در همین راستا سفیر ژاپن در تهران و معاون سیاسی وزیر خارجه ایران روز دوشنبه نشستی را برگزار کردند.
"میتسو سایتو" سفیر ژاپن در ایران در این نشست با بیان اینکه روابط اقتصادی تهران و توکیو کافی نیست، تاکید کرد، شرکتهای ژاپنی به آینده ایران امید دارند و همچنان در ایران حضور خواهند داشت.
"سیدعباس عراقچی" معاون سیاسی وزیر خارجه ایران هم در این نشست، سفرهای متقابل سران ایران و ژاپن را نشان دهنده استحکام روابط دو کشور دانست و تصریح کرد، "این سفرها در شرایطی انجام می شود که ایران در برابر سیاست فشار حداکثری آمریکا قرار دارد و انواع توطئهها برای منزوی کردن ایران صورت میگیرد."
ایران و ژاپن منافع مشترکی در حفظ ثبات و امنیت در منطقه دارند.
معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در همین ارتباط در سفر اخیر خود به توکیو در دیدار با "توشیمیتسو موتگی" وزیر خارجه ژاپن درباره برجام و طرح "صلح هرمز" که از سوی رئیس جمهوری اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل ارائه شد ، گفت وگو کرد.
مواضع ژاپن بعنوان یک قدرت بزرگ اقتصادی و سیاسی نشان می دهد که توکیو ضرورت پایبندی به برجام و حفظ ثبات و امنیت در منطقه را بخوبی درک می کند.
در این راستا نقش ایران در حفظ ثبات و تاثیر گذار بودن تهران برمعادلات سیاسی و اقتصادی منطقه برای ژاپن که منافع قابل توجهی درغرب آسیا دارد، موضوعی حائز اهمیت است.
ژاپن سومین اقتصاد بزرگ جهان و سومین وارد کننده بزرگ نفت پس از آمریکا و چین است و نمی تواند بازار انرژی ایران را نادیده بگیرد.
نشریه "ژاپن تایمز" در گزارشی می نویسد؛ بیش از 80 درصد منابع انرژی ژاپن از تنگه هرمز عبور میکند و کوچکترین اختلال در تأمین این منابع هزینههای سنگینی برای این کشور صنعتی در پی خواهد داشت.
شکی نیست که نقض برجام، جنگ اقتصادی و تحریم های غیرقانونی آمریکا مغایر با اصول تجارت آزاد جهانی است.
در این زمینه اگرچه ژاپن اقدام ملموسی در مخالفت با تحریم های آمریکا نکرده اما نگرانی های خود را هم از ادامه تنش ها پنهان نمیکند.
"تارو کونو" Tarō Kōno وزیر خارجه پیشین ژاپن در این باره می گوید:
"ما درباره تنشها در خاورمیانه نگران هستیم و امیدواریم که تلاشهای دیپلماتیکی برای کاهش تنشها انجام شود."
بدیهی است جامعه بین الملل در قبال توافق برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل وظایف و مسئولیت هایی دارد و برهمین اساس انتظار می رود ژاپن نیز بعنوان یک کشور تاثیر گذار و با اقتصادی بزرگ، به مسئولیتهای خود در این زمینه عمل کند.
"ژاپن تایمز" در این رابطه در تحلیلی با اشاره به وضعیت نامطلوب منطقه اقدامات آمریکا را مسبب بروز تنش شدید در منطقه دانسته و تاکید می کند که در این شرایط بسیار مهم و مفید خواهد بود که کشور بی طرفی مانند ژاپن وارد عمل شود.
اقدامات غیرمنطقی و ضد برجامی کاخ سفید و تشدید هر روزه تحریمها علیه ایران نشان می دهد سران کاخ سفید هیچ اهمیتی برای منافع جهانی قائل نیستند.
یکجانبه گرایی آمریکا تاکنون زیان های سنگینی را بر جامعه بین الملل تحمیل کرده است.
به همین جهت همسویی و تبعیت از آمریکا به نفع صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی نیست. منطقی ترین پاسخ به هنجار شکنی های آمریکا؛ در پیش گرفتن سیاستی مستقل است.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی، در فرازی از بیاناتشان در دیدار "آبه شینزو" نخست وزیر ژاپن در تهران (13 ژوئن) خاطر نشان کردند، ژاپن کشور مهمی در آسیا است و اگر به گسترش روابط با ایران تمایل دارد باید اراده قاطع خود را نشان دهد، همانگونه که برخی کشورهای مهم این اراده را نشان داده اند.
نویسنده: امین زاده
117/118
بیشتر بخوانید:
برگزاری نشست توسعه روابط تجاری ایران و ژاپن
ادامه رایزنیهای عراقچی در ژاپن
گفتوگوی تلفنی وزیران امور خارجه ایران و ژاپن درخصوص مسائل منطقهای و بین المللی