشنبه در بغداد با استقبال رسمی «حیدر العبادی»، نخست وزیر عراق رو به رو شد و سپس دو طرف نخستین دور مذاکرات دوجانبه را انجام دادند. معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران در نشست مذاکرات مشترک در بغداد، با اشاره به اینکه روابط جمهوری اسلامی ایران و عراق روابطی خوب و سازنده است، گفت: «مناسبات دو کشور در بخشهای مختلف به سطح قابل قبولی رسیده و روابط سیاسی تهران و بغداد روابطی راهبردی است.» حیدر العبادی، نخست وزیر عراق هم در این نشست مشترک، با قدردانی از ایران به سبب کمک به عراق در جنگ با تروریسم، گفت: «هیچکس نمیتواند روابط دو کشور را تخریب کند و عراق مناسبات خود با ایران را در همه زمینههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تقویت خواهد کرد.»
ایران و عراق به سبب مرز مشترک و طولانی، روابط دیرینه دو ملت و اشتراکهای تاریخی، فرهنگی و مذهبی، همواره در مسیر گسترش مناسبات گام برداشتند. این مناسبات پس از سال 2003 و سقوط رژیم دیکتاتوری بعث، هدفمند در بعد سیاسی پیگیری شد و امروز در اوج شکوفایی قرار دارد. ارتباطات مردمی ایران و عراق به سبب فرهنگ مشترک، مبنای مناسبات سیاسی و اقتصادی دو کشور است و این مهم، پشتوانه عظیمی برای گسترش همکارهای راهبردی ایران و عراق محسوب میشود. ارتباطات مردمی، ایران و عراق را به دو شریک قابل اعتماد تبدیل کرده است و ایستادگی جمهوری اسلامی ایران در کنار عراق در جنگ با تروریسم داعشی، نشان از این اعمتاد دارد.
همکاری سازنده و بدون چشمداشت ایران با عراق در جنگ با تروریسم داعشی، مسئولیتپذیری ایران را بهعنوان کشوری همسایه نشان داد که امنیت و ثبات عراق را امنیت و ثبات خود تعریف کرده است. عبور موفقیتآمیز عراق از بحران ناامنی و تروریسم، خدشهناپذیر بودن روابط تهران و بغداد را عینیت بخشیده است که این روابط ریشه در فرهنگ مشترک و ارتباطات دیرینه مردمی دارد.
علاوه بر بعد سیاسی و امنیتی که ایران بهعنوان کشور همسایه عراق اجازه نداد تروریسم داعشی بغداد و اربیل را اشغال کند و گسلهای ناامنی را در این کشور گسترش دهد، در بعد اقتصادی نیز ایران، نقش مهمی در توسعه و رشد اقتصادی عراق دارد. ثبات و امنیتپایدار، لازمه آبادانی و بازسازی عراق بوده و این مولفه مهم امروز در دوران پساداعش محقق شده است. به گفته مقامات عراقی، بازسازی این کشور حدود 100 میلیارد دلار نیاز دارد و در این عرصه هم ایران توجه ویژهای به عراق دارد. درهمین چارچوب؛ همزمان با ورود اسحاق جهانگیری به بغداد، ایران اعلام کرد «آمادگی دارد خط اعتباری تا میزان سه میلیارد دلار در اختیار عراق قرار دهد تا شرکتها و بخش خصوصی ایران بتوانند مشارکت جدیتری در بازسازی عراق داشته باشند.»
ایران تجربه خوبی در زمینه جادهسازی، ریل، راهآهن و نیز بخش بهداشت و خدمات فنی و مهندسی دارد که با توجه به نیاز عراق، این تجربهها میتواند در خدمت عراق برای تسریع در بازسازی خرابیهای این کشور در دوران پساداعش باشد. آنچه اهمیت همکاری ایران و عراق را در دوران بازسازی دوچندان میکند، مراودات اقتصادی دو کشور است. هماکنون عراق دومین مقصد صادراتی کالاهای غیرنفتی ایران است و در 9 ماهه گذشته، ارزش مبادلات تجاری دو کشور، شش میلیارد و 132 میلیون دلار اعلام شده است. با توجه به اهمیت مناسبات اقتصادی ایران و عراق و متنوع بودن آن، ترسیم سند جامع دراین زمینه ضروری به نظر میرسد که در جریان سفر «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران به عراق مورد توجه قرار گرفته است. 113/112
بیشتر بخوانید:
العبادی: ایران حامی همیشگی عراق است/ کمک های ایران به عراق را نمی توان انکار کرد
توافق ایران و عراق برای سرمایه گذاری جهت توسعه اقتصادی شهر سامرای عراق