در نشست امنیتی هند و ژاپن، قرار است مقامات دو کشور به موضوع همکاری در زمینه روابط آزاد و باز در منطقه اقیانوس هند - اقیانوس آرام بپردازند.
به باور بسیاری از کارشناسان هدف اصلی هند و ژاپن از بنیان نهادن همکاری های امنیتی در حوزه اقیانوس هند - آرام بروزرسانی و تقویت توانایی های خود برای مقابله با شرایط جدید است. البته هند و ژاپن در سالهای اخیر در حوزه های اقتصادی، تجاری و حمل و نقل نیز همکاریهای گسترده ای را کلید زده اند.
روزنامه «اکونومیک تایمز» چاپ هند در این باره نوشت: "همکاری دهلی نو و ژاپن بر اساس استراتژی منطقه آزاد و باز اقیانوس هند - اقیانوس آرام است که آن را «آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن مطرح کرده است. در چارچوب این استراتژی هند و ژاپن به صورت مشترک در پروژه های توسعه بنادر در کشورهایی مانند تایلند، میانمار و سریلانکا مشارکت خواهند کرد."
هرچند با توجه به تهدیدات مختلفی که در سالهای اخیر در منطقه آسیا پاسفیک بروز کرده، همکاری های امنیتی کشورها اجتناب ناپذیر شده اما واقعیت این است که یکی از علل اصلی شکل گیری ائتلاف ها، اتحادها و همکاریهای امنیتی و نظامی کشورها در قاره آسیا برداشت این بازیگران از تغییر موازنه قدرت در آسیا و جابجایی دستکم بخشی از قدرت از غرب به شرق است.
در این بین سرعت روزافزون رشد قدرت و جایگاه چین در آسیا و خارج از این منطقه انگیزه کشورهایی مانند هند و ژاپن را که از دیرباز با چین در حوزه های مختلف رقابت داشته اند، برای همکاری دوچندان کرده است.
البته واقعیت این است که خیزش چین بیش از همه باعث نگرانی آمریکا شده است. از همین رو در سالهای اخیر مقامات این کشور با طرح ایده هایی همچون ناتوی آسیایی و یا طرح ریزی برای همکاری های امنیتی با هند، ژاپن، استرالیا و کره جنوبی به زعم خود تلاش کرده اند تا راهکاری برای مهار چین ارائه دهند.
دقیقا از همین روست که از منظر مقامات آمریکایی، همکاریهای امنیتی و نظامی بین کشورهای پیرامون چین طرحی ضد چینی است. این در حالیست که رفتار کشورهایی مانند هند و ژاپن در مقاطع مختلف نشان می دهد این کشورها برخلاف خواست دولتمردان آمریکایی از رهگذر همکاریهای دو و چند جانبه منافع خودشان را مد نظر دارند.
تاکید مکرر مقامات هندی بر خرید سامانه دفاعی اس- 400 از روسیه و یا همکاریهای اقتصادی عمیقی که بین ژاپن و هند با چین وجود دارد به خوبی موید این واقعیت است که اگرچه کشورهای آسیایی متناسب با شرایط روز توانمندیهای دفاعی و امنیتی خود را نیز بروز رسانی می کنند اما همزمان به این باور رسیده اند که باید از افتادن در دام طرح های ضد چینی آمریکا پرهیز کنند.
بنابراین اگرچه نخستین دور گفتگوهای امنیتی هند و ژاپن در جال برگزاری است و دهلی نو اواسط این ماه (دسامبر) میزبان آبه شینزو نخست وزیر ژاپن خواهد بود، باید گفت از منظر دو کشور، این همکاری ها بیش از آنکه طبق نظر آمریکا علیه چین باشد، برای غلبه بر چالشهای نوظهور، نظارت و حضور بیشتر و موثرتر در منطقه اقیانوس هند - آرام و همچنین پیامد تغییرات گسترده در این منطقه است.
نویسنده: محمود بلنداختر
116
بیشتر بخوانید:
توافق ژاپن و هند برای افزایش همکاری های امنیتی