به گزارش خبرگزاری ایران پرس، پایگاه اینترنتی اندیشکده آمریکایی «شورای روابط خارجی» این هفته، (30 ژانویه، 11 بهمن) یادداشتی تحلیلی به قلم «میکا زنکو»** (Micah Zenko)، با عنوان «15 سوالی که ترامپ باید درباره مناطق امن پاسخ دهد» منتشر کرده که مشروح آن را در ادامه می خوانیم:
کاخ سفید اوایل این هفته(یکشنبه 10 بهمن) در بیانیه ای، محتوای مکالمه تلفنی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی را منتشر کرد. در بخش مهمی از این بیانیه آمده است: «ترامپ درخواست کرده و پادشاه عربستان نیز موافقت کرده است تا از ایجاد «منطقه امن» در سوریه و یمن حمایت کنند و همچنین طرح هایی را دنبال کنند تا بتوانند به آوارگان بی شمار ناشی از درگیرهای منطقه کمک کنند.»
ترامپ و مایک پنس، معاونش، در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری، بارها در مورد ایجاد مناطق امن در سوریه صحبت کردند اما هیچگاه جزئیات روشنی مطرح نکردند.
ترامپ قبلا اعلام کرده بود که برخی از کشورهای خاورمیانه هزینه ایجاد مناطق امن در سوریه را پرداخت خواهند کرد، در حالی که مایک پنس در مناظره انتخاباتی معاونین ریاست جمهوری گفته بود که «مسیری برای عبور امن» ایجاد خواهند کرد و «از مردم در مناطق امن محافظت کرده و منطقه پرواز ممنوع ایجاد خواهد شد.»
پنج روز بعد از این مناظره تلویزیونی، دونالد ترامپ در پاسخ به سوالی درباره مواضع پنس گفت: «در این باره گفت وگویی با هم نداشتیم و من مخالفم!»
کارزار انتخابات فضای خاص خود را دارد و و حرف هایی که در آن دوره گفته می شود، پیامدهای چندانی ندارد، اما حرف هایی که به عنوان رئیس جمهور کشور گفته می شود، باید سیاست واقعی دولت را بازتاب دهد.
اگر ترامپ اکنون مصمم است که به نیروهای نظامی آمریکا اجازه دهد، مناطق امن ایجاد کنند (همانطور که در گفت وگوی تلفنی با پادشاه عربستان مطرح کرد) او و همکارانش باید دقیقا روشن کنند که منظورشان از این ماموریت جدید نظامی گسترده و مبهم چیست.
بیش از پانزده سال است که درباره مناطق پرواز ممنوع و مناطق امن، مطلب نوشته ام اما به جای بازخوانی تمام تحلیل های پیشین، در اینجا 15 پرسش مطرح می شود که کنگره، خبرنگاران و شهروندان باید از دولت ترامپ بخواهند که به آنها پاسخ دهد:
- ایجاد مناطق امن در نهایت چه هدف سیاسی را دنبال می کند؟ به طور مثال آیا ایجاد چنین مناطقی، پناهگاه های موقت برای آوارگان داخل این کشورها فراهم می کند، یا به توافق صلح منجر خواهد شد؟
- مشروعیت قانونی آن از منظر قوانین محلی آن منطقه چیست؟
- با توجه به اینکه به احتمال زیاد دولت سوریه با ایجاد چنین مناطقی مخالفت خواهد کرد، مشروعیت این اقدام از منظر قوانین بین المللی چیست؟
- دقیقا قرار است در کدام قسمت های سوریه و یمن، مناطق امن ایجاد شود و دلیل انتخاب چنین قسمت هایی چیست؟
- آیا از افراد عادی و غیر مسلح نیز همچون گروهای شورشی ساکن در آن مناطق محافظت خواهد شد؟
- آیا افرادی که در این مناطق اسکان داده شده اند در مقابل تمام خطرها محافظت خواهند شد؛ خطراتی مانند بمباران های هوایی، آتش توپخانه، سلاح های سبک، شلیک تک تیراندازها، گرسنگی و کمبود آب سالم و امکانات بهداشتی.
- آیا ساکنان این مناطق در مقابل حملات طرف های مختلف مصون خواهند ماند (از قبیل جنگنده های روسی و گروه های شورشی تحت حمایت آمریکا در سوریه، یا بمباران های کورکورانه سعودی ها در یمن)؟
- چه کشورهایی نیروی نظامی مورد نیاز برای انجام وظایف متعدد در ایجاد چنین مناطقی را تامین خواهند کرد (وظایفی همچون از کار انداختن نیروی هوایی دشمن، پشتیبانی تدارکاتی، جستجو و نجات مبارزان، و غیره)؟
- چه گروه ها یا کشورهایی کمک های بشردوستانه را تامین خواهند کرد و اجازه خواهند داشت به ساکنین مناطق امن دسترسی داشته باشند؟
- چه کسی نیروی زمینی مورد نیاز برای ایجاد امنیت در مناطق امن را تامین خواهد کرد؟
- چه کشورهایی در همسایگی این مناطق، اجازه خواهند داد نیروهای مناطق امن در آنها مستقر شده یا بر فراز آنها پرواز داشته باشند؛ به ویژه برای چه دست ماموریت هایی؟
- چه کسی فرماندهی نهایی نیروهای چند ملیتی مناطق امن را بر عهده خواهد داشت؟
- چه قوانین و مقرراتی، راهنمای اقدام نیروهای نظامی تامین کننده مناطق امن خواهد بود؟
- آیا برای مقابله با شورشیانی که از مناطق امن برای پوشش فعالیت هایشان و استخدام جنجگویان جدید سوء استفاده میکنند، باید از نیروی نظامی استفاده کرد؟
- چه کسی هزینه ها را پرداخت خواهد و تا چه مدت؟
*اندیشکده «شورای روابط خارجی» که در سال ۱۹۲۱ در آمریکا تأسیس شده، یک اتاق فکر وابسته به دولت آمریکا است که در حوزه سیاست خارجی آمریکا و روابط بینالملل فعالیت می کند و بسیاری از سیاستمداران قدیمی و مقامات دولتی، بیش از دوازده وزیر امور خارجه آمریکا، مقامات سیا، بانکداران، وکلا و چهره های شاخص رسانه ای عضو آن هستند.
**میکا زنکو (Micah Zenko)، همکار ارشد اندیشکده «شورای روابط خارجی» است که مقالات متعددی در زمینه امنیت ملی آمریکا، طرح ها و عملیات های نظامی، تسلیحات هسته ای و جلوگیری از درگیری منتشر کرده است.
***آنچه در این گزارش آمده به معنی تایید محتوای تحلیل نویسنده از سوی «ایران پرس» نیست و تنها در راستای اطلاع رسانی منتشر شده است. 120/110.
بیشتر بخوانید:
روسیه به آمریکا درباره ایجاد مناطق امن در سوریه هشدار داد
دستور کار دولت ترامپ برای ایجاد منطقه امن در خاک سوریه مورد تائید وزارت دفاع نشد
اردوغان: ترکیه درباره ایجاد منطقه امن در شمال سوریه مصمم است