هر دو شاخه قوه قانونگذاری آمریکا در قطعنامه ای از دونالد ترامپ خواستند؛ ضمن همدردی با قربانیان خشونت نژادپرستان در حوادث شهر شارلوتزویل، کلیه گروه های نفرت پراکن و نژاد پرست همچون برتر پنداران سفید، ناسیونالیست های سفید، کوکلاس کلان ها و نئو نازی ها را با ذکر نام محکوم کند.
این درخواست پس از آن مطرح شد که دونالد ترامپ در پی حوادث خونین شارلوتزویل با اظهار نظرهای دوپهلو، متناقض و جانبه دارانه از جریان راست افراطی در آمریکا، خشم عمومی از جمله هم حزبی های خود را در کنگره برانگیخت.
ترامپ در نخستین اظهار نظر خود بعد از این حوادث، هر دو گروه نژادپرست و ضد نژاد پرست را مسوول خشونت های شارلوتزویل معرفی و در اظهار نظر سوم نیز این موضع را تقریبا تکرار کرد.
فقط در اظهار نظر دوم، ترامپ تحت فشار افکار عمومی و اعتراض گسترده سیاستمداران از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات و برخی از اعضای دولت خود مجبور شد با ذکر نام گروه های نژادپرست، خشونت آنان را محکوم کند.
اکنون کنگره صراحتاً از رییس جمهوری امریکا خواسته است که با اتخاذ رویکردی شفاف، صریح و آشکار، فعالیت گروه های نفرت پراکن و نژاد پرست را در این کشور محکوم کند.
نگرانی فعالان جامعه مدنی آمریکا از رفتارهای متناقض ترامپ
سیاستمداران و فعالان جامعه مدنی در آمریکا نگران هستند که رفتارهای ابهام آمیز و متناقض رییس جمهوری این کشور در قبال جریان راست افراطی در نهایت به رشد این گروه ها در جامعه و تکرار حوادث خونین شارلوتزویل در دیگر مناطق امریکا منجر شود.
«ریچارد کوهن»، رئیس مرکز «فقر جنوب» می گوید: بیگانه ستیزی نژادپرستانه ترامپ، باعث روحیه گرفتن راست گرایان افراطی در آمریکا و تشدید رفتارهای غیرانسانی این گروه شده است.
با این حال و با وجود فشارهای وارده بر دونالد ترامپ، به نظر نمی رسد رییس جمهوری آمریکا آماده باشد آن گونه که دیگران مایل هستند، علیه جریان راست افراطی موضع بگیرد.
ترامپ با حمایت برخی از چهره های سرشناس این جریان و حامیان نژادپرست و مدافع تبعیض نژادی در انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته آمریکا به پیروزی رسید و افرادی نظیر «استفن بنن» را با سوابق همدلی و همسویی با نژادپرستان دست راستی، در سمت مهم استراتژیست ارشد ریاست جمهوری منصوب کرد.
البته در پی حوادث شارلوتزویل، استفن بنن و همفکر وی، «سبستین گورکا» مجبور به ترک کاخ سفید شدند؛ با این حال به نظر می رسد هنوز رییس جمهوری آمریکا دل در گروی گروه های راست گرای افراطی دارد تا در زمان برگزاری انتخابات پیش رو با بسیج دوباره آنان علیه تشکیلات سیاسی حاکم بر آمریکا، پیروزی مجدد خود را تضمین کند.
به همین دلیل نیز ترامپ قدم به قدم و با وجود مخالف های جدی، وعده های ضد مهاجرتی و بیگانه ستیز خود از جمله ممنوعیت ورود اتباع برخی کشورهای اسلامی به آمریکا یا لغو برنامه حمایتی از «رویا پردازان» را به مورد اجرا گذاشته و یک کلانتر سابق نژادپرست را مورد عفو قرار داده است. 115/110
امیرعلی ابولفتح
بیشتر بخوانید:
نژادپرستی و گسلهای اجتماعی در آمریکا/ ویدئو
نژادپرستی در امریکا و یک رویای نافرجام/ تحلیل